Σταθερά πρώτη η Ελλάδα στην αξιοποίηση του Σχεδίου Γιούνκερ
[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Γράφει ο Μάκης Μπαλαούρας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας
Το σχέδιο Γιούνκερ βοήθησε τελικά στην ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων στην Ελλάδα, αναγνώρισε ο εισηγητής της κυβερνητικής πλειοψηφίας, Μάκης Μπαλαούρας, στην ειδική συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Παραγωγής & Εμπορίου, που έγινε παρουσία του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιου για θέματα απασχόλησης, ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας και επενδύσεων Γύρκι Κατάινεν, με θέμα το μέλλον της Ευρώπης.
Το σχέδιο Γιούνκερ
Ο Μάκης Μπαλαούρας ανέτρεξε στις πολιτικές αντιπαραθέσεις, με τις οποίες είχε γίνει δεκτό το σχέδιο Γιούνκερ προ τριετίας. «Διάφορες δυνάμεις δεν έβλεπαν προοπτική εξόδου από την κρίση με τα χρηματοοικονομικά εργαλεία που προβλέπονταν από το πακέτο Γιούνκερ, ενώ προβληματίζονταν ειδικά με τη μόχλευση κεφαλαίων από τον ιδιωτικό χρηματοπιστωτικό τομέα». «Και δεν είχαν άδικο», συνέχισε ο βουλευτής Ηλείας, «δεδομένου ότι είχαμε αρκετά παραδείγματα ιδιωτικών επενδύσεων που έγιναν με δανεισμό και οδήγησαν σε επιβάρυνση των πολιτών που χρησιμοποιούν τα κοινωνικά αγαθά: χαρακτηριστικό παράδειγμα στην Ελλάδα οι ημιτελείς αυτοκινητόδρομοι, όπως ο Πάτρα-Πύργος, που, σύμφωνα με το Ελεγκτικό Ευρωπαϊκό Συνέδριο, φτιάχτηκαν από ιδιώτες με αύξηση του κόστους 60% και μείωση του φυσικού αντικειμένου του έργου κατά 45%. Τελικά, μόνον ήταν ήρθε η κυβέρνηση της Αριστεράς ξεμπλόκαραν και ολοκληρώθηκαν οι δρόμοι, με κάποια εκκρεμότητα, γιατί έπρεπε να πάρουμε πάλι εγκρίσεις από την Επιτροπή, που όμως τελειώνει σύντομα και αυτή».
11 δισεκατομμύρια σε 22.000 επιχειρήσεις
«Σήμερα, τρία χρόνια μετά, η μεγάλη εικόνα είναι διαφορετική», συνέχισε ο βουλευτής Ηλείας. «Στην Ελλάδα, που όπως είπατε στην ομιλία σας, είναι πρωταθλήτρια στην ΕΕ, στην αξιοποίηση κεφαλαίων, έφτασαν 11 δισεκατομμύρια ευρώ, που αφορούν 22.000 επιχειρήσεις, μέσω του πακέτου Γιούνκερ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων. Όλα τα ευρωπαϊκά και εγχώρια εργαλεία οδήγησαν, στο διάστημα αυτό, να δημιουργηθούν πάνω από 300.000 νέες θέσεις εργασίας. Σημειώνω, επίσης, ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις που επιδοτήθηκαν δεν ήταν ούτε φαραωνικές, ούτε καταστροφικές για το περιβάλλον και τον κοινωνικό ιστό. Χρηματοδοτήθηκαν καινοτόμες επιχειρήσεις για να δραστηριοποιηθούν σε τομείς με περιβαλλοντική ανταποδοτικότητα, ιδιαίτερα στην έξυπνη γεωργία, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στη διαχείριση των φυσικών πόρων, αλλά και επενδύσεις που συνάδουν με τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας, όπως είναι ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η αγροτική μεταποίηση και ο διατροφικός τομέας», τόνισε ο Μάκης Μπαλαούρας.
«Εκτίμηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας», συνέχισε ο βουλευτής, «είναι ότι η ώθηση στις ιδιωτικές επενδύσεις πρέπει τώρα να συνδυαστεί με μία ουσιαστική αύξηση των μισθών, ώστε παράλληλα με τον νέο εξαγωγικό χαρακτήρα της ιδιωτικής οικονομίας, να αυξηθεί και η καταναλωτική δύναμη των πολιτών. Για αυτό και χθες, για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια δόθηκαν αυξήσεις, που θα ενισχύσουν τον κόσμο της εργασίας, αλλά ταυτόχρονα θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη».
Συνανάπτυξη των Βαλκανίων
Συν τοις άλλοις, πρόσθεσε, «ειδικά σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Ευρώπη θα πρέπει να δώσει προσοχή στη νέα αναπτυξιακή διάσταση που ανοίγεται με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγνώρισης της Βόρειας Μακεδονίας, δηλαδή την πτώση και του τελευταίου συνόρου στην συνανάπτυξη των Δυτικών Βαλκανίων και να επενδύσει άμεσα σε κοινές αναπτυξιακές προσπάθειες όλων των κρατών της Βαλκανικής. Εύχομαι να προχωρήσετε και να μη μείνουμε στα λόγια».
Το Σχέδιο Γιούνκερ στην Ηλεία
«Θα μου επιτρέψετε να κάνω μία αναφορά στην τοπική διάσταση του μέλλοντος της Ευρώπης», συνέχισε ο Μάκης Μπαλαούρας. «Η ανάπτυξη της περιφέρειας μέσα από έργα πνοής, αλλά και από παρεμβάσεις που αναδεικνύουν και αξιοποιούν φυσικούς, τουριστικούς και πολιτιστικούς πόρους, μπορεί να φέρει την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον Νομό Ηλείας, στον οποίο εκλέγομαι, σημαντικά έργα, όπως το ζωντάνεμα των Λουτρών Καϊάφα, καθώς και το σιδηροδρομικό δίκτυο Πάτρα-Πύργος, έχουν προχωρήσει και με την μεθοδολογία του πακέτου Γιούνκερ».
Προς τα πού θα πάει η Ευρώπη
«Κλείνοντας θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι σε ότι αφορά το μέλλον της Ευρώπης, στην οικονομία και κοινωνία αντιπαρατίθενται δύο ιδεόκοσμοι. Αυτός της λιτότητας, των ανισοτήτων, της λιτότητας και η άνιση ευρωπαϊκή ανάπτυξη, ο οποίος θρέφει την ακροδεξιά. Και ο άλλος δρόμος που είναι εκείνος της Αλληλεγγύης, της ανάπτυξης, της σύγκλισης των κρατών και της εργασίας που όχι μόνο επαναφέρει το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο, αλλά και το εμβαθύνει στην θέση που πρέπει να έχει. Αυτή είναι και η βασική πολιτική διαχωριστική γραμμή στις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές και σε αυτό το δίλημμα θα πρέπει να απαντήσουμε όλοι», κατέληξε ο βουλευτής Ηλείας.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]