FOLLOW US: facebook twitter

«Χιλιάδες παραγωγοί θα βρεθούν σε αδιέξοδο και απέναντι σε πολύ υψηλά πρόστιμα»

Ημερομηνία: 28-02-2024 | Συντάκτης:

Επιστολή Βαλιανάτου σε Αυγενάκη για την ηλεκτρονική τιμολόγηση των αγροτικών προϊόντων που βγαίνουν από το χωράφι σε πραγματικό χρόνο στο mydata

Στη σκιά ενός βουνού μηχανογραφικών απαιτήσεων τις οποίες εισάγει στην καθημερινότητά τους το φορολογικό νομοσχέδιο με την καθολική και οριζόντια απαίτηση τήρησης ψηφιακών βιβλίων, βρίσκονται πλέον και χιλιάδες αγρότες καθώς από την 1η Μαρτίου 2024, είναι υποχρεωμένοι να ανεβάζουν τα δελτία αποστολής αγροτικών προίόντων σε πραγματικό χρόνο στην πλατφόρμα του mydata. Για το θέμα αυτό  και τα προβλήματα που θα φέρει  η ηλεκτρονική τιμολόγηση στον απλό παραγωγό  που παραδίδει τα προίόντα του από το χωράφι μέχρι τις πλάστιγγες των εργοστασίων, έστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρη Αυγενάκη με κοινοποίηση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος. Όπως επισημαίνει , οι αγρότες θα βρεθούν σε αδιέξοδο καθώς δεν έχουν τέτοια δελτία αποστολής  σε πραγματικό χρόνο σε αυτή την φάση παράδοσης των αγροτικών προίόντων τους και θα βρεθούν ενδεχομένως απέναντι σε πολύ υψηλά πρόστιμα εφόσον δεν τηρήσουν τη νομοθεσία. Γι αυτό και ζητά να επανεξεταστεί το θέμα σε  όλες του τις λεπτομέρειες. 

Ειδιτικότερα ο κ. Βαλιανάτος αναφέρει τα εξής:

“ Σας γνωρίζουμε ότι από 01/01/2024 προβλέπεται να αποστέλλονται τα δελτία αποστολής από τους παραγωγούς στη MyDATAσε πραγματικό χρόνο. Ειδικά στα συλλογικά σχήματα τα δελτία αποστολής  -και αναφερόμαστε στα προϊόντα της βιομηχανικής τομάτας και της κορινθιακής σταφίδας – τα εκδίδει η Ομάδα Παραγωγών στους χώρους που έχουν οριστεί και είναι οι πλάστιγγες των εργοστασίων. Εμείς ως Ομάδα Παραγωγών έχουμε τη δυνατότητα να ανεβάζουμε τα δελτία αποστολής όλων των παραγωγών-μελών μας στη MyDATA. Από το χωράφι όμως μέχρι τις πλάστιγγες των εργοστασίων ο παραγωγός δεν έχει δελτίο αποστολής.

Καταλαβαίνετε σε τι αδιέξοδο θα βρεθεί ο παραγωγός όταν χρειαστεί να ανεβάζει μόνος του τα παραπάνω δελτία αποστολής στο σύστημα. Στην προκειμένη περίπτωση, για να εφαρμοστεί ο νόμος , οι αγρότες θα πρέπει να διαθέτουν υπολογιστή ή tablet πάνω στο γεωργικό τους μηχάνημα καθώς και διαδίκτυο για να μπορέσουν να ανεβάσουν τα δελτία αποστολής , πράγμα που δε γνωρίζω κατά πόσο είναι εφικτό να γίνει.  Παρακαλώ , όπως εξετάσετε το εν λόγω ζήτημα και τα προβλήματα τα οποία ανακύπτουν , προτού βρεθεί ο αγροτικός κόσμος αντιμέτωπος με πρόστιμα ειδικά τώρα που διανύουμε μια ιδιαίτερα δυσχερή οικονομικά εποχή».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος