FOLLOW US: facebook twitter

Χάπια ιωδίου: Γιατί οι Έλληνες έσπευσαν στα φαρμακεία-Δεν κυκλοφορούν για προφύλαξη από ραδιενέργεια

Ημερομηνία: 11-03-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

Τα χάπια ιωδίου που κυκλοφορούν στην Ελλάδα δεν προστατεύουν από τη ραδιενέργεια


Ο φόβος και η ανησυχία για ένα πυρηνικό ατύχημα ή έναν πόλεμο με πυρηνικά όπλα έχει οδηγήσει πολίτες να προμηθευτούν χάπια ιωδίου. Εκτός από την αύξηση στις πωλήσεις των συγκεκριμένων χαπιών σε Βουλγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Βέλγιο, Γαλλία, Σλοβακία και Ολλανδία, αύξηση παρουσιάζεται και στην Ελλάδα, με τους φαρμακοποιούς να συνιστούν ψυχραιμία.

«Υπάρχει όντως μεγάλη αύξηση, δεν υπάρχει λόγος να το προμηθευτεί κάποιος αν δεν έχει συμβεί κάτι. Υπάρχει όντως έλλειψη, αλλά δεν είναι κάτι τρομερό γιατί είναι ένα πολύ κοινό σκεύασμα» δήλωσε ο φαρμακοποιός Γιώργος Νύχας στο Mega.

Στην έκθεση σε ραδιενέργεια, το ιώδιο μπορεί να προστατεύσει την ανάπτυξη καρκίνου του θυρεοειδή, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι στην παρούσα φάση δεν χρειάζεται να πάρει κανείς χάπι. «Ο κόσμος θα πρέπει να ξέρει ότι έλλειψη ιωδίου είναι για τον καρκίνο του θυροειδή, δεν προλαμβάνει όλα τα είδη του καρκίνου», τονίζει ο κλινικός φαρμακολόγος Αναστάσιος Σπανιδέας.

Η τιμή των σκευασμάτων ιωδίου κυμαίνεται από 15 έως 30 ευρώ και χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή.


Τα χάπια ιωδίου στην Ελλάδα δεν προστατεύουν από τη ραδιενέργεια

Με αφορμή τις πληροφορίες και τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα σχετικά με χρήση σκευασμάτων ιωδίου για την προφύλαξη από την ραδιενέργεια, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) ενημερώνει ότι δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά σκευάσματα με αυτήν την ένδειξη.

Τα σκευάσματα ιωδίου, που κυκλοφορούν στην Ελλάδα ως συμπληρώματα διατροφής, έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ιώδιο, έως και 500 φορές μικρότερη, από τις δόσεις εκείνες τις οποίες αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ότι πρέπει να χορηγηθούν σε περίπτωση ραδιενεργού ατυχήματος και ως εκ τούτου είναι ακατάλληλα για τη σχετική ένδειξη.

Στην περίπτωση τέτοιου συμβάντος, αρμόδιες είναι οι εθνικές αρχές υγείας κάθε χώρας για να αποφασίσουν αν θα πρέπει να χορηγήσουν σκευάσματα ιωδίου, καθώς και για τις ακριβείς δόσεις ανά ηλικιακή ομάδα όπως και για την έναρξη και τη διάρκεια της προληπτικής αγωγής, καταλήγει ο ΠΦΣ.


alfavita.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia