FOLLOW US: facebook twitter

Μπάχαλο με τον ΟΣΔΕ

Ημερομηνία: 19-06-2024 | Συντάκτης:

-Καμία ενημέρωση για την έναρξη των φετινών δηλώσεων

-Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την έγκαιρη πληρωμή των ενισχύσεων, τόνισε ο υπεύθυνος του ΓΑΙΑ Επιχειρείν, Άλκης Κωνσταντόπουλος

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Διάχυτος είναι ο εκνευρισμός του αγροτικού κόσμου της Ηλείας εξαιτίας της αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με τις φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ, καθώς έχουμε μπει στο β’ δεκαπενθήμερο του Ιουνίου και το σύστημα δεν έχει ανοίξει για την υποβολή των αιτήσεων.

Όπως τόνισε στην «Πρωινή» ο υπεύθυνος του ΓΑΙΑ Επιχειρείν, Άλκης Κωνσταντόπουλος, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το πότε θα ξεκινήσει επίσημα η υποβολή των φετινών δηλώσεων, κάτι που προκαλεί ανασφάλεια και δυσαρέσκεια στους παραγωγούς και ενδέχεται να επηρεάσει και τις πληρωμές των φθινοπωρινών αγροτικών ενισχύσεων.

«Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε για πότε έχει προγραμματιστεί η επίσημη έναρξη υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ για το 2024. Κατά συνέπεια δεν έχουμε τι να απαντήσουμε στον κόσμο που μας ρωτάει επίμονα. Είναι αλήθεια ότι φέτος έχουμε αργήσει περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά. Αυτό σημαίνει ότι όταν  με το καλό αρχίζει η υποβολή των δηλώσεων, θα πρέπει να πιεστούμε χρονικά και να προλάβουμε τις προθεσμίες, ώστε να μην υπάρχει καθυστέρηση στις πληρωμές. Αυτό δεν ξέρω πόσο ρεαλιστικό είναι, γιατί η διαδικασία είναι απαιτητική. Αναπόφευκτα, όταν καθυστερεί η έναρξη των δηλώσεων, αυτό μπορεί να επηρεάσει και την πληρωμή της προκαταβολής, που είναι στα τέλη Οκτωβρίου συνήθως», εξήγησε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Τέλος Ιουνίου η πληρωμή εκκρεμοτήτων

Σε ό,τι αφορά την εξόφληση οικονομικών εκκρεμοτήτων προς τους αγρότες για τη χρονιά που πέρασε, όπως οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, το monitoring και τα οικολογικά σχήματα, ο κ. Κωνσταντόπουλος δήλωσε στην «Πρωινή» ότι αυτές έχουν προσδιοριστεί για το τέλος Ιουνίου, προσθέτοντας ότι τον περασμένο Μάιο έγιναν πληρωμές σε παραγωγούς για εκκρεμείς υποθέσεις από το 2014.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot