FOLLOW US: facebook twitter

Δ. Αυγερινοπούλου: Δυναμική στήριξη της ανακαίνισης και ανάδειξης Φράγματος Πηνειού-Λίμνης Καραμανλή

Ημερομηνία: 22-07-2024 | Συντάκτης:

-Συνάντηση με εκπροσώπους της κοινοπραξίας των μελετητών

Διαρκές και ουσιαστικό είναι το ενδιαφέρον της Βουλευτού Ηλείας, Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου για το εθνικού επιπέδου, οραματικό έργο του εκσυγχρονισμού του Φράγματος Πηνειού και της Λίμνης Καραμανλή.  Η ριζική αναβάθμιση των υποδομών αποτέλεσε και αποτελεί προτεραιότητα για την Ηλεία Βουλευτή και μια προσωπική της στόχευση, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και τις ανάγκες των αγροτών.

Η Δρ. Αυγερινοπούλου πραγματοποίησε συνάντηση με εκπροσώπους της κοινοπραξίας των εταιριών που έχουν αναλάβει την εκπόνηση των μελετών συμπληρωματικών έργων στο Φράγμα Πηνειού και την Λίμνη για την ανακαίνιση, την προσβασιμότητα, την ασφάλιση και την ανάδειξή τους και των έργων ταμίευσης άρδευσης και ύδρευσης τ. δήμου Ωλένης.

Συγκεκριμένα, εξετάσθηκαν λεπτομερώς η περιβαλλοντική αναβάθμιση των παραλίμνιων περιοχών, η ανακαίνιση του Φράγματος, η αξιοποίηση της Λίμνης Καραμανλή, η αναβάθμιση και δημιουργία υπογειοποιημένου δικτύου υδάτων και ο σχεδιασμός νέων αρδευτικών δικτύων στη Μανωλάδα, συνολικής έκτασης 114.000 στρεμμάτων, η αξιοποίηση της αλιείας του ταμιευτήρα, η βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των κατασκευασμένων δικτύων του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων και ο σχεδιασμός νέων έργων άρδευσης του τ. Δήμου Ωλένης, με την κατασκευή λιμνοδεξαμενής και του φράγματος Βλαχαίικου.

Όπως τονίστηκε από την Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, η μελετητικές εργασίες που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική για την διαχείριση των υδάτινων πόρων, την ασφάλεια και την λειτουργικότητα του Φράγματος και την αξιοποίηση της Λίμνης Καραμανλή, ενώ παράλληλα λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου και την τουριστική ανάδειξη της περιοχής. Η κα. Αυγερινοπούλου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις υδρολογικές, περιβαλλοντικές, αλιευτικές, γεωργικές, υποστηρικτικές μελέτες, στις μελέτες επιπτώσεων κλιματικής αλλαγής και έκθεση ανθεκτικότητας σε αυτήν.

Ξεχωριστή ήταν η αναφορά της Βουλευτού Ηλείας στην ανάδειξη της Αρμάτοβας, σημείο στο οποίο θρυλείται πως οι Αρχαίοι Έλληνες εναπόθεταν τον οπλισμό τους, ώστε να εισέλθουν άοπλοι στον χώρο της Αρχαίας Ήλιδας και της Αρχαίας Ολυμπίας, στο όνομα της εκεχειρίας, πριν από τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Δρ. Αυγερινοπούλου υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς το οποίο θα πρέπει να διαφυλαχτεί και να αποκαλυφθεί πλήρως.

Οι εν λόγω μελέτες θα θέσουν όλες τις διαστάσεις και τα δεδομένα για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και θα οδηγήσουν σε ένα εξαιρετικά σημαντικό αναπτυξιακό έργο για το Νομό, σε αρμονία με το αναπτυξιακό πλάνο και όραμα για το σύνολο της περιοχής, το οποίο θέτει σε προτεραιότητα την προστασία των φυσικών πόρων, της βιοποικιλότητας και των λιμνών, τη βιώσιμη διαχείριση των υδατικών αποθεμάτων, την ασφάλεια του φράγματος και την υποστήριξη των υποδομών, την περαιτέρω ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, αλλά και την τουριστική ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής της Πηνείας. Οι μελέτες θα αναδείξουν το περιβαλλοντικό και πολιτιστικό πλούτο της περιοχής, ενώ θα βελτιωθεί και το οδικό δίκτυο πλησίον της λίμνης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia