FOLLOW US: facebook twitter

Χωρίς ουρές και μεγαλύτερη αποχή στη δεύτερη κάλπη!

Ημερομηνία: 15-10-2023 | Συντάκτης:

Γρήγορη η διαδικασία και της ψηφοφορίας και της μετάδοσης των αποτελεσμάτων

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Χωρίς προβλήματα αλλά και χωρίς ουρές, διεξήχθη η σημερινή εκλογική διαδικασία του β΄ γύρου των δημοτικών εκλογών στην Ηλεία, στους δήμους Πύργου, Ήλιδας και Ζαχάρως, με την αγωνία να χτυπά «κόκκινο» στα στρατηγεία των έξι συνολικά «μονομάχων» και των φίλων των έξι συνδυασμών. Η εικόνα που συ συναντήσαμε το πρωί στα περισσότερα εκλογικά τμήματα του Πύργου, ήταν απογοητευτική, όλες οι αίθουσες ήταν σχεδόν άδειες και ήταν ορατός ο φόβος μεγάλης αποχής των εκλογέων από την δεύτερη κάλπη.

Ωστόσο η αρχική εκτίμηση δικαστικών αντιπροσώπων ήταν ότι η έλλειψη συνωστισμού, είχε να κάνει με το πόσο απλή ήταν η διαδικασία, αφού σε ένα μόλις λεπτό γινόταν η διασταύρωση των στοιχείων των εκλογέων, που έμεναν στο παραβάν κλάσματα του δευτερολέπτου γιατί είχαν να επιλέξουν μόνο ανάμεσα σε δύο ψηφοδέλτια χωρίς σταυρό, οπότε τελείωναν αμέσως και έτσι δεν υπήρχαν ουρές.

Επίσης ως τις 12.30 τουλάχιστον το μεσημέρι, ο αριθμός των πολιτών που είχε ψηφίσει ήταν μεγαλύτερος από εκείνον της πρώτης Κυριακής, ωστόσο ούτε αυτό ήταν καθησυχαστικό, καθώς κανείς δεν γνώριζε πως θα εξελιχθεί η ροή κατά την διάρκεια της ημέρας ως τις 7 που έκλειναν οι κάλπες. Σύμφωνα όμως με τα πρώτα αποτελέσματα στην Ηλεία, τα ποσοστά συμμετοχής κινήθηκαν από 40-45% και στους τρεις δήμους – μεγαλύτερη σαφώς από την πρώτη Κυριακή- χωρίς όμως να γνωρίζουμε που τελικά θα κάτσει η «μπίλια».

Πάντως, στα social media επικρατούσε μια ανησυχία και πολλοί εκ των υποψηφίων και φίλων των «μονομάχων» προέτρεπαν τον κόσμο να κατέβει να ψηφίσει. Και οι αναρτήσεις ήταν πολλές του τύπου «Φίλες και φίλοι σηκωθείτε να πάτε όλοι να ψηφίσετε δεν πρέπει να αφήσετε άλλους να καθορίζουν τις τύχες σας» ή « η αδιαφορία και η αποχή δεν θα αλλάξουν τον κόσμο».

Ακόμα και ο Διονύσης Μπέλτσος επικεφαλής της παράταξης ΔΕΚΑ τρίτος σε σειρά εκλογής στις κάλπες του πρώτου γύρου που με ανακοίνωση της παράταξης είχε καλέσει τους δικούς τους ψηφοφόρους να κρατήσουν ουδέτερη στάση, σε σημερινή ανάρτησή του στο φβ κάλεσε τον κόσμο να πάει να ψηφίσει γιατί με την αποχή απαξιώνεται ο θεσμός της δημοκρατίας. Ειδικότερα ο κ. Μπέλτσος ανέφερε: “Πήγα να ψηφίσω και η συμμετοχή ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.. Η αποχή δεν είναι η λύση στα προβλήματα του Δήμου μας!! Μην απαξιώνουμε τον θεσμό της Δημοκρατίας!!!

Να σημειώσουμε επίσης ότι… έδιναν κι έπαιρναν διάφορες φήμες αλλά υπήρξαν και προστριβές για προσέλκυση ψηφοφόρων με τρόπο που εμπόδιζε την ελεύθερη βούληση των δημοτών χωρίς όμως να υπάρξουν επίσημες καταγγελίες.

Η μεγαλύτερη ροή των ψηφοφόρων καταγράφηκε από τις 11 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι και το απόγευμα η προσέλευση ήταν πολύ μειωμένη. Ένα επίσης χαρακτηριστικό της χθεσινής επαναληπτικής ψηφοφορίας ήταν σχεδόν η παντελής έλλειψη εφορευτικών επιτροπών, αφού η συνδρομή τους στην διαδικασία δεν ήταν αναγκαία όπως την πρώτη Κυριακή. Οι κάλπες έκλεισαν κανονικά στις 7 και η μετάδοση των αποτελεσμάτων ξεκίνησε από τις 7.15 μμ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot