FOLLOW US: facebook twitter

 «Χρυσάφι» το λάδι στην κουζίνα των εστιατορίων!

Ημερομηνία: 01-12-2023 | Συντάκτης:

Προβληματισμένη η εστίαση και στην Ηλεία από την εκτόξευση στην τιμή του ελαιόλαδου – Προχωρούν σε αλλαγή τιμών στους τιμοκαταλόγους τους

-«Δεν μπορούμε να απορροφήσουμε την αύξηση στο ελαιόλαδο» λένε στην «Πρωινή» μέλη του Συλλόγου Εστίασης Πύργου «Ο Διόνυσος»

Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr


Αλυσιδωτές ανατιμήσεις και στην εστίαση αναμένεται να φέρει η μεγάλη αύξηση της τιμής του ελαιολάδου λαμβάνοντας υπ’ όψη την ευρεία χρήση του συγκεκριμένου αγαθού στα φαγητά δεδομένου ότι αποτελεί ένα από τα βασικότερα συστατικά στα εστιατόρια, στα σουβλατζίδικα και στα fast food.

Οι επιχειρηματίες της οργανωμένης εστίασης στην Ηλεία εμφανίζονται προβληματισμένοι καθώς η ακρίβεια στα τρόφιμα και σε όλες τις βασικές πρώτες ύλες όπως και το ελαιόλαδο, συνεχίζεται ενώ η μια κρίση διαδέχεται την άλλη (πανδημία, πόλεμος Ουκρανίας, ενεργειακό, αυξήσεις πρώτων υλών). Πόσο μπορούν στ’ αλήθεια να συνεχίσουν να «απορροφούν» τις αυξήσεις, όταν οι επιχειρήσεις τους τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο επιβίωσης;

«Για εμάς αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα μαζί με όλες τις υπόλοιπες αυξήσεις σε ενέργεια και πρώτες ύλες καθώς η τιμή του ελαιολάδου όχι απλά έχει αυξηθεί αλλά έχει διπλασιαστεί» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Εστίασης Πύργου και ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Εν Λευκώ» Θανάσης Μπούκλης.

Ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Εστίασης Πύργου «Διόνυσος» Θανάσης Μπούκλης και ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Εν Λευκώ», μιλώντας στην «Πρωινή» τόνισε ότι το σύνολο της εστίασης θα επηρεαστεί από την αύξηση της τιμής στο ελαιόλαδο καθώς για αυτούς αποτελεί την βασικότερη πρώτη ύλη για τις σαλάτες, τη μαγειρική και άλλες πολλές παρασκευές τους. «Για εμάς αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα μαζί με όλες τις υπόλοιπες αυξήσεις σε ενέργεια και πρώτες ύλες καθώς η τιμή του ελαιολάδου όχι απλά έχει αυξηθεί αλλά έχει διπλασιαστεί, αφού από 4,5 ευρώ το κιλό έχει φτάσει τα 8 και τα 9 ευρώ. Σε ένα προϊόν που για όλους τους επιχειρηματίες της εστίασης είναι από τις βασικότερες πρώτες ύλες. Επομένως, θα φτάσουμε στο σημείο να ρωτάμε πηγαίνοντας μια χωριάτικη σαλάτα «με ή άνευ λαδιού!» σχολίασε χαριτολογώντας.

Ο κ. Μπούκλης σημείωσε πως σαφώς και προσπαθούν να απορροφήσουν τις αυξήσεις των τιμών αλλά πλέον δεν ξέρουν τι να πρώτο- απορροφήσουν. «Το 24% ΦΠΑ που μας πάει στα αναψυκτικά, την αύξηση των γαλακτοκομικών προϊόντων, την ενέργεια, το ασφαλιστικό, τη φορολογία…; Δεν είναι δυνατόν, πόσο άλλο!» λέει, προσθέτοντας πως από την άλλη πλευρά και οι καταναλωτές, ειδικά στην πόλη μας, αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα. «Η περιοχή αντιμετωπίζει δυο σοβαρά προβλήματα. Πρώτον δεν έχουμε επισκεψιμότητα γιατί δεν είμαστε τόπος προορισμού και δεύτερον δεν έχουμε Σχολές. Πως λοιπόν με τους ίδιους καταναλωτές θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε και πόσα και αυτοί να χαλάσουν. Δεν υπάρχει νέα πηγή για να ανανεώνεται η οικονομία, δουλεύουμε με το ίδιο πελατολόγιο άρα θα υπάρξει μαρασμός… Και με τα νέα φορολογικά μέτρα, δυστυχώς θα δούμε πολλά καταστήματα εστίασης και όχι μόνο, να οδηγούνται στο κλείσιμο».

Αν και χαρακτηρίζει ως σπαζοκεφαλιά, τον τρόπο επίλυσης των απανωτών αυξήσεων, ερωτηθείς για το αν θα προχωρήσουν σε αύξηση των τιμών στους καταλόγους του, απάντησε πως δεν έχουν άλλη επιλογή, όμως οι αυξήσεις θα είναι μικρές και όχι όσες θα τους αναλογούσαν. «Για να καταλάβετε, σε οποιαδήποτε άλλη πόλη της Ελλάδας το σουβλάκι δεν το βρίσκεις κάτω από 3 με 3,5 ευρώ. Εδώ κοστίζει 1,80 με 2 ευρώ! Είμαστε λοιπόν, ήδη πολύ χαμηλά. Δουλεύουμε στα όρια… Ποια είναι η λύση; Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να έρθει κόσμος στην πόλη μας, όμως αυτό είναι ένα άλλο θέμα…».

«Οι αυξήσεις στους τιμοκαταλόγους των εστιατορίων, έστω και μικρές, αποτελούν μονόδρομο» επισήμανε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Πύργου και ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Κάβος» στο Κατάκολο Βασίλης Σιγούρος.

Ο Βασίλης Σιγούρος, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Πύργου και ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Κάβος» στο Κατάκολο, τόνισε ότι εστιατόρια και ταβέρνες θα επηρεαστούν πολύ από την αύξηση της τιμής στο ελαιόλαδο και οι αυξήσεις στους τιμοκαταλόγους τους, έστω και μικρές, αποτελούν μονόδρομο. «Πρόκειται για ένα βασικό προϊόν που χρησιμοποιούμε σε όλα τα πιάτα μας κατά συνέπεια η μεγάλη αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου μας επηρεάζει και μας πιέζει. Σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών και σε άλλα βασικά είδη αλλά και το ενεργειακό κόστος δεν μας δίνουν άλλα περιθώρια για να απορροφήσουμε και αυτή τη φορά τις αυξήσεις. Αναπόφευκτα θα οδηγηθούμε σε μικρές αυξήσεις των τιμών στους τιμοκαταλόγους μας προσπαθώντας να μην επηρεαστούν ιδιαίτερα οι καταναλωτές πελάτες μας. Κάποιοι επαγγελματίες του χώρου, ίσως να προχωρήσουν σε άλλες λύσεις αναζητώντας εναλλακτικές με άλλα λάδια, όμως σε καμία περίπτωση δεν θα είναι ίδιο το αποτέλεσμα. Οπότε ή αυξάνεις τις τιμές ή ρίχνεις την ποιότητα και στη δική μας περίπτωση, επιλέγουμε φυσικά την διατήρηση της ποιότητας των γεύσεων μας, την οποία δεν διαπραγματευόμαστε».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot