FOLLOW US: facebook twitter

Μπάχαλο με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος

Ημερομηνία: 21-12-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Οικονομία
Σκίτσο: Β. Δαγρές

Μόλις λίγες ημέρες από την υποχρεωτική επιλογή νέου τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος από εκατομμύρια νοικοκυριά και οι περισσότεροι καταναλωτές παραμένουν σαστισμένοι εξαιτίας του (ηθελημένου) χάους που έχει προκαλέσει  το νέο σύστημα επιλογής τιμολογίων.

Τα μπλε, πράσινα, κίτρινα, πορτοκαλί, νέα τιμολόγια απλά επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση δεν είχε καμία διάθεση να προασπιστεί το γεγονός ότι το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και με βάση την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία πρέπει να είναι προσιτό και προσβάσιμο σε όλους.

Αντίθετα, οι αποφάσεις και το νέο σύστημα, καθιστά το ηλεκτρικό ρεύμα ξεκάθαρα κερδοσκοπικό χρηματιστηριακό προϊόν για τους προμηθευτές ενέργειας, ενώ στην καλύτερη περίπτωση υποχρεώνει τους καταναλωτές να ενημερώνονται νυχθημερόν για την πορεία των τιμών.

Είναι προφανές ότι οι απλοί καταναλωτές δεν έχουν ούτε τη γνώση, ούτε τη δυνατότητα να παρακολουθούν διαρκώς τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και ταυτόχρονα να γνωρίζουν πώς αυτές διαμορφώνονται ανά μήνα.

Με δεδομένο άλλωστε πως οι τιμές είναι ακόμα άγνωστες, ειδικοί μιλούν για διαφορές μερικών ευρώ μεταξύ των τιμολογίων που προσφέρουν οι πάροχοι στους καταναλωτές οικιακής χρήσης. Δηλαδή, πολύ κακό για το τίποτε, καθώς το μόνο σίγουρο είναι ότι οι καταναλωτές όπως και να έχει θα πληρώσουν πανάκριβα το ηλεκτρικό ρεύμα.

Ατομική ευθύνη η ακρίβεια

Η πραγματικότητα που διαμορφώνουν οι κυβερνητικές επιλογές είναι ότι οι καταναλωτές θα αναζητούν το φθηνότερο τιμολόγιο ανάμεσα σε παρόχους που πουλάνε ακριβά την ενέργεια. Και αυτό είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής που τα τελευταία χρόνια επιδοτεί την ακρίβεια με διαφορά «pass», αποφεύγοντας να παρέμβει ώστε να μειώσει τις τιμές της ενέργειας.

Οι τέσσερις προτάσεις τιμολογίων είναι τόσο δυσνόητες ώστε ο καταναλωτής να μην μπορεί ακριβώς να καταλάβει, αλλά παρόλα αυτά να φέρει ολόκληρη την ευθύνη της επιλογής. Αν δηλαδή οι καταναλωτές δεν πληρώνουν φθηνό ρεύμα, για την κυβέρνηση ευθύνη θα έχουν μόνο οι καταναλωτές για την επιλογή που έκαναν.

Πηγή: tvxs.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap

olympia

Screenshot