FOLLOW US: facebook twitter

Bασίλης Κόκκαλης: «Θα αναπνεύσει η αγροτικός κόσμος με την ευνοϊκή ρύθμιση των αγροτικών δανείων»

Ημερομηνία: 17-05-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Στην Ηλεία χθες προσκεκλημένος του Επιμελητήριου ο Υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Κόκκαλης που έδωσε απαντήσεις για πολλά αγροτικά θέματα

Στις ευνοϊκές ρυθμίσεις των αγροτικών δανείων  που θα τεθούν σε ισχύ από την επόμενη εβδομάδα, καθώς και στο νέο συνεργατικό μοντέλο των ομάδων παραγωγών, επικεντρώθηκε στην ομιλία του ο Υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης κ. Βασίλης Κόκκαλης που χθες βρέθηκε στην Ηλεία, προσκεκλημένος του Επιμελητήριου για να μιλήσει για τα θέματα αυτά σε ημερίδα στο ΕΒΕ, στην οποία παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου, των ομάδων παραγωγών, των συνεταρισμών, επιχειρηματίες και μέλη του Επιμελητηρίου.

Αρχικά ο κ. Κόκκαλης, ευχαρίστησε το Επιμελητήριο Ηλείας για την ευγενική πρόσκληση το οποίο όπως είπε πραγματικά  ενδιαφέρεται για τπν επιχειρηματικό και αγροτικό κόσμο, για τους δανειολήπτες και τόνισε ότι οι ρυθμίσεις για τα αγροτικά δάνεια αφορούν φυσικά πρόσωπα και ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσουν περίπου στις 25 Μαίου, όπου και θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις.  Θεωρητικά αφορούν 22.000 οφειλέτες.

«Πρόκειται για πολύ ευνοϊκές ρυθμίσεις αγροτικών δανείων, γιατί διαγράφονται όλοι οι τόκοι υπερημερίας και οι λογιστικοί  τοκοι και κατά περίπτωση θα φτάσουν έως και 60% διαγραφή και το πιο σημαντικό είναι η επανεκκίνηση του γνωστού νόμου των πανωτοκίων. Στο προσεχές διάστημα θα έχουμε μια δίκαιη πιστεύω λύση στα δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου. Όλα αυτά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης του Ιδιωτικού Χρέους θα ανέβουν αυτήν την εβδομάδα, στην οποία οι αγρότες μπορούν να υποβάλλουν και τα χρέη τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία και προς το δημόσιο για 120 δόσεις. Οι συνεταιρισμοί μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμιβασμό. Όσοι δεν μπορούν θα εξεταστούν σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την πρώην ΑΤΕ για τα χρέη τους. Η βούληση και θέλησή μας, είναι ότι συνεταιρισμοί οι οποίοι οφείλουν αλλά είναι βιώσιμοι και προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες, θα παραμείνουν βιώσιμοι.». Ο κ. Κόκκαλης επισήμανε ακόμα ότι τα αγροτικά δάνεια είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία και τον αγροτικό κόσμο και συμπλήρωσε ότι οι ευνοϊκές ρυθμίσεις που έρχονται για την ρύθμιση των οφειλών των αγροτών, αποτελούν εκ μέρους της κυβέρνησης μια πάρα πολύ σοβαρή παρέμβαση για να ξεμπλοκάρουν έναν χώρο που χρειάζεται για να βοηθηθεί η παραγωγική ανασυγκρότηση.

Παράλληλα ο υφυπουργός αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε Στο νέο μοντέλο συνεργατικών σχημάτων που δίδει προτεραιότητα η κυβέρνηση, μέσω των συνεταιρισμών, των οργανώσεων-ομάδων παραγωγών και των ΚΟΙΝΣΕΠ. Στόχος είναι να εξασφαλιστεί η  βιώσιμη ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, η ανταγωνιστικότητα της αγροτικής οικονομίας η  δικαιότερη κατανομή της προστιθέμενης αξίας και το αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο για τους αγρότες και για το λόγο αυτό δίνεται  προτεραιότητα στην δημιουργία βάση νέων συνεργατικών σχημάτων, για να αποφευχθούν τα φαινόμενα του παρελθόντος με κακοδιαχειρίσεις και συσσώρευση χρεών. Μάλιστα τόνισε ότι στόχος τους είναι ακόμα να υπάρξουν μορφωμένοι αγρότες, γιατί ποτέ δεν υπήρχαν εκπαιδευμένοι αγρότες και αυτή θα είναι η δουλειά των συνεταιρισμών. Γι αυτό τον λόγο και τους επιδοτεί σήμερα η κυβέρνηση.

Τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης καλωσόρισε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας κ. Κ. Νικολούτσος, που τόνισε ότι είναι χαρά για το Επιμελητήριο της Ηλείας που μπόρεσε να διοργανώσει αυτήν την ημερίδα, γιατί πολλά θέματα της Ηλείας και της τοπικής οικονομίας, έχουν απόλυτη σχέση με τον αγροτικό τομέα και ειδικά με την σταφίδα, με την οποία ήταν συνδεδεμένη η τοπική αγροτική παραγωγή ήταν συνδεδεμένη με την σταφίδα, υπήρχε και το ινστιτούτο σταφίδας.

Παράλληλα ο κ. Νικολούτσος αναφέρθηκε σε δύο σοβαρά αγροτικά θέματα, το ένα έχει σχέση με την κακή κατάσταση του εγγειοβελτιωτικού και αρδευτικού δικτύου όπου το Επιμελητήριο έχει κάνει σχετικές ημερίδες και δεν μπορούμε να περιμένουμε βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας και να έχουμε ένα πεπαλαιωμένο δίκτυο που δεν μπορεί να την εξυπηρετήσει τους αγρότες και είναι στα όρια του. Το άλλο έχει να κάνει με τις επιδοτήσεις των επιχειρήσεων, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας,  ενώ οι περισσότερες τοπικές επιχειρήσεις είναι αξιοποίησης και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, το ΕΣΠΑ δυστυχώς δεν είναι ευέλικτο. Καταλήγοντας τόνισε ότι «Πιστεύω λοιπόν ότι πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή αντιμετώπιση σε ότι αφορά τα προγράμματα του ΕΣΠΑ για τις τοπικές επιχειρήσεις και τα σχέδια βελτίωσης. Σε αυτή τη φάση της οικονομίας η ταχύτητα παίζει σημαντικό ρόλο.»

Η ημερίδα συνεχίστηκε με την συζήτηση για τα αγροτικά δάνεια, καθώς και τα πυρόπληκτα δάνεια των επιχειρήσεων.

Στην Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών

Λίγο νωρίτερα, ο κ. Κόκκαλης ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του προέδρου της Ένωσης Συνεταιρισμών Ηλείας κ. Γεράσιμου Καλιμμώρου και επισκεπτόμενος τα γραφεία της, συζήτησε με τα μέλη του Δ.Σ και παραγωγούς. Ο κ. Καλλιμώρος τους έθεσε μια σειρά σημαντικών θεμάτων όπως την παρέμβασή του για την ρύθμιση οφειλών των ΤΟΕΒ στη ΔΕΗ, για την συνδεδεμένη στη σταφίδα όπου τόνισε ότι δεν πρέπει να μειωθεί το πλαφόν των 150 κιλά το στρέμμα γιατί πρέπει να συνδεθεί η επιδότηση με την παραγωγή, στην κτηνοτροφία που όπως είπε αποτελεί πολύ σοβαρό θέμα για την Ηλεία και επείγει να δοθεί λύση γιατί τα τοπικά τυροκομεία είπαν στους παραγωγούς ότι από τον Μάιο θα σταματήσουν να παίρνουν γάλα, αλλά επιφυλάσσεται για το θέμα αυτό καθώς υπήρξαν ανακοινώσεις προς την θετική κατεύθυνση χθες από τον Υπουργό. Επίσης αναφέρθηκε στην υψηλή φορολόγηση των αγροτών και στον ΕΦΚΑ, ενώ ο Δ/ντής της Ένωσης κ. Δ. Δημητρόπουλος ζήτησε να επισπευτούν οι εκτιμήσεις και αποζημιώσεις για τις πρόσφατες πλημμύρες.

Ο κ. Κόκκαλης απαντώντας στα ερωτήματα που του έθεσαν ο πρόεδρος και ο Δ/ντής της Ένωσης, έδωσε συνοπτικές απαντήσεις σε αρκετά θέματα. Ειδικότερα αναφερόμενος στους ΤΟΕΒ και τις ρυθμίσεις των οφειλών τους στην ΔΕΗ τόνισε ότι εδώ τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά, γιατί υπάρχουν ΤΟΕΒ που είναι ασυνεπείς και γι αυτό έχει προκύψει αυτό το πρόβλημα, το οποίο εντοπίζεται στο ότι κάποιες διοικήσεις δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα βασικά τους καθήκοντα και αν δεν μπορούν να κάνουν καλό κουμάντο και σωστή διαχείριση, να παραιτηθούν. «Δεν μπορούν οι παραγωγοί να κρέμονται πίσω από την ανευθυνότητα κάποιων διοικήσεων. Εμείς παραλάβαμε μια χαώδη κατάσταση στους ΤΟΕΒ. Την άλλη εβδομάδα κατατίθεται νομοσχέδιο για το πώς θα εισπράττει ο ΤΟΕΒ και πως θα είναι υπεύθυνος ο παραγωγός απέναντι στον ΤΟΕΒ». Επισήμανε ωστόσο ότι το η ΔΕΗ δεσμεύτηκε απέναντί του, ότι κάθε ΤΟΕΒ να καταθέσει αίτημα για ρύθμιση των οφειλών του και θα το εξετάσει ξεχωριστά και μάλιστα ευνοϊκά. Αυτή είναι η παρέμβαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προς την ΔΕΗ.

Τέλος όσον αφορά το γάλα,  τόνισε ότι κάποια πράγματα έπρεπε να είχαν γίνει χθες, το υπουργείο να αυξήσει τους ελέγχους όσο γίνεται περισσότερο και οι κτηνοτρόφοι να συνεννοηθούν για να κάνουν την διεπαγγελματική φέτας. Αυτήν την εβδομάδα έτρεξαν οι εξελίξεις όσον αφορά το γάλα και θα έχουμε σύντομα και νέες εξελίξεις.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος