FOLLOW US: facebook twitter

Χρ. Μπούρας: «Θέλουμε όλοι, ένα Πανεπιστήμιο Πατρών βιώσιμο και διεθνώς αναγνωρισμένο»

Ημερομηνία: 27-11-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”125055″ img_size=”full”][vc_column_text]Στο Περιφερειακό Συμβούλιο της ΠΔΕ που διεξήχθη με τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη 26/11/2020 στις 14:30 μ.μ. συμμετείχε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητής Χρήστος Μπούρας και ο Αντιπρύτανης Καθηγητής Παναγιώτης Δημόπουλος. Ο Πρύτανης και ο Αντιπρύτανης συμμετείχαν κατόπιν προσκλήσεως του Περιφερειάρχη Ν. Φαρμάκη, όταν αυτός επεσκέφθη και συζήτησε με τις Πρυτανικές Αρχές για τα προβλήματα του Πανεπιστημίου Πατρών. Το θέμα του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπως ο Περιφερειάρχης είχε ανακοινώσει, αφορούσε στην εφ΄ όλης της ύλης συζήτηση των προβλημάτων του Πανεπιστήμιου, αλλά και των συνεργασιών που αφορούν στο μέλλον του, σε συνάρτηση με την τοπική κοινωνία. Παράλληλα συζητήθηκε ο Ακαδημαϊκός Χάρτης της Δυτικής Ελλάδας και η συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το Πανεπιστήμιο Πατρών.

ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΠΔΕ / ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Ο Περιφερειάρχης Ν. Φαρμάκης στην εισήγησή του επεσήμανε, την αναγκαιότητα διαμόρφωσης μίας ισχυρής συμμαχίας μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού της ΠΔΕ με το Πανεπιστήμιο Πατρών, συγκεκριμένο σχήμα και μορφή. Ως ένα “εργοστάσιο” που παράγει κάτι μοναδικό: «Το μέλλον της περιοχής» χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης το Πανεπιστήμιο Πατρών, σημειώνοντας πως αυτό το μέλλον, αφορά το σύνολο της ΠΔΕ ως σταθερός μοχλός ανάπτυξης και βελτίωσης της τοπικής οικονομίας. Επίσης ζήτησε από το Περιφερειακό Συμβούλιο και τους παρισταμένους, τη δημιουργία μίας «Συμμαχίας για το Πανεπιστήμιο», ώστε να υπάρξουν από κοινού διεκδικήσεις έναντι του κεντρικού κράτους και συμφωνία για τη διαμόρφωση του Ακαδημαϊκού Χάρτη της περιοχής. «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να αποτελεί συνομιλητή και συνδιαμορφωτή των εξελίξεων στις σχέσεις Κράτους/ Πανεπιστημίου αλλά και στις αποφάσεις που η μία ή η άλλη πλευρά λαμβάνουν», τόνισε.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΡΥΤΑΝΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 26/11/2020
Από την πλευρά του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας, εξέφρασε θερμές ευχαριστίες στην Περιφερειακή Αρχή για την διαχρονική στήριξή της στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Επιπρόσθετα ευχήθηκε, να συνεχισθεί και να ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια αυτή συνεργασία. «Θέλω να σας ενημερώσω ότι με απόφαση της Συγκλήτου δημιουργήθηκε η Επιτροπή Οδικού Χάρτη για τη σύσφιξη των σχέσεων πόλης και Πανεπιστημίου. Αντικείμενο της Επιτροπής ο σχεδιασμός δράσεων και ενεργειών για την επίτευξη ουσιαστικής  συνεργασίας του Πανεπιστημίου με τους Φορείς της περιοχής, καθώς επίσης και η παρακολούθηση υλοποίησης των δράσεων. Η Σύγκλητος θα εισηγηθεί το Στρατηγικό Σχέδιο για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών αλλά τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει το Υπουργείο μετά από εισήγηση της ΕΘΑΑΕ» είπε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια προσκάλεσε τον Περιφερειάρχη  και τους επικεφαλής των παρατάξεων να παραβρεθούν στη Σύγκλητο όταν συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα. «Θέλουμε όλοι, ένα Πανεπιστήμιο Πατρών βιώσιμο και διεθνώς αναγνωρισμένο. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που διαπιστώνουμε διάθεση συνεργασίας στη βάση της αμοιβαιότητας και του σεβασμού των διακριτών θεσμών που εκπροσωπούμε. Είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε την Αυτοδιοίκηση (α΄και β΄ βαθμού) σε ότι μπορούμε και περιμένουμε τη συμπαράσταση της Αυτοδιοίκησης στην ανάταξη της πορείας του Πανεπιστημίου Πατρών που επλήγη το 2019 με την καταπάτηση της ελεύθερης βούλησης της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και της Συγκλήτου, ενώ παράλληλα έπληξε και το Αυτοδιοίκητο. Το Πανεπιστήμιο έχει κατακτήσει, με συνταγματική κατοχύρωση το Αυτοδιοίκητο, αλλά ταυτόχρονα είναι ανοιχτό στην διαφάνεια και τον δημοτικό κοινωνικό έλεγχο. Το Αυτοδιοίκητο είναι συστατικό της Ακαδημαϊκής Λειτουργίας. Επιχειρούμε να αποκαταστήσουμε στο Πανεπιστήμιο Πατρών το μοντέλο λήψης αποφάσεων που συγκροτείται από θεσμικές λειτουργίες όπως αρμόζει σε Δημοκρατικές Κοινωνίες. Το Πανεπιστήμιο Πατρών ετοιμάζει την πρόταση αναδιάρθρωσης του και θα την θέσει υπόψη της Κοινωνίας, του Υπουργείου και του Περιφερειακού Συμβουλίου. Δεν σκοπεύουμε να αιφνιδιάσουμε τις τοπικές κοινωνίες».

