Χρονιά ευκαιριών για τους μικρομεσαίους της περιφέρειας
Του Κωνσταντίνου Β. Κόλλια, προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας
Το τέλος του 2022 βρίσκει την ελληνική οικονομία να κινείται έντονα αναπτυξιακά, κόντρα στο καθοδικό ρεύμα, που κυριαρχεί παγκοσμίως. Οι εκτιμήσεις για το 2023 δείχνουν την ίδια, αντίρροπη πορεία για την Ελλάδα: Διατήρηση, δηλαδή, του θετικού προσήμου στην πορεία της οικονομίας, την ώρα, που για τις περισσότερες οικονομίες του κόσμου προβλέπεται ύφεση ή στασιμότητα. Είναι, λοιπόν, κάτι παραπάνω από προφανές ότι η επόμενη χρονιά είναι χρονιά των μεγάλων ευκαιριών και προκλήσεων για τη χώρα μας.
Το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, η σταθερά αυξητική τουριστική κίνηση και η σταδιακή πτώση της κατανάλωσης στη διαμόρφωση της πορείας του ΑΕΠ, βάζουν τις βάσεις για μια ακόμα δυνατή χρονιά, πάντα στο πλαίσιο του δύσκολου παγκόσμιου περιβάλλοντος. Υπό την προϋπόθεση της συνέχισης των παρεμβάσεων στη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, της εξέλιξης του παραγωγικού μοντέλου, της διατήρησης της πολιτικής σταθερότητας, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος.
Σε όλο αυτό το κλίμα, ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της ευκαιρίας αναμένεται να έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ειδικά της περιφέρειας. Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, του Αναπτυξιακού Νόμου και του νέου ΕΣΠΑ.
Πρόκειται για τρία εργαλεία, τα οποία θα δώσουν τη δυνατότητα στους μικρομεσαίους της περιφέρειας να διεκδικήσουν αυτά, που τους αναλογούν, ώστε να αναπτύξουν την επιχείρησή τους και να της δώσουν την κατάλληλη ώθηση, μέσα σε αυτό το άκρως απαιτητικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Για να συμβεί αυτό, οι επιχειρηματίες πρέπει να έχουν την κατάλληλη γνώση. Αυτή τη διασφαλίζουμε μέσω των ενημερωτικών εκδηλώσεων και των σεμιναρίων, που το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος πραγματοποιεί σε όλη τη χώρα, γύρω από το Ελλάδα 2.0, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης.
Μέσω αυτών, κάθε μικρομεσαία επιχείρηση μπορεί να καταλάβει τι είναι αυτό, που ορίζουμε ως Ταμείο Ανάκαμψης, πόσο σημαντικά είναι τα κονδύλια του και γιατί αφορούν ακόμα και τους μικρούς και μεσαίους. Διότι, τόσο τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όσο και τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ της νέας περιόδου 2021-2027, θα ωθήσουν στην ανασύνταξη των επιχειρήσεων με στόχο τον μετασχηματισμό τους και τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, πιο εξωστρεφών, παραγωγικών και ανταγωνιστικών.
Και κάνω ειδική μνεία στις ΜμΕ επιχειρήσεις, κυρίως της περιφέρειας, οι οποίες στερήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας των μη βιώσιμων οικονομικών τους, ζωτικής σημασίας κονδύλια. Αλλά, τώρα, έχουν πρόσβαση σε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, που θα τις οδηγήσουν στη μεταμόρφωσή τους σε περισσότερο ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, εφάμιλλες άλλων χωρών.
Διότι, επιπλέον, μέσω όλων αυτών των πακέτων χρηματοδότησης, εξασφαλίζονται επαρκείς πόροι για την επιχειρηματικότητα έναντι των οικονομικών αβεβαιοτήτων, όπως του μεγάλου κινδύνου του πληθωρισμού, της επισιτιστικής κρίσης, της κλιματικής αλλαγής, του ενεργειακού κόστους και όσων επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, επιβάλλεται στοχευμένη διάθεση πόρων, τόσο κλαδικά όσο και περιφερειακά, για τις μικρές επιχειρήσεις, ώστε η χρηματοδότηση αυτή να οδηγεί σε υγιή σύγκλιση με τις μεγάλες, και όχι σε διεύρυνση του χάσματος.
Τόσο τα κονδύλια του Ελλάδα 2.0, όσο και ο νέος αναπτυξιακός νόμος, αλλά και το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, έχουν ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα μέσα από δράσεις και έργα υψηλής προστιθέμενης αξίας και με πολλαπλασιαστικά οφέλη τόσο για την κοινωνία, όσο και για την οικονομία, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην εκκίνηση ενός νέου κύκλου ευημερίας για όλους.
Συνολικά, ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός, η πράσινη μετάβαση, η δια βίου εκπαίδευση του προσωπικού των επιχειρήσεων, καθώς και οι συγχωνεύσεις με στόχο τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας είναι πρωτοβουλίες αναγκαίες, αλλά με κόστος για τις επιχειρήσεις, και ιδιαίτερα για τις ΜμΕ. Το σύνολο των κονδυλίων και προγραμμάτων, που αναφέραμε, έχει ως στόχο την ενεργοποίηση των επιχειρήσεων και τη δημιουργία ενός φιλικότερου επενδυτικού περιβάλλοντος.