FOLLOW US: facebook twitter

Αυξάνονται οι ηλικιωμένοι, μειώνονται οι συνταξιούχοι

Ημερομηνία: 17-07-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Λιγότεροι κατά 36.475 οι συνταξιούχοι το τελευταίο εξάμηνο, σύμφωνα με το σύστημα «Ηλιος» ● Ενα στατιστικό παράδοξο που μάλλον εξηγείται με τη μεγάλη αναμονή για την έκδοση οριστικών συντάξεων από τον ΕΦΚΑ.

Συνεχίστηκε και τον Ιούλιο, με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η μείωση των συνταξιούχων. Μέσα σε ένα εξάμηνο οι συνταξιούχοι μειώθηκαν κατά 36.475 άτομα, από 2.517.882 τον Ιανουάριο σε 2.491.407 τον Ιούλιο, όπως προκύπτει από το Ενιαίο Σύστημα Ελέγχου και Πληρωμών «Ηλιος», τα στοιχεία του οποίου δημοσιοποιούνται κάθε μήνα.

Η μείωση των συνταξιούχων θα μπορούσε να αποτελεί ένα αισιόδοξο μήνυμα για τα οικονομικά του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης εάν ήταν απόρροια αντιστροφής της δημογραφικής γήρανσης που ταλανίζει τη χώρα. Επίσης θα μπορούσε να αποτελεί θετικό σήμα για την αγορά εργασίας εάν ήταν απόρροια αύξησης της απασχόλησης μετά και τα νέα αυξημένα συνταξιοδοτικά όρια που έχουν θεσμοθετηθεί τα τελευταία χρόνια. Ενα τρίτο ενδεχόμενο είναι να έχει αυξηθεί ο αριθμός των θανάτων ανθρώπων μεγάλης ηλικίας και μάλιστα με γεωμετρική πρόοδο.

Τίποτε από αυτά δεν ισχύει ακόμη κι αν συνυπολογιστούν οι απώλειες των ανθρώπων που κατέληξαν λόγω της πανδημίας. Ούτε έχει παρατηρηθεί μετακίνηση των συνταξιούχων στη σφαίρα της επίσημης απασχόλησης.

Ομως, γιατί ενώ η Ελλάδα γερνά και μάλιστα επικίνδυνα, όπως καταγράφουν όλες οι δημογραφικές προβολές, μειώνονται οι συνταξιούχοι;

Το πιθανότερο είναι ότι ενώ οι ηλικιωμένοι αυξάνονται στη χώρα, ένα όλο και μεγαλύτερο τμήμα τους παραμένει εγκλωβισμένο είτε στην ανεργία, είτε στην ατέρμονη αναμονή έκδοσης της απόφασης του ΕΦΚΑ για την οριστικοποίηση της σύνταξης. Ισως δε ένα τμήμα τους να συντηρείται από απασχόληση στην αδήλωτη εργασία.

190.000 εκκρεμότητες

Βεβαίως, όλα αυτά μένει να αποδειχτούν με την αντίστοιχη σύγκριση των στατιστικών μεγεθών. Αλλά όταν ήδη καταγράφονται εκκρεμότητες πάνω από 190.000 αιτήσεων σε εκκρεμείς συντάξεις, δεν είναι δύσκολο να συμπεράνει κάποιος πως πίσω από τη μείωση του αριθμού των συνταξιούχων βρίσκεται η αύξηση των εν αναμονή συνταξιούχων πάνω από μία διετία.

Ως εκ τούτου οι 13.790 νέες συντάξεις που φαίνεται ότι εξέδωσε ο ΕΦΚΑ μέσα στον τελευταίο μήνα αποτελούν μάλλον σταγόνα στον ωκεανό, η οποία δεν ανατρέπει τα δεδομένα.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος