FOLLOW US: facebook twitter

Χρέη και ανομβρία «καίνε» τον ΓΟΕΒ

Ημερομηνία: 25-10-2023 | Συντάκτης:

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Μπορεί η φετινή αρδευτική περίοδος στην Ηλεία να ολοκληρώνεται στο τέλος του μήνα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ωστόσο το μέλλον δεν προσφέρεται για αισιοδοξία.


Τα συσσωρευμένα χρέη προς τη ΔΕΗ, ύψους περίπου τεσσάρων εκατ. ευρώ, εξακολουθούν να αποτελούν «θηλιά» στον ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού, αφού οι ΤΟΕΒ αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες και δεν μπορούν να ανταποκριθούν εξ ολοκλήρου στις οφειλές τους.


Παράλληλα, οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής, με τον πολυήμερο καύσωνα και την παρατεταμένη ανομβρία μέσα στο φθινόπωρο, ανέβασαν κι άλλο το φετινό κόστος λειτουργίας των αντλιοστασίων του ΓΟΕΒ, αφού το πότισμα συνεχίζεται ακόμα και αυτές τις ημέρες για τους λίγους αγρότες που το έχουν ανάγκη και το έχουν ζητήσει.


Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ, Παναγιώτης Παρασκευόπουλος, παρά τα προβλήματα η αρδευτική περίοδος ολοκληρώνεται ομαλά αλλά με κόστος αυξημένο, που μελλοντικά ενδεχομένως να μην είναι βιώσιμο.

«Η αρδευτική περίοδος στην Ηλεία πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, παρότι ορισμένοι ΤΟΕΒ είχαν δυσκολίες. Ήταν μια καλή χρονιά, όμως δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι οι οφειλές και η κλιματική αλλαγή έχουν διαμορφώσει μια σύνθετη κατάσταση για το μέλλον.

Η αρδευτική περίοδος φέτος επιμηκύνθηκε λόγω της υψηλής θερμοκρασίας και της ανομβρίας, κάτι που ανέβασε κι άλλο το κόστος λειτουργίας του ΓΟΕΒ. Αν αυτό συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, δηλαδή να φτάνουμε Νοέμβρη και να ποτίζουμε, δημιουργείται μια κατάσταση που δεν είμαι σίγουρος ότι είναι βιώσιμη. Θα φτάσουμε στο σημείο να μην έχουμε ρεύμα, άρα ούτε και νερό», επισήμανε στην «Πρωινή» ο κ. Παρασκευόπουλος.



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot