FOLLOW US: facebook twitter

Στα 400 ευρώ το επίδομα ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες

Ημερομηνία: 24-07-2020 | Συντάκτης:

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δικαιούνται πλέον επίδομα ανεργίας ακόμη κι αν οφείλουν εισφορές στον πρώην ΟΑΕΕ, σύμφωνα με υπουργική Απόφαση που υπογράφει ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Επίσης, για τους ελεύθερους επαγγελματίες και οι αυταπασχολούμενους του ΟΑΕΕ και του πρώην ΕΤΑΑ το επίδομα ανεργίας αυξήθηκε κατά 40 ευρώ. Η αύξηση στα 400 από τα 360 ευρώ προβλέπεται σε δεύτερη υπουργική Απόφαση η οποία ορίζει και μια σειρά από αλλαγές, προκειμένου να εξομοιωθούν οι μη μισθωτοί άνεργοι με τους μισθωτούς. Μεταξύ αυτών, το φορολογητέο εισόδημα που αποτελεί προϋπόθεση για την επιδότηση της ανεργίας αυξάνεται στα 30.000 ευρώ. Ύστερα δε από 14 έτη ασφάλισης, το επίδομα παρέχεται για 9 μήνες.

Συγκεκριμένα, το όριο του ατομικού φορολογητέου εισοδήματος από οποιαδήποτε πηγή των δύο φορολογικών ετών που προηγούνται του έτους υποβολής της αίτησης αυξάνεται στις 30.000 από 20.000 ευρώ. Παράλληλα, αυξάνεται το όριο του οικογενειακού φορολογητέου εισοδήματος στα 40.000 ευρώ από 30.000 ευρώ.

Ειδικότερα, για τους ελεύθερους επαγγελματίες του πρώην ΟΑΕΕ , η υπουργική απόφαση ορίζει πως οι άνεργοι επαγγελματίες δεν αποκλείονται από το βοήθημα, αν εισπράττουν σύνταξη λόγω θανάτου ή έχουν υποβάλει αίτηση για σύνταξη λόγω θανάτου. Όμως, αποκλείονται αν εισπράττουν ή αναμένουν σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος