FOLLOW US: facebook twitter

Από 13 Ιανουάριου οι χειμερινές εκπτώσεις

Ημερομηνία: 09-01-2020 | Συντάκτης:

Στις χειμερινές εκπτώσεις που ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου, εναποθέτει πλέον  τις ελπίδες για ανάκαμψη ο εμπορικός κόσμος,  αφού η περίοδος των χριστουγεννιάτικων εορτών ήταν «παγωμένη» όχι μόνο λόγω καιρού αλλά και λόγω τζίρου. Η πλειονότητα των πολιτών απλώς κοιτούσαν τις βιτρίνες και δεν ψώνιζαν παρά μόνο τα απαραίτητα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, με συνέπεια η αγορά να υποστεί «καθίζηση», παρά τις διάφορες πρωτοβουλίες με τις Black Friday και τις οικονομικές προσφορές.

Τι κι αν ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης μας διαβεβαίωσε με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ότι «Η Ελλάδα είναι ο πιο hot επενδυτικός προορισμός για τα επόμενα χρόνια», ότι «η επενδυτική έκρηξη έχει ήδη ξεκινήσει» και πως «ο μόνος που δεν το έχει καταλάβει είναι ο Τσίπρας».

Ειδικά στην περιφέρεια, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κατέγραψαν πτώση τζίρου από 20% έως 40%, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι περισσότεροι εμπορικοί σύλλογοι της χώρας. Αλλά τι ξέρουν αυτοί άμα έχουμε υπουργικές διαβεβαιώσεις…

Όταν η κυβέρνηση αποφασίζει να πετσοκόψει το κοινωνικό μέρισμα από 750 εκατ. ευρώ σε 250 εκατ. ευρώ,  περιορίζοντας αισθητά τους δικαιούχους, όταν ξεκαθαρίζει ότι δεν θα δοθεί 13η σύνταξη, τότε γνωρίζει ότι διαμορφώνει κλίμα φόβου και ανησυχίας στην αγορά, κατεδαφίζοντας ό,τι χτίστηκε. Τα τελευταία δύο χρόνια, το κοινωνικό μέρισμα ενίσχυσε 3,5 εκατ. πολίτες και αναθέρμανε την αγοραστική κίνηση. Φέτος η νέα κυβέρνηση αρχικά σκέφτηκε να μη δώσει καθόλου μέρισμα, αλλά τελικά αποφάσισε να δώσει κάτι «ψιλά», γεγονός που δείχνει ότι νιώθει ενοχές για τον άδικο χαρακτήρα της πολιτικής της.

Καλό θα είναι να αντιληφθεί όχι μόνο ο κ.Γεωργιάδης, που είναι ο υπεύθυνος υπουργός για να αναπτυχθεί η χώρα, αλλά η κυβέρνηση συνολικά, ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι ισόρροπη, ισομερής και κοινωνικά δίκαιη για να ωφελήσει την κοινωνία. Ραχοκοκαλιά της οικονομίας δεν είναι μόνο οι μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες, που απορροφούν το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς έχοντας εργαζόμενους των 500 ευρώ, αλλά οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα σε περιβάλλον αδυσώπητου ανταγωνισμού. Η φορολογική ελάφρυνση, που ήταν «σημαία» της κυβέρνησης προεκλογικά, υπολογίζεται στο… εξωπραγματικό ποσό των 20 ευρώ περίπου ετησίως, ενώ οι εισφορές θα ξαναπάρουν την ανηφόρα με το νέο ασφαλιστικό. Με αυτήν την πολιτική, σε μερικά χρόνια θα επικρατήσει ολιγοπωλιακή κατάσταση στην αγορά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εργασιακό και την αγοραστική δυνατότητα της πλειονότητας των πολιτών.

Οφείλει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να αντιληφθεί ότι η ελληνική κοινωνία επιθυμεί ένα μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης με περαιτέρω μείωση της ανεργίας, με τη δημιουργία πραγματικών θέσεων εργασίας με αξιοπρεπείς αμοιβές, με αύξηση των μισθών και των συντάξεων και με την οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού κράτους πρόνοιας που θα αμβλύνει τις ανισότητες. Ειδάλλως οδηγούμαστε στο μοντέλο της «άνεργης ανάκαμψης», δηλαδή οικονομική ανάπτυξη με υψηλή ανεργία, χαμηλούς μισθούς και συντάξεις, εξαφάνιση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και επικράτηση των καρτέλ. Η χώρα βγαίνει από δεκαετή κρίση, κατά τη διάρκεια της οποίας τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις σήκωσαν τεράστια φορολογικά βάρη και υπέστησαν δραματική μείωση του εισοδήματός τους.  Η δίκαιη διανομή του παραγόμενου πλούτου είναι αναγκαία για να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot