FOLLOW US: facebook twitter

B. Λιόλιος: «Μήνυση κατά Γιαννακόπουλου- Άπλετο φως στις καταγγελίες της ΑΕΚ-Τέσσερις ομάδες για wild card»

Ημερομηνία: 21-06-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αθλητικά, Νέα

Συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης για όσα συμβαίνουν στο ελληνικό μπάσκετ έδωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ε.Ο.Κ., Βαγγέλης Λιόλιος.

Ο κ. Λιόλιος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στις καταγγελίες του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, αποκαλύπτοντας πως έχει προβεί σε μήνυση, λέγοντας τα εξής: «Στο θέμα των αδειοδοτήσεων ήμασταν παρόντες ως ομοσπονδία. Ενώ βρισκόμουν την Παρασκευή στη FIBA για τα 90 χρόνια, υπήρξε μια απίστευτη ανακοίνωση από τον κ. Γιαννακόπουλο, στην οποία καταφερόταν κατά του προέδρου της ΕΟΚ, με καταγγελίες απίστευτες, συκοφαντικές. Και στο παρελθόν είχα δεχτεί από το ίδιο πρόσωπο πολλές καταγγελίες. Δεν με ενδιέφερε, ήξερα καλά τι αντίδραση μπορεί να υπήρχε. Δεν απάντησα ποτέ σε τίποτα. Είχε καταφερθεί εναντίον μου, ήταν ξεκάθαρο ότι δεν με ήθελε για πρόεδρο. Δεν με πείραζε, ο καθένας κάνει τις επιλογές του. Οι συν αυτώ πάλι, διάφορα Μέσα , ήταν εναντίον μου, δεν με πείραζε. Γράφανε λάσπη, δεν με πείραζε. Όταν απαντάς ανοίγει ένας διάλογος που δεν με ενδιαφέρει. Ήξερα και ξέρω πάρα πολύ καλά πού ερχόμουν και τι θα ειπωθεί. Αν ήταν καλώς καμωμένα τα πράγματα στο ελληνικό μπάσκετ δεν θα ερχόμουν. Για να αλλάξει το ελληνικό μπάσκετ πρέπει να σπάσει το τραπέζι και να ξανατοποθετηθεί και να βρει ο καθένας τη θέση του. Βάσει αρχών και νόμων. Ας γράψουν ό,τι θέλουν, δεν με ενδιαφέρει. Όμως είναι πολύ διαφορετικό να καταφέρεται ο κ. Γιαννακόπουλος κατά του προέδρου της ΕΟΚ. Ο θεσμός δεν αγγίζεται. Εννοείται πως πήγα και κατέθεσα μήνυση κατά του κ. Γιαννακόπουλου, γιατί δεν επιτρέπω να θίξει το θεσμό του προέδρου. Για μένα ας πει ό,τι θέλει, τον πρόεδρο της ΕΟΚ όμως θα τον έχουμε ψηλά. Θα καταθέσω και αγωγή ζητώντας ένα πολύ μεγάλο ποσό και δεσμεύομαι πως θα μοιραστεί σε όλα τα ελληνικά σωματεία. Όταν και όποτε εκδικαστεί.

Ο οργανισμός του Παναθηναϊκού είναι τεράστιος, έχει φέρει έξι ευρωπαϊκά, με αθλητές που τίμησαν την Ελλάδα όπως ο Αλβέρτης, ο Διαμαντίδης, ο Τσαρτσαρής, ο Παπαπέτρου, ο Παπαγιάννης, ανθρώπους όπως ο Παύλος και ο Θανάσης Γιαννακόπουλος. Πρέπει να ευχαριστούμε αυτούς τους οργανισμούς που υπάρχουν, όπως τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ, τον Άρη, το Περιστέρι… Είναι καθήκον να τους προστατεύουμε τους οργανισμούς αυτούς. Αλλά να ξεχωρίσουμε τον οργανισμό από το φυσικό πρόσωπο. Καταδικάζω τη συγκεκριμένη συμπεριφορά του προσώπου, όχι το ίδιο το πρόσωπο, για συκοφαντική δυσφήμιση. Και δεν έχω καταδικαστεί εγώ ποτέ για συκοφαντική δυσφήμιση. Άλλοι έχουν καταδικαστεί. Ποτέ ξανά δεν πρόκειται να ασχοληθώ για οτιδήποτε γραφτεί για μένα από τον ίδιο ή τους πέριξ. Αν ξαναγίνει τέτοια αναφορά, η νομική υπηρεσία θα πράξει τα δέοντα. Για μένα έχει κλείσει εντελώς».

«Να πέσει άπλετο φως στις καταγγελίες της ΑΕΚ για εγκληματική οργάνωση»

Στην συνέχεια ο κ. Λιόλιος αναφέρθηκε στις καταγγελίες της ΑΕΚ για εγκληματική οργάνωση: «Η ΑΕΚ έκανε κάποιες εκκωφαντικές καταγγελίες για εγκληματική οργάνωση. Αντιλαμβανόσαστε τι σημαίνει η λέξη. Δεν είναι υπόνοιες, είναι θέση. Πήγαμε όλες τις καταγγελίες της ΚΑΕ ΑΕΚ, όπως και κάποιων δημοσιογράφων που υποστηρίζουν αυτή τη θέση για άμεση διερεύνηση. Σήμερα μετά χαράς έμαθα πως η ΚΑΕ ΑΕΚ πήγε στον εισαγγελέα για να καταθέσει διάφορα που έχουν υποπέσει στην αντίληψή της. Έχουμε ζητήσει από την ΚΑΕ ΑΕΚ, την οποία σεβόμαστε και υποληπτόμαστε, όλα τα στοιχεία για να τα καταθέσουμε στη ΓΓΑ και είναι υποχρεωμένη να μας τα δώσει, γιατί αλλιώς είναι ποινικό αδίκημα. Να πέσει άπλετο φως, για να δούμε ποιοι είναι αυτοί που αποτελούν την εγκληματική οργάνωση. Αλλιώς υπάρχει θέμα, δεν μπορεί ο καθένας να μιλάει έτσι και να θίγει έτσι εν συνόλω το ελληνικό μπάσκετ. Στην τελευταία ΓΣ της ΕΟΚ πήραμε απόφαση με 97% να υπάρξει επιτροπή δεοντολογίας. Να θυμάστε ένα πράγμα, η ΕΟΚ είναι εδώ για να προστατεύει το ελληνικό μπάσκετ. Προστατεύει τους πάντες γιατί θέλει αν ενώσει το ελληνικό μπάσκετ, όχι να το διχάσει. Να ρίξει άπλετο φως στους πάντες και να κινείται βάσει των νόμων των υπουργικών αποφάσεων. Δεν κάνουμε αυτό που μας έρχεται κάθε φορά, αλλά αυτό που επιτάσσει το δίκαιο. Θα περιμένω τις εξελίξεις, είναι κάτι που παρακολουθούμε πολύ στενά. Περιμένουμε τις εξηγήσεις από την ΚΑΕ ΑΕΚ που μέχρι τώρα δεν έχουν έρθει, παρότι τις έχουμε ζητήσει. Είμαι σίγουρος όμως πως θα φέρει τα στοιχεία που έχει, που να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς της».

«Πάμε στη διαδικασία wild card»

Για τις αδειοδοτήσεις των ομάδων είπε: «Την Παρασκευή πάρθηκε μια απόφαση από το ΔΣ του ΕΣΑΚΕ για τις αδειοδοτήσεις των ομάδων. Είχα ρωτηθεί και είχα απαντήσει πως τηρώ τη ρήτρα εμπιστευτικότητας. Πρέπει να λάμπει πάντα η αλήθεια και να κριθούμε όλοι μας. Εννοείται πως στη ζωή κάνουμε λάθη, αρκεί να τα παραδεχόμαστε και να πηγαίνουμε μπροστά. Λάθη δεν κάνει μόνο όποιος δεν ενεργεί. Η ΕΟΚ θέλει να ενώσει βάσει νομιμότητας. Στις 14/3/2022 έγινε μια ΓΣ στον ΕΣΑΚΕ με παρουσία της ΕΟΚ. Εκεί αποφάσισαν απίστευτα όμορφα πράγματα. Ομόφωνα συμφώνησαν πως θα διορθώσουν τα κακώς κείμενα και θα φτιάξουν μια διαδικασία προαδειοδότησης με συγκεκριμένα πράγματα, πριν πάνε στην ΕΕΑ. Όταν θέλει να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα μια ομάδα, πρέπει να έχει ένα ελάχιστο εγγυημένο ποσό και ορίστηκε από τις ίδιες τις ομάδες στις 800.000 ευρώ. Και θα πρέπει να το αποδεικνύει αυτό, γιατί σε προηγούμενα ΔΣ είχαν εμφανιστεί προϋπολογισμοί με απίστευτα χαμηλά νούμερα. Αυτά ήταν κακώς κείμενα. Πρότειναν μόνοι τους την επιτροπή, τα άτομα και τη διαδικασία ορίζοντας πως οι ομάδες θα παρουσίαζαν τις 800.000 συν τα χρήματα για τα χρέη που είχαν, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν. Στις 19/1/2022, με πρωτοβουλία δική μου, είχα μαζευτεί με όλες τις ομάδες του ΕΣΑΚΕ και είχα σημειώσει τι είχε πει κάθε ομάδα. Όλοι ήταν ενθουσιασμένοι. Είχα πει ότι τις ομάδες που χρωστάνε πρέπει να τις βοηθήσουμε, όχι να τις αποκεφαλίσουμε. Έχουμε παγκόσμια πρωτιά στα Ban σαν χώρα, ξεφτιλιζόμαστε και έχουμε ευθύνη να διαφυλάξουμε το όνομα της Ελλάδας. Τους πρότεινα να φτιάξουμε ένα πενταετές πλάνο αποπληρωμής χρεών. Για δύο ομάδες μιλούσαμε, για την ΑΕΚ και τον Άρη, και ήθελα να βοηθήσω. Γιατί ο ρόλος της ΕΟΚ είναι να βοηθά. Σέβομαι την κοινωνία που έχουν πίσω τους οι ομάδες, που είναι οργανισμοί. Οι διοικήσεις πρέπει να καταλάβουν τι ευθύνη έχουν. Οι ομάδες αποδέχτηκαν τις προτάσεις ομόφωνα και ήταν ενθουσιασμένες. Ομόφωνα αποφάσισαν τη διαδικασία και εμείς ήμασταν στη διαδικασία από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 15/6. Συμφώνησαν στα πάντα και το έστειλαν για υπογραφή στην ΕΟΚ. Ο ΕΣΑΚΕ είναι ανεξάρτητος και αυτόνομος, αλλά αυθαίρετος δεν μπορεί να είναι. Πάνω από όλους είναι η ΕΟΚ και το ελληνικό μπάσκετ. Δεν ξέρω τι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, όμως τώρα θα υπάρχει νομιμότητα για να είμαστε με όλους δίκαιοι. Σέβομαι όλες τις ομάδες το ίδιο. Κάτω από αυτό που ψήφισαν βάλαμε την υπογραφή μας και ο υφυπουργός έβαλε την υπογραφή του. Πάνω σε αυτή την απόφαση πήγε να γίνει η επιτροπή αδειοδότησης στην οποία συμφώνησαν ομόφωνα οι ομάδες. Τη θέλανε αυτή την αλλαγή για να πάμε σε μια νέα μέρα και να είμαστε περήφανοι για το επαγγελματικό μας μπάσκετ. Ήμαστε παρατηρητές και βλέπαμε τη διαδικασία, ενώ η επιτροπή ήταν ελαστική και έδωσε παράταση στις ομάδες να βάλουν νέα στοιχεία. Μέχρι τις 30/6 είδα τον Άρη και την ΑΕΚ.

Ο Άρης είναι εντυπωσιακή η πορεία του για το πώς έχει προσπαθήσει να μειώσει τα χρέη του. Δεν το λέω μόνο εγώ, αλλά και η FIBA. Κουβεντιάζαμε για αυτό το πενταετές πλάνο, είχα κάποια χρέη και τα διακανόνισε. Εγγυηθήκαμε εμείς και είπαμε πως αν δεν τηρηθεί, θα πάμε για ανάκληση δελτίων. Από την άλλη, υπήρχε η ΑΕΚ, που βλέπαμε ότι δεν κινείτο. Δεν πήγαινε καν στη FIBA. Στείλαμε επιστολή στον ΕΣΑΚΕ, τους λέγαμε να έρθουν, αν θέλουν τη βοήθειά μας. Δεν ήρθαν ποτέ. Ρωτούσαμε τη FIBA μέχρι τις 30/6, είχε μια λίστα από 21 ban και κανένα δεν ήταν διακανονισμένο. Θα αποκλειόταν μόνη της. Δεν ήρθε ποτέ! Αυτή είναι η αλήθεια. Υπάρχουν πρακτικά. Άρχισαν συνομωσιολογίες, άρχισαν  οι καταγγελίες για εγκληματικές οργανώσεις και ρωτάω: ‘θα τηρήσουμε αυτά που έχουμε συμφωνήσει ή όχι;’. Ρωτάω τους φιλάθλους ‘θα τηρήσουμε αυτά που έχουμε πει;’. Εγώ αυτό το μπάσκετ δεν το θέλω. Είμαι υπεύθυνος ως ομοσπονδία για το ελληνικό μπάσκετ, θέλω να πάει ψηλά. Είμαι περήφανος που Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έδωσαν παίκτες τους στην Εθνική ομάδα το χειμώνα, ειδικά ο Παναθηναϊκός. Κι από αυτό το μεγαλειώδες φτάσαμε να γίνεται πόλεμος ανακοινώσεων. Γράψαμε ΜΜΕ πως δεν ισχύει ο κανονισμός. Ή ήταν άσχετοι και δεν ξέρανε ή ήταν ψεύτες. Τι αποφάσισε το ΔΣ, να κοπούν όλοι, και οι οκτώ! Μηδέν αδειοδοτήσεις. Ξαφνικά το συνειδητοποίησαν και συμφώνησαν να περάσουν οι οκτώ με τους πλήρεις φακέλους. Και το έλεγαν μόνοι τους πως οι τέσσερις φάκελοι δεν ήταν πλήρεις. Ο νόμος έλεγε ξεκάθαρα, μέχρι 15 Ιουνίου. Παρανόμως το ΔΣ πήρε μια απόφαση για άλλες 15 μέρες. Και γιατί να μην το κάνουμε έναν μήνα ή πέντε μήνες; Παράνομα! Εγώ είχα βάλει την απόφασή μου και δεν την παίρνω πίσω. Ό,τι λέει ο νόμος, ο νόμος θα εφαρμοστεί. Η διαδικασία έχει τελειώσει και δεν μπορούν να γράφονται πράγματα που δεν ισχύουν. Όποιος αμφισβητεί την απόφαση, ας πάει μέχρι σήμερα το βράδυ στη δευτεροβάθμια επιτροπή μέχρι σήμερα το βράδυ. Να πάει και να πει ‘είχα πλήρη φάκελο και αυτοί οι κακοί με έκοψαν’. Θα ισχύσει ο νόμος. Από εδώ και πέρα ισχύει ο νόμος και όχι αυτοί. Από αύριο το πρωί συγκαλώ τον ΕΣΑΚΕ ως ΕΟΚ για να πάμε στη διαδικασία wild card. Στέλνω στην ΕΕΑ ποιες ομάδες δικαιούνται να ελεγχθούν για το νέο πρωτάθλημα, είναι οι οκτώ συν δύο που ανέβηκαν. Το ελληνικό μπάσκετ χρειάζεται τους πάντες. Η ΑΕΚ δεν είναι μια διοίκηση, είναι ιστορία ολόκληρη. Τη θέλουμε όμως σε ένα πλαίσιο σωστό και νόμιμο, όχι παράνομο. Θέλουμε τον Άρη, που είναι ο Άρης της καρδιάς μας που βλέπαμε τις Πέμπτες. Τον θέλουμε, θέλει τη βοήθειά μας και θα την έχει, όπως και η ΑΕΚ. Αλλά νόμιμα, όχι παράνομα. Δεν θα ανοίξουμε νέο κεφάλαιο παρανομίας. Θέλουμε τον Απόλλωνα, που είναι ιστορική επαρχιακή ομάδα και της πόλης μας, αλλά να αποδείξει και ο Απόλλωνας πως το θέλει. Θέλουμε και τη Λάρισα, που είναι η έκπληξη της χρονιάς και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Αλλά μέσα από νομιμότητα.

Η εισήγηση της ΕΟΚ είναι οι τέσσερις ομάδες αυτές να είναι σε προτεραιότητα wild card αλλά με διαφάνεια. Να φαίνεται ότι μπορούν να ανταποκριθούν στα χρέη που έχουν, να τα διακανονίσουν και να μας το αποδείξουν. Όχι ‘θα βρω’, έτσι δεν γίνεται δουλειά σε επαγγελματική λίγκα. Στην υπόλοιπη Ευρώπη, αν τους λείπει ένα ευρώ από τα προαπαιτούμενα, δεν συμμετέχεις. Θέλουμε διαφάνεια στα πάντα. Η ομοσπονδία μεριμνά για όλες τις ομάδες. Η πρότασή μου προς τον ΕΣΑΚΕ είναι να μπουν οι τέσσερις αυτές ομάδες σε προτεραιότητα για wild card. Αρκεί να έχουν έναν φάκελο πλήρη και όχι να κάνουν καταγγελίες στον αέρα. Εγώ δεν έχω μυστικά. Για τις wild card θα κριθεί η ΕΟΚ, μέχρι τώρα ήμασταν παρατηρητές, μετά θα είμαστε συμμέτοχοι. Τις θέλουμε αυτές τις ομάδες, αλλά πρέπει να καταλάβουν και οι διοικήσεις πως οι θέσεις τους είναι υπεύθυνες. Το ελληνικό μπάσκετ δεν είναι οι 14 της Basket League, αλλά θέλω αυτές  οι 14 διοικήσεις να είναι τα πρότυπα όλων των άλλων. Να καταλάβουν τι σημαίνει λίγκα».

«Μέτρα για θεαματικό πρωτάθλημα στην Α2»

Για την Α2 Ανδρών είπε: «Να είστε σίγουροι πως έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για ένα θεαματικό πρωτάθλημα, που θα δίνει κίνητρα για τη χρησιμοποίηση νέων παικτών. Οι ομάδες είναι ενθουσιασμένες με το νέο μοντέλο της Α2 που συνδυάζει τα πάντα».

Πηγή: Ε.Ο.Κ. (basket.gr)


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Καιρός Πύργος