Χταπόδια και ψάρια δημιουργούν κοινές «αγέλες» κυνηγιού
Μια ενδιαφέρουσα σύμπραξη αναζήτησης τροφής
Είναι γνωστό ότι τα χταπόδια είναι από τα πιο μοναχικά όντα του ζωικού βασιλείου αλλά παράλληλα είναι γνωστό ότι είναι και από εκείνα που έχουν ιδιαίτερα αυξημένη νοημοσύνη και ικανότητες που με κάθε νέα μελέτη σε αυτά εκπλήσσονται οι επιστήμονες. Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature Ecology and Evolution» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Ινστιτούτου Συμπεριφοράς Ζώων Μαξ Πλανκ στη Γερμανία παρουσιάζει μια ακόμη εντυπωσιακή ανακάλυψη για τα χταπόδια.
Όπως φαίνεται τα χταπόδια όχι μόνο αναπτύσσουν κοινωνικές σχέσεις με κάποια ψάρια αλλά συνεργάζονται με τα ψάρια στην αναζήτηση και απόκτηση τροφής. Η συνεργασία χταποδιών και ψαριών στην αναζήτηση και απόκτηση κοινών θηραμάτων όπως μαλάκια και οστρακόδερμα είχε διαπιστωθεί σε προηγούμενες έρευνες αλλά αυτή η νέα μελέτη ρίχνει φως σε αυτή τη διαδικασία.
Μελετώντας δεδομένα από 120 ώρες καταδύσεων και παρατηρήσεων οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι χταπόδια και ψάρια φαίνεται ότι μοιράζονται την ηγεσία στις ομάδες κυνηγιού που δημιουργούνται. Ωστόσο δεν είναι πάντα ένα αρμονικό ομαδικό κυνήγι με τους ερευνητές να παρατηρούν την επιθετικότητα μεταξύ των μελών της ομάδας, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών που εκτοπίζουν τους άλλους εκτοξεύοντας κάποια «βλήματα» προς τα χταπόδια και τα χταπόδια να χτυπούν με τη σειρά τους με «γροθιές» μερικά ψάρια που βρίσκονται σε πιο περιφερειακά σημεία της ομάδας.
Οι παρατηρήσεις έδειξαν ότι τα ψάρια της ομάδας αποφάσιζαν που θα κινηθεί η ομάδα ενώ τα χταπόδια αποφάσιζαν αν και πότε θα γινόταν η επίθεση στο θήραμα. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι παρόλο που έχει διαπιστωθεί η δημιουργία κοινών ομάδων κυνηγιού από διαφορετικά ζώα όπως ασβός-κογιότ, διαφορετικά πτηνά σμέρνα-χέλι κ.α. αυτές οι ομάδες φαίνεται να είναι λιγότερο ευέλικτες στη χρήση κοινωνικών πληροφοριών για την αλλαγή στρατηγικής σε σύγκριση με το κυνήγι των ομάδων χταποδιών-ψαριών.
«Αυτά τα ευρήματα διευρύνουν την τρέχουσα κατανόησή μας για το τι είναι ηγεσία και τι είναι κοινωνικότητα» λένε οι ερευνητές.
Αναδημοσίευση από naftemporiki.gr