Χώμα από ανασκαφές στην Αρχαία Ολυμπία μεταφέρεται στο Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες!
Διεθνής εκδήλωση στην Ολυμπία στις 15 Σεπτεμβρίου από την Γαλλική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων που θα κινηματογραφηθεί και θα κάνει το γύρο του κόσμου
Στην τελική ευθεία βρίσκεται το Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2024 και για λόγους συμβολικούς, συναισθηματικούς και βέβαια επικοινωνιακούς, στρέφονται ήδη στην αρχαία Ολυμπία, όπου στις 15 Σεπτέμβρη θα λάβει χώρα διεθνής εκδήλωση.
Απέναντι από την ανατολική στοά του Αρχαίου Γυμνασίου στην Αρχαία Ολυμπία, στις 15 Σεπτέμβρη, η Γαλλική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων 2004 θα κάνει την πιο σημαντική και συμβολική ως τώρα κίνησή της, με ειδική τελετή που θα κινηματογραφηθεί, φωτογραφηθεί και θα κάνει τον γύρο του κόσμου. Η πιο σημαντική στιγμή της εκδήλωσης, αφορά την συλλογή μικρής ποσότητας χώματος που προέρχεται από τις ανασκαφές που γίνονται στην επέκταση της Στοάς προς τον Βορρά.
Η εκδήλωση της 15ης Σεπτεμβρίου
Η εκδήλωση θα λάβει χώρα εκτός περισχοίνησης. Σύμφωνα με την απόφαση που επιτρέπει την εκδήλωση και ορίζει τους όρους υλοποίησής της, όπως δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, σε καμία περίπτωση δεν θα αποτελέσουν μέρος των δρώμενων τα αρχαία κτίρια ή τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα. Την αποκλειστική ευθύνη για την επίβλεψη και φύλαξη των αρχαιοτήτων έχουν φυσικά οι φύλακες του χώρου. Τον καθαρισμό αναλαμβάνει η Γαλλική Ολυμπιακή Επιτροπή, όπως και την ασφάλεια συμμετεχόντων και επισκεπτών.
Είναι σημαντικό ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στις 15 Σεπτεμβρίου ο χώρος θα λειτουργεί κανονικά για τους επισκέπτες. Το αίτημα έγινε δεκτό από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Η σημασία του Γυμνασίου
Η ανατολική στοά του Γυμνασίου επελέγη προφανώς λόγω της φύσης τους αιτήματος. Το γυμνάσιο της Ολυμπίας μαζί με την παλαίστρα, που βρίσκεται ακριβώς στη συνέχειά του προς νότο, εξυπηρετούσαν τις ανάγκες των αθλητών και των συνοδών τους, αλλά μόνο κατά την περίοδο διεξαγωγής των Ολυμπιακών αγώνων, αφού η προετοιμασία των αθλητών γινόταν στα γυμνάσια της Ήλιδας.
Το συγκρότημα διαμορφώθηκε σταδιακά, στα ελληνιστικά χρόνια, και η σημερινή μορφή του χρονολογείται στον 2ο αι. π.Χ. Φαίνεται πως αποτελούσε αμιγώς αθλητικό οικοδόμημα, αφού οι εγκαταστάσεις του δε χρησιμοποιούνταν για άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
Το γυμνάσιο κάλυπτε ορθογώνιο χώρο διαστάσεων 220 x 120 μ., ο οποίος ήταν υπαίθριος και περιβαλλόταν από στοές στις τέσσερις πλευρές του. Οι τοίχοι του ήταν κατασκευασμένοι από πωρόλιθο στα κατώτερα τμήματα και από πλίνθους στα ανώτερα, ενώ η στέγη του ήταν από κεραμίδια.
Οι αρχαιολογικές ανασκαφές δεν έχουν αποκαλύψει ολόκληρο το συγκρότημα, καθώς η αλλαγή της κοίτης του ποταμού Κλαδέου, κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους, κατέστρεψε το δυτικό τμήμα του. Σήμερα σώζονται μόνο η ανατολική και η νότια στοά, καθώς και ένα τμήμα από τη μεγάλη υπαίθρια αυλή.
iefimerida.gr