FOLLOW US: facebook twitter

Δ. Αυγερινοπούλου: Αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU)  

Ημερομηνία: 27-02-2024 | Συντάκτης:

Σε μια από τις πλέον κορυφαίες και κρίσιμες κοινοβουλευτικές θέσεις διεθνώς η Βουλευτής Ν. Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας

Αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (Inter-Parliamentary Union – IPU), εκ μέρους της Γεωπολιτικής Ομάδας 12+, ορίστηκε ομόφωνα η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Μέλος της αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων στην IPU και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, κατά τη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής (Steering Committee) της Γεωπολιτικής Ομάδας 12+ της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στο Μόντε Κάρλο, Μονακό. Πρόκειται για μια από τις κορυφαίες και κρίσιμες κοινοβουλευτικές θέσεις που μπορεί να αναλάβει Βουλευτής σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι, μάλιστα, η πρώτη φορά που το Ελληνικό Κοινοβούλιο αναλαμβάνει αυτή τη θέση στον Οργανισμό.

Η Διακοινοβουλευτική Ένωση συνιστά έναν από τους παλαιότερους διεθνείς Οργανισμούς, όπου συμμετέχουν Βουλευτές από 180 κράτη, από όλα τα κόμματα. Η IPU στοχεύει στο να συνεργαστεί στενά με τον ΟΗΕ και τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών του πλανήτη, έτσι ώστε η φωνή των εκλεγμένων αντιπροσώπων των λαών να ακούγεται ηχηρότερα και να λαμβάνεται υπόψη στις διαπραγματεύσεις, που διεξάγει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών στα σπουδαιότερα ανθρωπιστικά, αναπτυξιακά και γεωπολιτικά ζητήματα της εποχής μας, καθώς και στις εμπόλεμες συγκρούσεις, αλλά και στα παγκόσμια ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση.

Οι θέσεις των Αντιπροέδρων της IPU είναι έξι, μία για κάθε Γεωπολιτική Ομάδα, όπως αυτές εκπροσωπούνται στον Οργανισμό (12+, Ομάδα των Αφρικανικών Κρατών, Ομάδα των Κρατών Ασίας – Ειρηνικού, Ομάδα των Αραβικών Κρατών, Ομάδα των Κρατών της Ευρασίας, Ομάδα Κρατών της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής). Η θέση έχει ετήσια θητεία, με δυνατότητα ανανέωσης. Η Γεωπολιτική Ομάδα «12+» περιλαμβάνει Βουλευτές από τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και από τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία και εκπροσωπεί στην IPU την συγκεκριμένη κοινοβουλευτική ομάδα.

Σημειώνεται ότι η κυρία Αυγερινοπούλου διαθέτει ήδη σχετική εμπειρία, καθώς έχει οριστεί για δεύτερη θητεία Μέλος της αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων στην IPU και τελεί Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής (Executive Committee) της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, ενώ το 2014 είχε εκλεγεί ως Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής της IPU για τα Ηνωμένα Έθνη και με την ιδιότητά της αυτή μετείχε επίσης, ex officio και στην Εκτελεστική Επιτροπή.

Η Βουλή των Ελλήνων υποστηρίζει την IPU εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει αναλάβει σειρά από πρωτοβουλίες για την περαιτέρω αναβάθμιση και ενίσχυση της IPU. 

Η Δρ. Αυγερινοπούλου ευχαριστεί θερμά τη Διεύθυνση Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής για την συστηματική υποστήριξη που παρέχει στις διεργασίες της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, η οποία συνέβαλε και στην επιτυχία της υποψηφιότητά της.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος