FOLLOW US: facebook twitter

Αυξημένη επιδότηση για πετρέλαιο θέρμανσης

Ημερομηνία: 30-10-2019 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”41784″ img_size=”full”][vc_column_text]Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων. Στα 0,192 ευρώ ανά λίτρο το ύψος του επιδόματος. Σε χαλάρωση των κριτηρίων και διεύρυνση των δικαιούχων προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Μεγαλύτερα ποσά επιδόματος για νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα αλλά με αυξημένες ανάγκες για πετρέλαιο θέρμανσης λόγω του τόπου της διαμονής τους προβλέπει η υπουργική απόφαση με τα νέα κριτήρια χορήγησης που θα δοθεί αυτή την εβδομάδα στη δημοσιότητα. Αμέσως μετά θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να μπορέσουν οι πολίτες να υποβάλουν αίτηση.

Οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών φέρεται να έχουν καταλήξει με την έκδοση της υπουργικής απόφασης σε αύξηση του βασικού ποσού του επιδόματος κατά 20% από 0,16 σε 0,192 ευρώ ανά αγοραζόμενο λίτρο πετρελαίου θέρμανσης. Παράλληλα, έρχεται χαλάρωση των κριτηρίων για το επίδομα προκειμένου να το λάβουν περισσότερα νοικοκυριά καθώς και αύξηση του ποσού της επιδότησης ανά λίτρο κατανάλωσης.

Το ποσό της επιδότησης για το επίδομα θέρμανσης θα είναι αυξημένο κατά 10 εκατ. ευρώ, από τα 57,5 εκατ. ευρώ στα 67,5 εκατ. ευρώ. Τα νοικοκυριά τα οποία θα αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης και θα πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα λάβουν για τη φετινή σεζόν στο σύνολό του το ποσό του επιδόματος.

Για το 2020 μέχρι στιγμής δεν υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη δαπανών για επίδομα θέρμανσης. Και αυτό διότι, όπως υπογραμμίζουν από το υπουργείο Οικονομικών, του χρόνου θα υπάρξει συνολική αναδιάρθρωση του επιδόματος θέρμανσης. Το σίγουρο είναι ότι θα πληρωθεί τον Ιανουάριο του 2021.

Το επίδομα, πάντως, είναι ακατάσχετο και δεν συμψηφίζεται με χρέη προς το Δημόσιο, ενώ τα δικαιολογητικά πρέπει να φυλάσσονται για μια 5ετία από τους καταναλωτές, καθώς προβλέπονται έλεγχοι και μπορεί να ζητηθούν πίσω τα ποσά της επιδότησης.

Ποιοι δικαιούνται και ποιοι εξαιρούνται από το επίδομα

Σύμφωνα με όσα ισχύουν αυτή τη στιγμή- καθώς αναμένεται η υπουργική απόφαση με ενδεχόμενη διεύρυνση των κριτηρίων-, δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι:

α. Αγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 130.000 ευρώ.

β.Εγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

γ. Μονογονεϊκές οικογένειες που κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot