FOLLOW US: facebook twitter

«Μπλάβισαν» τα λιοστάσια-Σοβαρό πρόβλημα στα ελαιόδεντρα πέριξ των Κρεστένων

Ημερομηνία: 23-10-2024 | Συντάκτης:

-Πρέπει να στηριχθούν οι παραγωγοί από τον ΕΛΓΑ, τόνισαν ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης, Παν. Γριβάκης και ο πρόεδρος της ΤΚ Βρίνας, Βασ. Κοπανιτσάνος

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Ανήσυχοι είναι οι ελαιοπαραγωγοί σε πολλές κοινότητες πέριξ των Κρεστένων, καθώς η παρατεταμένη ανομβρία και η υψηλή για φθινόπωρο θερμοκρασία έχουν επηρεάσει τον καρπό της ελιάς, με συνέπεια να εκφράζεται ανησυχία για την απόδοσή τους μετά τη συγκομιδή.

Ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Παναγιώτης Γριβάκης, συναντήθηκε τις τελευταίες ημέρες με δεκάδες παραγωγούς της περιοχής και έκανε αυτοψία σε λιοστάσια, διαπιστώνοντας ότι το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και θα επηράσει το αγροτικό εισόδημα της περιοχής

«Λόγω της ανομβρίας ο καρπός έχει αφυδατωθεί και έχει συρρικνωθεί, με συνέπεια να μην έχει γίνει η κατάλληλη ζύμωση. Αυτή η εξέλιξη επηρεάζει την ποιότητα και την απόδοση του καρπού σε ελαιόλαδο. Πρέπει ο ΕΛΓΑ να το δει πολύ σοβαρά το θέμα και να το συμπεριλάβει στις αιτίες αποζημίωσης, διότι όλοι σχεδόν οι κάτοικοι στον δήμο έχουν ως κύρια πηγή εισοδήματος το ελαιόλαδο» επισήμανε.

Το πρόβλημα είναι πιο έντονο κυρίως στα Μακρίσια, στο Καλλίκωμο, στα Καλυβάκια, στη Σκιλλουντία, τη Φρίξα και τη Βρίνα.

«Μετά την περσινή χρονιά, που η παραγωγή ήταν μειωμένη, φέτος οι παραγωγοί είχαν προσδοκίες για μεγαλύτερες ποσότητες, άρα και περισσότερο εισόδημα. Η χρονιά είναι δύσκολη και όλοι περιμένουν την ελαιοσυγκομιδή για να βγει ο χειμώνας. Ο καύσωνας όμως το καλοκαίρι και η πολύμηνη ξηρασία φαίνεται πως θα μειώσουν την παραγωγή. Είναι αναγκαία η αποζημίωσή τους από τον ΕΛΓΑ», δήλωσε ο κ. Γριβάκης.

«Χαλάνε» οι ελιές στη Βρίνα

Ο πρόεδρος της ΤΚ Βρίνας, Βασίλης Κοπανιτσάνος, υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης των ελαιοπαραγωγών από την πολιτεία, διότι το εισόδημα που θα χαθεί από την περιοχή, ισοδυναμεί με οικονομική καταστροφή.

«Η Βρίνα έχει δηλωμένα 160.000 ελαιόδεντρα βάσει ελαιοκομικού μητρώου. Η οικονομία μας βασίζεται στη παραγωγή ελαιολάδου, για αυτό και φέτος υπάρχει μεγάλη ανησυχία στους ελαιοπαραγωγούς. Πέρυσι είχαμε χρονιά με μειωμένη παραγωγή. Φέτος αναμέναμε μια καλή χρονιά, όμως με αυτές τις καιρικές συνθήκες δεν εξελίσσεται καλά. Υπάρχει έντονη και παρατεταμένη ανομβρία. Σε αρκετά σημεία έχουν αρχίσει και χαλάνε οι ελιές. Ευελπιστούμε να υπάρξει βοήθεια από τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ο κόσμος, διότι θα έχουμε μεγάλη οικονομική ζημιά στην περιοχή», τόνισε.

Προβληματισμός στα Μακρίσια

Ο παραγωγός Δημήτρης Δελέγκος από τα Μακρίσια επισήμανε στην «Πρωινή» πως αν δεν πάει καλά η ελαιοπαραγωγή, ο αγροτικός κόσμος θα βιώσει δύσκολες στιγμές τον φετινό χειμώνα.

«Όλοι περιμένουν από το λάδι να ζήσουν. Η χρονιά είναι δύσκολη γιατί δεν βρέχει καθόλου εδώ και μήνες. Το καλοκαίρι είχαμε καύσωνα, το φθινόπωρο δεν έχει ρίξει στάλα. Φοβόμαστε πως ο καρπός έχει επηρεαστεί και δεν θα έχει την απόδοση που θέλουμε. Αν δεν πάει καλά η συγκομιδή, χαθήκαμε. Δεν ξέρω πώς θα βγει ο χειμώνας, γιατί οι αγροτικός κόσμος ήδη περνάει δύσκολο με το υψηλό κόστος παραγωγής», ανέφερε.

Ο παραγωγός Αντώνης Γριβάκης από τα Μακρίσια εξέφρασε τον προβληματισμό του για το πώς θα κυλήσει η φετινή παραγωγή ελαιολάδου, διότι οι αρχικές προσδοκίες δεν φαίνεται να επαληθεύονται.

«Αλλιώς τα περιμέναμε πριν από κάποιους μήνες, αλλιώς εξελίσσονται τα πράγματα. Η πολύμηνη ξηρασία και τα απανωτά κύματα καύσωνα το καλοκαίρι έχουν ξεράνει μεγάλο μέρος των ελαιόδεντρων. Ο καρπός έχει επηρεαστεί σημαντικά και η απόδοσή του δεν θα είναι αυτή που θέλουμε. Πρέπει η πολιτεία να στηρίξει, γιατί είναι αρκετοί οι νέοι που ζουν και δραστηριοποιούνται στην αγροτική παραγωγή», ανέφερε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot