Χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος: Χαμένοι στη… μετάφραση
Έσπρωξαν πρώτα εκατομμύρια καταναλωτές στον «λαβύρινθο» των πολύχρωμων τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος και τώρα ζητούν από τον κόσμο «να μην πέφτει στην παγίδα της σύγχυσης» και να περιμένει έως την 1η Ιανουαρίου 2024 για να δει «τις τελικές τιμές των τιμολογίων».
Ο γρίφος της τελικής τιμής της κιλοβατώρας επανέρχεται για τους οικιακούς καταναλωτές από την 1η Ιανουαρίου 2024 και μια πρόγευση πήραν ήδη με τις ενημερωτικές επιστολές από τους παρόχους τους, τις οποίες προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν με τη βοήθεια του… κοινού. Η σύγχυση δεν γνωρίζει χρώμα, διαπνέει εξίσου τόσο τα πράσινα τιμολόγια που επιβλήθηκαν με νόμο για να είναι «συγκρίσιμα και διαφανή» κατά τα λεγόμενα του αρμόδιου υπουργού Θεόδωρου Σκυλακάκη, όσο και τα «κίτρινα» κυμαινόμενα που ο κάθε πάροχος λανσάρει στην αγορά ως «φθηνότερα». Ακόμη και εξοικειωμένοι καταναλωτές με την ορολογία των διαφόρων συντελεστών υπολογισμού της τιμής της κιλοβατώρας δυσκολεύονται να καταλάβουν, ενώ οι ίδιοι οι πάροχοι αναθέτουν σε ειδικούς την «ανάγνωση» των τιμολογίων των ανταγωνιστών τους.
Το καλό νέο προς το παρόν για τους καταναλωτές είναι ότι η βασική χρέωση προμήθειας στο ειδικό πράσινο και κοινής φόρμουλας για όλους τους παρόχους τιμολόγιο κυμαίνεται μεταξύ 9,9 και 22 λεπτών η κιλοβατώρα. Μεσοσταθμικά, μετά τις εκπτώσεις συνέπειας για την μεγάλη γκάμα των καταναλωτών, διαμορφώνεται γύρω στα 15 λεπτά η κιλοβατώρα, επίπεδα δηλαδή στα οποία διαμορφώνονταν το προηγούμενο διάστημα οι τιμές μετά τις κρατικές επιδοτήσεις.
Η βασική τιμή προμήθειας που οι πάροχοι ανάρτησαν στις ιστοσελίδες τους λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής και απέστειλαν και στην αρμόδια αρχή (ΡΑΑΕΥ), στο πλαίσιο της εκ του νόμου υποχρέωσής τους, δεν είναι η τελική τιμή που θα δουν τον Ιανουάριο του 2024 όσοι μεταπέσουν στο πράσινο τιμολόγιο.
Απομένουν ακόμη δύο βασικές παράμετροι που θα την καθορίσουν. Η μία είναι η διαμόρφωση της τιμής του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά και η δεύτερη οι εκπτώσεις που ο κάθε πάροχος μπορεί βάσει του νόμου να προσθέσει την 1η Ιανουαρίου που θα ανακοινώσει το νέο τιμολόγιο.
Σε σχέση με τη διακύμανση της χονδρεμπορικής τιμής οι πάροχοι ορίζουν ένα εύρος, σταθερό για τρεις μήνες, πάνω και κάτω από το οποίο αναπροσαρμόζεται η αρχική τιμή χρέωσης βάσει ενός συντελεστή. Οι πάροχοι μαζί με την αρχική τιμή προμήθειας όρισαν και το εύρος διακύμανσης της χονδρεμπορική τιμής και τον συντελεστή που προβλέπει ο σχετικός μηχανισμός τιμολόγησης.
Αυτό που αρχικά προκύπτει και αναμένεται να τεθεί από τη ΡΑΑΕΥ στη σημερινή συνάντηση με τους παρόχους είναι μια συσχέτιση χαμηλής αρχικής τιμής προμήθειας με υψηλά όρια διακύμανσης και το αντίστροφο.
Επίσης ένα ζήτημα που σύμφωνα με πληροφορίες θα απασχολήσει τη σημερινή συνάντηση είναι τα πολύ χαμηλά όρια διακύμανσης της χονδρεμπορικής τιμής, καθώς διαπιστώθηκε ότι υπάρχει πάροχος που έχει ορίσει ως εύρος τα 2-4 ευρώ/μεγαβατώρα!!! Αν και δεν τίθεται θέμα νομιμότητας, αφού η σχετική υπουργική απόφαση δίνει τη δυνατότητα στους παρόχους να ορίζουν κατά βούληση τα όρια διακύμανσης εντός των οποίων αναπροσαρμόζεται η αρχική τιμή, το ζήτημα έχει προκαλέσει προβληματισμό στις αρμόδιες αρχές.
Στους υπολογισμούς τους για το πράσινο τιμολόγιο οι πάροχοι έλαβαν υπόψη τους τιμή χονδρεμπορικής για τον Δεκέμβριο στα 122 ευρώ/μεγαβατώρα.
Το δεύτερο καλό νέο για τους καταναλωτές είναι ότι τα κίτρινα κυμαινόμενα τιμολόγια που διατίθενται στην αγορά από όλους τους παρόχους –χωρίς να εξαιρείται η ΔΕΗ– είναι φθηνότερα από τα αντίστοιχα πράσινα.
Ο βασικός λόγος είναι ότι το πράσινο τιμολόγιο εμπεριέχει το ρίσκο της πρόβλεψης, αφού ο πάροχος θα πρέπει να ανακοινώνει τιμή για τον τρέχοντα μήνα (π.χ. Ιανουάριο) βάσει της οριακής τιμής του συστήματος των δύο προηγούμενων μηνών.
Πέραν αυτού όμως οι προμηθευτές, κυρίως οι ιδιώτες, έχουν ήδη υπογεγραμμένα συμβόλαια σχεδόν με το 100% των πελατών τους, τα οποία δεν θέλουν να χάσουν, γι’ αυτό και θα επιδιώξουν με κάθε τρόπο την παραμονή τους στα κίτρινα τιμολόγια. Η ΡΑΑΕΥ θα διερευνήσει, ξεκινώντας από τη σημερινή κιόλας συνάντηση με τους προμηθευτές, το κατά πόσον αυτό γίνεται με παραπλάνηση των καταναλωτών, για να προχωρήσει στη συνέχεια εάν χρειαστεί σε μέτρα.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Παρασκευής, η ΔΕΗ έδωσε βασική τιμή προμήθειας στα 15,9 λεπτά/κιλοβατώρα για καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες. Με την έκπτωση συνέπειας η τιμή μειώνεται στα 12,8 λεπτά. Η νυχτερινή χρέωση ανέρχεται σε 12,9 λεπτά/κιλοβατώρα και με την έκπτωση συνέπειας στα 10,32 λεπτά/κιλοβατώρα. Για καταναλώσεις άνω των 500 κιλοβατωρών η βασική χρέωση φτάνει στα 17,2 λεπτά/κιλοβατώρα και η νυχτερινή στα 13,76 λεπτά η κιλοβατώρα. Το πάγιο ανέρχεται στα 5 ευρώ.
Στο κίτρινο τιμολόγιο MyHome4All η ΔΕΗ έχει βασική τιμή στα 15,5 λεπτά/κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες και στα 12,9 λεπτά για τη νυχτερινή κατανάλωση. Με την έκπτωση 20% η τιμή διαμορφώνεται στα 12,4 λεπτά και στα 10,32 λεπτά/κιλοβατώρα αντίστοιχα, ενώ για καταναλώσεις άνω των 500 κιλοβατωρών η τιμή φτάνει στα 21,1 λεπτά και με την έκπτωση πέφτει στα 16,88 λεπτά και στο νυχτερινό αντίστοιχα στα 10,32 λεπτά. Στα 5 ευρώ είναι το πάγιο και στο κίτρινο τιμολόγιο.
Η τιμή στο μπλε σταθερό τιμολόγιο της ΔΕΗ είναι στα 28 λεπτά/κιλοβατώρα και στα 24 λεπτά/κιλοβατώρα για το νυχτερινό με πάγιο 1 ευρώ.
Η αρχική τιμή χρέωσης στο πράσινο τιμολόγιο της Protergia είναι στα 22 λεπτά/κιλοβατώρα και στα 14 λεπτά μετά την έκπτωση συνέπειας. Η αρχική τιμή χρέωσης στο πράσινο τιμολόγιο της NRG είναι στα 19 λεπτά/κιλοβατώρα και μετά την έκπτωση στα 11,5 λεπτά, και της Φυσικό Αέριο στα 9,9 λεπτά/κιλοβατώρα. Στα 11,5 λεπτά/κιλοβατώρα είναι η τιμή βασικής χρέωσης της Ήρων.
Πηγή: Kathimerini.gr