νομική hashtag on Twitter

Η 56η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
Τα 56 του χρόνια βρίσκουν το Πανεπιστήμιο Πατρών σε μια πρωτόγνωρη παγκόσμια συγκυρία όπου οι στόχοι διαρκώς μετατοπίζονται, η ιεράρχηση των αναγκών ανατρέπεται και όλα, ακόμη και τα αυτονόητα, μοιάζουν αβέβαια και ασταθή. Η ανάγκη για επαναπροσδιορισμό της ρευστής πλέον πραγματικότητας και της θέσης μας μέσα σ’ αυτήν, η επανεκπαίδευση και η επανεφεύρεση του εαυτού, όπως τις όρισε ο Ισραηλινός στοχαστής Γιουβάλ Νόα Χαράρι, δεν αφορούν μόνο τα άτομα, αλλά και τις κοινωνικές και πολιτικές δομές μέσα στις οποίες περιλαμβάνεται και το Πανεπιστήμιο.

Αν το Πανεπιστήμιο έως τώρα είχε να αντιμετωπίσει την πρόκληση των διεθνών εξελίξεων στον 21ο αιώνα, ώστε να ανταποκριθεί στην διαρκώς εντεινόμενη ανταγωνιστικότητα, τώρα, στην εποχή των βίαιων ανακατατάξεων που διανύουμε, καλείται επιπλέον να ανταποκριθεί στην ανάγκη του αναστοχασμού της ταυτότητάς του, ο οποίος μπορεί να πραγματωθεί μόνον στη βάση της συλλογικότητας, των συγκλίσεων, του έντιμου συμβιβασμού και του διαλόγου, συνθήκες που καταργούν το ανοίκειο, καλλιεργούν την αντισυμβατική σκέψη και την οξυδέρκεια, δημιουργώντας, παράλληλα, τις προϋποθέσεις για την υπέρβαση της κρίσης, με όρους αυτή να γίνει ευκαιρία για μια γόνιμη αρχή. Η εποχή μας δεν απαιτεί μόνον έναν νέο ανθρωπότυπο, πρόθυμο να ανανεώνει διαρκώς το οπλοστάσιο της γνώσης και των δεξιοτήτων του, αλλά και έναν νέο τύπο Πανεπιστημίου, που να παρακολουθεί την πορεία των διεθνών μεταρρυθμίσεων και να προσαρμόζεται σε ένα όλο και πιο ανταγωνιστικό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

Μέσα στη δίνη της παγκόσμιας κρίσης, όπου ο χρόνος αποκτά διαφορετική διάσταση και η πραγματικότητα διαρκώς επαναπροσδιορίζεται, το Πανεπιστήμιο Πατρών αντιμετωπίζει τη σαρωτική δύναμή της, αλλά και παραμένει προσηλωμένο ευλαβικά στη στοχοθεσία του που αφορά την αριστεία στην έρευνα και τη διδασκαλία, την εξωστρέφεια σε επίπεδο ατόμων και συλλογικοτήτων, τη δημιουργία νέων κοινωνικών και τεχνολογικών προϋποθέσεων για την μετάβαση στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού. Με ευελιξία και τόλμη, με σεβασμό στους θεσμούς, στην ατομικότητα και συνέργειες, με πάθος, γνώση και διαρκή εγρήγορση.

Λόγω των δύσκολων συνθηκών που βιώνουμε, αλλά με αισιοδοξία για καλύτερες μέρες θα προσπαθήσουμε να τιμήσουμε την Επέτειο Ιδρύσεως του Πανεπιστημίου μας με ένα Λεύκωμα Φωτογραφιών προηγούμενων εορτασμών ιδρύσεως, οι οποίες προέρχονται από το Ιστορικό Αρχείο του Ιδρύματος.

Μπορείτε να δείτε το Φωτογραφικό Λεύκωμα στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.upatras.gr/sites/www.upatras.gr/files/fotografiko_leykoma_-_noemvrios_2020.pdf

Μένουμε Σπίτι. Μένουμε Ασφαλείς για να μπορέσουμε να γιορτάσουμε όλοι μαζί, υγιείς κάθε νέα γιορτή και κάθε νέα επέτειο που θα έρθει!

«Θα πιάσουμε το σύννεφο
θα βγούμε από τη συμφορά του χρόνου.
Από την άλλην όψη της κακοτυχιάς
Θα παίξουμε τον ήλιο μας στα δάχτυλα.
Στις εξοχές της ανοιχτής καρδιάς
Θα δούμε να ξαναγεννιέται ο κόσμος.»
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia