FOLLOW US: facebook twitter

Αυλαία για την μεγάλη γιορτή των παιδιών

Ημερομηνία: 12-12-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Πολιτισμός

Έριξε αυλαία το 25ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας και η 22ηCamera Zizanio με τη τελετή λήξης και την απονομή των βραβείων το βράδυ του Σαββάτου

Μεγάλοι πρωταγωνιστές τα παιδιά που πλημμύρισαν το συνεδριακό της ΠΕ Ηλείας

  • Δύο σημαντικά βραβεία από την Camera Zizanio στα ΓΕΛ Βαρθολομιού και Ανδραβίδας

Mε μια κεφάτη γιορτή, πλημμυρισμένη από τον ενθουσιασμό κυρίως των παιδιών,  στο κατάμεστο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, έριξε αυλαία το βράδυ του Σαββάτου, το 25ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας και η 22ηCamera Zizanio. Η αθρόα συμμετοχή του κόσμου, καθώς το συνεδριακό αλλά και το φουαγιέ, γέμισε ασφυκτικά, απέδειξε πόσο μεγάλη ανάγκη ,μετά τους περιορισμούς της πανδημίας, είχαν μικροί και μεγάλοι αυτήν την φυσική επαφή.

Το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους μας ταξίδεψε σε έναν πλούσιο κόσμο κινηματογραφικής απόλαυσης, προβληματισμού και συγκίνησης. Είδαμε μια πληθώρα ταινιών από διαφορετικά μέρη του πλανήτη, με ποικίλα θέματα, που ωστόσο δίνουν το στίγμα για τον σημερινό κόσμο.

Οι νεαρές παρουσιάστριες  Μαρία Ασμή και Ειρήνη Ζέζα,δύο πρώην “Ζιζάνια” του Φεστιβάλ, ,έκαναν ένα μικρό αλλά πολύ αισιόδοξο απολογισμό του φεστιβάλ: πάνω από 10.000 παιδιά μπήκαν στις αίθουσες στη φετινή διοργάνωση. Το επετειακό, 25ο Φεστιβάλ Ολυμπίας, πρόβαλε συνολικά 79 ταινίες από 51 χώρες σε 12 πόλεις. Στη συνέχεια κάλεσαν στην σκηνή τους βραβευμένους δημιουργούς που ήταν παρόντες, όπως ο τυνήσιος σκηνοθέτης Ανίς Λασουέντ, ο οποίος απέσπασε 4 βραβεία για την ταινία του Μια δεύτερη ζωή (ανάμεσά τους και το βραβείο καλύτερου σεναρίου). Ο μεγάλος νικητής ήταν ο Γιοχαν Μανκά από την Γαλλία: Η Τραβιάτα, τα αδέρφια μου κι εγώ απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας  μεγάλου μήκους της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής, με πρόεδρο τον σπουδαίο Αλέν Μπεργκαλά. Ο σκηνοθέτης, την Πέμπτη, ήταν παρών στην προβολή της ταινίας του και συνομίλησε με το κοινό. Η συγκεκριμένη ταινία απέσπασε τρια συνολικά βραβεία, αφού εκτός από εκείνο της καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους, κέρδισε το Ειδικό βραβείο ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΑΞΙΕΣ” ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, καθώς και εκείνο της Κριτικής επιτροπής των παιδιών άνω των 13 ετών.

Στην τελετή λήξης, χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο οποίος  υπογράμμισε το γεγονός πως «μπαίνει ένα λιθαράκι για να αποκτήσει το φεστιβάλ το νέο του σπίτι», ενώ την υπουργό πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη: «Το Φεστιβάλ Ολυμπίας διατηρεί τη νεανική του ορμή, αλλά έχει και την αυτοπεποίθηση ενός θεσμού αναγνωρισμένου διεθνώς. Συνέβαλε σημαντικά στην δημιουργία των μελλοντικών σινεφίλ στη χώρα μας, συνεχίζει να μυεί τους νεότερους θεατές στη σκοτεινή αίθουσα, ενώ δίνει την δυνατότητα και σε παιδιά απομακρυσμένων περιοχών να παρακολουθήσουν σημαντικές ταινίες.Το Υπουργείο Πολιτισμού αναγνωρίζει την αξία του θεσμού γι’ αυτό συνεχίζει να τον υποστηρίζει έμπρακτα: τα τελευταία χρόνια υπογράφτηκαν τρεις προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ του Φεστιβάλ, της Περιφέρειας και του ΥΠΠΟΑ, μετο πόσο να φτάνει συνολικά τα 800.000 ευρώ».

Στη συνέχεια απονεμήθηκαν τα βραβεία στους δύο νικητές του 5ουOlympia“CreativeIdeas”PitchingLab: Ο Γιώργος Αγγελόπουλος από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου απένειμε το βραβείο του ΕΚΚ στην ιδέα του Ευάγγελου Βροχίδη «Χιλή Καναδάς», ενώ ο Ηλίας Δημητρίου έδωσε το βραβείο της ΕΡΤ στο «Good Friday» της Λουκίας Τζωρτζοπούλου. ToPitchingLabτου Φεστιβάλ Ολυμπίας, στόχο έχει να ενθαρρύνει τους δημιουργούςνα συνεχίσουν να γράφουν σενάρια για ταινίες που ανήκουν στο είδος του “κινηματογράφου για παιδιά και νέους”.

Βραβεία της Camera Zizanio στα ΓΕΛ Βαρθολομιού και Ανδραβίδας

Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές βέβαια της τελετής λήξης ήταν τα παιδιά και οι έφηβοι που πρωταγωνίστησαν και στην εβδομάδα που πέρασε. Μια σειρά από βιντεάκια κατέγραψαν τη ζωντάνια και το κέφι των παιδιών που συμμετείχαν στις προβολές, στα πολυεθνικά εργαστήρια και βέβαια στοhighlightτου Φεστιβάλ: τα απολαυστικά DailyNewsαπό τα Ζιζάνια, που έκαναν την αίθουσα «Απόλλων» στον Πύργο να σείεται από τα γέλια. Και όχι μόνο… Το βιντεάκι που δημιούργησαν, με μια νεαρή χορεύτρια να εκφράζει με το σώμα της τη βία και τον πόνο της γυναικείας κακοποίησης, συγκίνησε το κοινό. «Καμία μόνη, κανένας μόνος»…

Οπως και ένα ακόμα εμπνευσμένο βίντεο που γυρίστηκε στο πλαίσιο της CameraZizanio στον Πύργο, με πρωταγωνίστριες γυναίκες μεγάλης και μικρής ηλικίας.

Ωστόσο, το δικό τους μερίδιο στα βραβεία της 22ης Camera Zizanio με τις δικές τους ταινίες, είχαν και δύο σχολείο από την Ηλεία: 1) το Γενικό Λύκειο Βαρθολομιού που κατέκτησε  το Ειδικό Βραβείο ΕΓΓΡΑΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΜΕΣΑ από την  Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας και 2) το Γενικό Λύκειο Ανδραβίδας που κατέκτησε το Γ ΄βραβείο στην κατηγορία των νέων από 17-20 ετών! Εννοείται ότι μαθητές και των δύο σχολείων παρευρέθηκαν στην τελετή απονομής και παρέλαβαν τα βραβεία τους, εν μέσω χειροκροτημάτων από φίλους και συμμαθητές που είχαν έρθει για να τους επιβραβεύσουν για την διάκρισή τους.

Δ. Σπύρου: “Οι ελληνικές ταινίες δεν έχουν πλέον να ζηλέψουν τίποτα από τις ξένες”

Στο τέλος της βραδιάς, ο Δημήτρης Σπύρου, «ψυχή» του Φεστιβάλ Ολυμπίας, ευχαρίστησε τους δημιουργούς των ταινιών, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του που για πρώτη φορά φέτος υπήρχαν σε όλα τα διαγωνιστικά τμήματα (εκτός από τις μεγάλου μήκους ταινίες) ελληνικές συμμετοχές, «και μάλιστα εξαιρετικές υποψηφιότητες. Ξεκινώντας αυτό το Φεστιβάλ το 1997, μια από τις βασικές παραμέτρους που θέσαμε ήταν  η ανάπτυξη της παραγωγής και της διανομής ελληνικών  παιδικών ταινιών. Την πρώτη χρονιά είχαμε μια ελληνική ταινία του Μένου Δελιοτζάκη, την ταινία του “Στο δάσος”, αλλά ακολούθησαν χρονιές που δεν είχαμε καμία. Αγαπάμε το ελληνικό σινεμά, αλλά το επίπεδό των ταινιών που παίζει ένα διεθνές φεστιβάλ πρέπει να είναι αυτό που πρέπει. Σήμερα, υπάρχει μια σαφής στροφή, και σε αυτό συνετέλεσε και το ΕΚΚ που καθιέρωσε ένα ειδικό μπόνους γι’αυτές τις ταινίες. Για πρώτη φορά φέτος είδαμε να βραβεύεται μία ελληνική ταινία μεγάλου μήκους: το ντοκιμαντέρ Τέλος Χρόνου του Λουκά Παλαιοκρασσά. Μια ταινία που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις ξένες».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ ευχαρίστησε τους εργαζόμενους που δούλεψαν σκληρά τους τελευταίους μήνες, ενώ αναφέρθηκε και στις 18  ταινίες που παράχθηκαν τις τελευταίες μέρες στο Νομό Ηλείας.  Μιλώντας για το νέο χώρο που θα στεγάσει το Φεστιβάλ στον ΑΣΟ του Πύργου, είπε πως «θα ανεβάσει σε κλίμακα το Φεστιβάλ και θα τονώσει την ανάπτυξη της περιοχής μας. Παρά την πολιτική βούληση, αντιμετωπίσαμε εμπόδια στην πορεία, όμως το όραμα αυτό θα γίνει πραγματικότητα. Με τον Βασίλη Γιαννόπουλο, αντιπεριφερειάρχη Ηλείας και πρόεδρο του Φεστιβάλ, ζήσαμε διάφορες αγωνίες, όμως χάρη  στην επιμονή του είναι που φτάσαμε εδώ».

Β. Γιαννόπουλος: « H δύναμη του Φεστιβάλ ειναι η ανιδιοτελής προσφορά των ανθρώπων του

Κλείνοντας τη βραδιά, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας και πρέοδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Γεστιβάλ   Βασίλης Γιαννόπουλος ευχαρίστησε τον Δ.Σπύρου για τα θερμά του λόγια: «Δεν έκανα παρά αυτό που έπρεπε. Όταν έχεις στον τόπο σου έναν τέτοιο θεσμό δεν μπορείς παρά να τον αναπτύξεις. Αυτή η όμορφη βραδιά συνέπεσε την ίδια μέρα με την επίσημη παρουσίαση της μακέτας του νεου χώρου στον ΑΣΟ. Το Φεστιβάλ μεγαλώνει ως θεσμός, μεγαλώνει σε ηλικία, και οι άνθρωποί  του μεγαλώνουν κι αυτοί, αλλά υπάρχει και μια νέα γενιά που το ενδυναμώνει, κι εδώ πρέπει να αναφέρω τον αναπληρωτή καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ, τον Παντελή Παντελόγλου».

«Η δύναμη του φεστιβάλ δεν είναι άλλη από την ανιδιοτελή προσφορά των ανθρώπων του», υπογράμμισε κλείνοντας ο κ.Γιαννόπουλος.

Τέλος να σημειώσουμε ότι από τις 10 έως τις 18 Δεκεμβρίου το Φεστιβάλ θα συνεχιστεί μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα online.olympiafestival.gr προκειμένου να συμμετάσχουν παιδιά και νέοι από όλη την Ελλάδα.

Το Φεστιβάλ Ολυμπίας διοργανώνεται στη βάση προγραμματικής σύμβασης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της ΚΟΙΝΣΕΠ Φεστιβάλ Ολυμπίας, με τη συνεργασία του Νεανικού Πλάνου. 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Καιρός Πύργος

ΑΓΓΕΛΙΑ