FOLLOW US: facebook twitter

Χρ. Στυλιανίδης: «Αλλάζουμε το δόγμα υπέρ της πρόληψης»

Ημερομηνία: 06-06-2022 | Συντάκτης:

Το ΠΚ Ολυμπίας επισκέφθηκε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Προστασίας, ο οποίος μίλησε στην «Πρωινή» για τις αλλαγές στον φετινό αντιπυρικό σχεδιασμό
-Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση ετοιμότητας στην Αρχαία Ολυμπία

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Ειλημμένη απόφαση είναι η αλλαγή του δόγματος στην ελληνική Πολιτική Προστασία, αφού στόχος είναι να αλλάξει σταδιακά η κατανομή των πόρωων για την πρόληψη και την καταστολή των δασικών πυρκαγιών.

Όπως αποκάλυψε με δήλωσή του στην «Πρωινή» ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο ΠΚ Αρχαίας Ολυμπίας μετά την ολοκλήρωση της άσκησης ετοιμότητας στον αρχαιολογικό χώρο, έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι νέες παράμετροι για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

«Λαμβάνουμε υπόψη όσα επισημαίνονται από περιβαλλοντικές οργανώσεις και άλλους φορείς, για αυτό και αλλάξαμε και το δόγμα. Θέλουμε να πάμε κάποια στιγμή στο 70% πρόληψη και 30% καταστολή αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Ήδη για φέτος διαθέσαμε πάνω από 100 εκατ. ευρώ για πρόληψη, προετοιμασία και ετοιμότητα. Μέχρι πέρυσι ήταν 10 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι έχει γίνει το άλμα», τόνισε και πρόσθεσε ότι φέτος θα αξιοποιηθεί και η ευρωπαϊκή εμπειρία.

«Έχουμε ήδη κάνει το pre positiong pilot project που χρηματοδοτεί πλήρως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ελλάδα θα είναι κόμβος στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, για αυτό και θα δοθούν δωρεάν τα δύο Canadair στην Ελλάδα από το ResceU, το οποίο φέτος χρηματοδοτεί ένα μεγάλο ελικόπτερο 10 τόνων», δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της μίνι σύσκεψης με τους πυροσβέστες του ΠΚ Ολυμπίας, ο κ. Στυλιανίδης εξήρε την ετοιμότητά τους και πρόσθεσε ότι συζητήθηκε αναλυτικά ο συντονισμός και η συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων, προκειμένου να αναταποκριθούν άπαντες με επιτυχία σε πιθανό σοβαρό συμβάν.

«Δίνουμε σημασία σε όλους τους πυροσβέστες μας, οι οποίοι είναι άνθρωποι έτοιμοι να αφιερώσουν και τη ζωή τους ακόμα για να προστατεύσουν τους Έλληνες πολίτες, το περιβάλλον και τους αρχαιολογικούς χώρους. Ακόμα μια φορά συνειδητοποίησα και είδα ότι το ΠΚ Αρχαίας Ολυμπίας είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει με τη γνωστή αποτελεσματικότητα την επόμενη αντιπυρική περίοδο. Στόχος είναι να μετριάσουμε τις επιπτώσεις. Κάναμε την άσκηση ετοιμότητας, συμμετέχουν και αυτοί θεωρώ ότι είναι μεγάλη υπόθεση το ότι βρισκόμαστε μαζί και δημιουργούμε οικογενειακό κλίμα», τόνισε.


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση ετοιμότητας

Η θωράκιση της Αρχαίας Ολυμπίας και η αποφυγή κινδύνου ανθρώπινης ζωής σε περίπτωση πυρκαγιάς ήταν το βασικό ζητούμενο της πυροσβεστικής άσκησης που ολοκλήρωσαν με επιτυχία προχθές το πρωί στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Ηλείας σε συνεργασία με το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, υπό την παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη και του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη.

Η άσκηση ετοιμότητας προέβλεπε την προληπτική απομάκρυνση των επισκεπτών σε περίπτωση πυρκαγιάς τρία χλμ από τον αρχαιολογικό χώρο. Το σενάριο περιελάμβανε καιρικές συνθήκες με υψηλές θερμοκρασίες, χαμηλή υγρασία και κατά τόπους ισχυρούς ανέμους, καθώς και δείκτη επικινδυνότητας 4. Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές συνεργάστηκαν άψογα και το σχέδιο εφαρμόστηκε πλήρως, ενώ ανταποκρίθηκαν απολύτως και τα συστήματα πυροπροστασίας στον αρχαιολογικό χώρο και στο Μουσείο. Και οι δύο χώροι εκκενώθηκαν, συντεταγμένα, από τους επισκέπτες και μεταφέρθηκαν με λεωφορεία σε ασφαλή τόπο. Μικτό κλιμάκιο πυροσβεστών και ΕΚΑΒ πραγματοποίησε διάσωση αγνοούμενης. Ακολούθησε σύσκεψη των Υπουργών και των συναρμόδιων υπηρεσιών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας.

«(…)Δουλεύουμε συστηματικά ακολουθώντας την οδηγία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για πρόληψη, προετοιμασία και συντονισμό. Είναι η πρώτη φορά που οι Υπηρεσίες των τριών Υπουργείων, από τον Ιανουάριο του 2022, δουλεύουν συστηματικά και συνεργάζονται, σε εβδομαδιαία βάση, προκειμένου να κατανοήσει ο ένας τη δουλειά και την αρμοδιότητα του άλλου και όλοι μαζί να συντονιστούν για να προστατέψουν το μείζον αγαθό, την ανθρώπινη ζωή, τον αρχαιολογικό χώρο, το δάσος. Η κλιματική κρίση είναι εδώ, δημιουργεί προβλήματα αυξημένα ξαφνιάζοντας πολλές φορές με τη σφοδρότητά της (…)», τόνισε η κ. Μενδώνη.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Β. Γιαννόπουλος, τόνισε ότι φέτος υπάρχει νέος σχεδιασμός και υπογράμμισε την ανάγκη υψηλού αισθήματος υπευθυνότητας «Πατάμε στη συνεργασία που έχει χτιστεί και δοκιμαστεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα μέσα από δύσκολες καταστάσεις, όχι μόνο τις πυρκαγιές αλλά και τις χειμωνιάτικες πλημμύρες. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να γίνει πλήρης ενσυναίσθηση της ατομικής ευθύνης που φέρει ο καθένας μας ώστε να αποφύγουμε πυρκαγιές που οφείλονται σε ανθρώπινη αμέλεια», δήλωσε.

«(…) Σε περίπτωση που συμβεί το απευκταίο, η επιτυχής έκβαση της σημερινής άσκησης εγγυάται ότι και σε πραγματικές συνθήκες θα υπάρξει άριστη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για ένα θετικό αποτέλεσμα. Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, με όσα μέσα αλλά και ανθρώπινο δυναμικό έχει στη διάθεσή του, θα είναι πάντα αρωγός στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την αποτελεσματική προστασία του τόπου από κάθε φυσική καταστροφή», ανέφερε ο δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας, Γ. Γεωργιόπουλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος