FOLLOW US: facebook twitter

Βιάζεται η κυβέρνηση για άνοιγμα του λιανεμπορίου-Αρνητικοί οι ειδικοί

Ημερομηνία: 09-12-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα, Υγεία

Ενώ οι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν για τους κινδύνους που παραμονεύουν από την επαναλειτουργία της αγοράς εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προαναγγέλλει το άνοιγμά της.

Όπως είπε σε δηλώσεις του ο Στέλιος Πέτσας, στο τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθεί πώς θα ανοίξουν τα καταστήματα. Σημείωσε μάλιστα, πως επειδή μένει λίγος χρόνος μέχρι τα Χριστούγεννα, μπορεί τελικώς το άνοιγμα του λιανεμπορίου να μη γίνει τόσο σταδιακά, ωστόσο αυτό θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες, με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου τασσόταν κατά της επαναλειτουργίας του λιανικού εμπορίου στις 14 Δεκεμβρίου, παραπέμποντας τη συζήτηση «ενδεχομένως μια εβδομάδα μετά… να το δούμε».

«Ελπίζω να μην έχουμε μετέωρα βήματα… Στη Θράκη, στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία και Ήπειρο που έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα δεν θα είναι καθόλου καλή ιδέα να ανοίξει το λιανεμπόριο 14 Δεκεμβρίου. Και δεν ξέρω ποσό καλή είναι και για την υπόλοιπη Ελλάδα, με εξαίρεση κάποιες περιοχές που έχουν εξαιρετική εικόνα» εξήγησε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Νομίζω για να μιλήσουμε για τρίτο κύμα πρέπει να δούμε το δεύτερο να ξεθυμαίνει, δεν ξεθυμαίνει, συνεχίζεται το ίδιο, θα έχουμε αναζωπύρωση και ενίσχυση του δεύτερου κύματος αν πάμε σε πρόωρη κίνηση που θα φέρει ένταση και κορύφωση στην κυκλοφορία του ιού» προειδοποίησε.

Ανήσυχος για το άνοιγμα της αγοράς είναι και ο καθηγητής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Ακόμη δεν μπορούμε να πούμε με ασφάλεια πως ανοίγουμε. Το ασφαλές θα ήταν να μην ανοίξουμε την αγορά. Πρέπει να “αγοράσουμε” χρόνο και να μην θέσουμε σε κίνδυνο τους πολίτες» ανέφερε.

Επιφυλακτικοί για το άνοιγμα των αγορών τις επόμενες μέρες, είναι στην πλειοψηφία τους και οι καθ’ύλην αρμόδιοι επιστήμονες, με τον καθηγητή Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλη Δερμιτζάκη να επιμένει ότι το λιανεμπόριο πρέπει να ανοίξει μόνο αν έχουμε κάτω από 1.000 κρούσματα.

Πρόσφατα άλλωστε, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και επιστήμονες είχαν δηλώσει πως η άρση του lockdown θα πρέπει να εφαρμοστεί μόνο όταν ο αριθμός των νέων μολύνσεων πέσει κάτω από τα 500.

Κατηγορηματικά αντίθετος στο όποιο άνοιγμα του λιανεμπορίου στην παρούσα φάση είναι ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, υπογραμμίζοντας πως «ό,τι συμβεί τα Χριστούγεννα, θα το αντιμετωπίσουμε το Γενάρη». Ο κ. Σύψας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αν ανοίξει η Ερμού, θα γίνει εστία υπερμετάδοσης κορονοϊού.

Ωστόσο, παρά τις ρητές προειδοποιήσεις των επιστημόνων, την επιμονή των κρουσμάτων, τον υψηλό αριθμό των διασωληνωμένων και τον συχνά τριψήφιο αριθμό θυμάτων, η κυβέρνηση αδημονεί να δώσει έγκριση για την επαναλειτουργία της αγοράς.

Τα εποχικά καταστήματα άνοιξαν ήδη από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, ενώ αναμένεται το άνοιγμα των κομμωτηρίων, των βιβλιοπωλείων – παιχνιδοπωλείων και ανθοπωλείων, για να ακολουθήσουν οι υπόλοιποι κλάδοι του λιανεμπορίου.

Όσο για τον τρόπο που θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες ειδικά κατά την περίοδο των γιορτών, ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι θα υπάρξει επικοινωνία τις επόμενες ημέρες του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο οι λειτουργίες να γίνουν κεκλεισμένων των θυρών, όπως έγινε και κατά το παρελθόν.

Επίσης, το Μαξίμου δείχνει να εξετάζει και το άνοιγμα τόσο των μουσείων όσο και των αρχαιολογικών χώρων. Οι σχετικές ανακοινώσεις για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης αναμένεται να γίνουν προς το τέλος της εβδομάδας, όταν θα υπάρξει καλύτερη εικόνα για την εξέλιξη της νόσου.

Έως 9 άτομα στο γιορτινό τραπέζι

Χωρίς να εξηγήσει γιατί κατάληξε σε αυτόν τον αριθμό, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι στο γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων θα μπορούν να καθίσουν μέχρι 9 άτομα το πολύ.

«Όπως έχω πει: μέχρι 9 άτομα. Μία οικογένεια ακόμα. Διαλέξτε μία οικογένεια, με λίγα μέλη, να κάνετε παρέα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, ενώ νωρίτερα ο κ. Πέτσας είχε σημειώσει: «Η αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων είναι κλειδί για να αποφύγουμε ένα πισωγύρισμα. Αυτό που εμείς έχουμε ως αυστηρή σύσταση είναι η αποφυγή των συναθροίσεων, και να μπορέσουμε να περάσουμε τις γιορτές με την οικογένειά μας ή το πολύ με μια ακόμη οικογένεια, μέχρι 9 άτομα».

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος