FOLLOW US: facebook twitter

Αυγουστιάτικος «καύσωνας» και στα καύσιμα

Ημερομηνία: 03-08-2023 | Συντάκτης:

– «Οδεύει» στα 2 ευρώ η βενζίνη, πολύ μεγαλύτερες οι αυξήσεις στο πετρέλαιο

– «Η χώρα μας έχει τους υψηλότερους φόρους στην Ευρώπη, πρέπει να μειωθούν» τόνισε ο πρόεδρος της προσωρινής Διοίκησης του Συλλόγου Πρατηρίων Υγρών Καύσιμων Ηλείας Χρ. Στεφανόπουλος

 Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr    


Μια ανάσα από τα 2 ευρώ το λίτρο, βρίσκεται η τιμή της αμόλυβδης με τις τιμές των καυσίμων με το που έκανε «ποδαρικό» ο Αύγουστος, ο μήνας των αδειούχων, να παίρνουν την ανιούσα.

Και αν πριν ένα μήνα, εμφανίστηκε μια μικρή πτώση των τιμών πανελλαδικά καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης η μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν στο 1,86 ευρώ το λίτρο, η αύξηση στην τιμή του μπρεντ από 75 δολάρια το βαρέλι τον Ιούλιο, έφτασε στα 85 δολάρια το βαρέλι τις τελευταίες μέρες (αύξηση πάνω από 15% σε ένα μήνα)  προκαλώντας για ακόμα μια φορά, αναπόφευκτα, άνοδο στις τιμές των καυσίμων στη χώρα μας. Μάλιστα από σήμερα Πέμπτη 3 Αυγούστου, για νέες παραδόσεις, με βάση εκτιμήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, αναμένονται και νέες μικρές αυξήσεις στις βενζίνες, στο υγραέριο, αλλά πολύ σημαντικές στο πετρέλαιο (ντίζελ). Έτσι, οι οδηγοί βρίσκονται ξανά γνώριμοι με το φαινόμενο οι τιμές των καυσίμων να ανεβαίνουν γρήγορα όταν αυξάνονται οι διεθνείς τιμές, αλλά να υποχωρούν πιο αργά όταν γίνεται το αντίθετο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα, και ειδικότερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η αμόλυβδη (των 95 οκτανίων) έχει ξεπεράσει το 1,90 ευρώ το λίτρο, ενώ την ίδια ώρα σε αρκετά νησιά η τιμή της είναι πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο.

Ο πρόεδρος της προσωρινής Διοίκησης του Συλλόγου Πρατηρίων Υγρών Καύσιμων Ηλείας κ. Χρήστος Στεφανόπουλος επισήμανε ότι οι αυξήσεις έχουν ξεκινήσει ξανά τις τελευταίες δυο εβδομάδες και μπαίνοντας στον Αύγουστο παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις όπως συμβαίνει συνήθως τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, τον μήνα των αδειούχων όπως είπε. «Πριν ενάμιση μήνα η τιμή των καυσίμων είχε πέσει τώρα όμως βλέπουμε να ξεκινά το «ράλι» ανόδου του Αυγούστου. Γενικότερα, υπάρχει μια παγκόσμια αύξηση του βαρελιού το οποίο παρασύρει τις τιμές προς τα πάνω για αυτό και το τελευταίο δεκαήμερο η τιμή της βενζίνης πάει προς τα 2 ευρώ το λίτρο. Βέβαια, τη μεγαλύτερη αύξηση εμφανίζει το πετρέλαιο κίνησης καθώς κάθε μέρα παίρνει μαζί με το ΦΠΑ από 1 λεπτό!».

Σύμφωνα με το ημερήσιο δελτίο επισκόπησης τιμών υγρών καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης, οι μέσες τιμές λιανικής πώλησης καυσίμων για όλη την Ελλάδα, για την Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2023 ήταν:

Αμόλυβδη 95 οκτ.: 1,948

Αμόλυβδη 100 οκτ.: 2,119

Diesel Κίνησης: 1,658

Υγραέριο κίνησης (Autogas): 0,830

Ενώ στην Ηλεία ήταν:

Αμόλυβδη 95 οκτ.: 1,951

Αμόλυβδη 100 οκτ.: 2,116

Diesel Κίνησης: 1,646

Υγραέριο κίνησης (Autogas): 0,800

«Έχουμε τα ακριβότερα καύσιμα»

Την κατάσταση όμως δεν βοηθά και το γεγονός ότι η χώρα μας έχει από τους υψηλότερους φόρους στα καύσιμα. Όπως επισήμανε ο κ. Στεφανόπουλος η χώρα μας, παραμένει σταθερά μεταξύ των τριών ακριβότερων χωρών της Ευρώπης στα καύσιμα μετά την Ολλανδία και τη Δανία. «Θα πρέπει η κυβέρνηση να ρίξει το Φόρο Ειδικής Κατανάλωσης, που είναι ο υψηλότερος στην Ευρώπη προκειμένου και οι τιμές στην αντλία να μειωθούν. Σκεφτείτε ότι το 1 ευρώ από το τελικό ποσό του καυσίμου πηγαίνει στο κράτος… Ήδη με τις νέες αυξήσεις ξεκίνησαν και οι διαμαρτυρίες των καταναλωτών και το σίγουρο είναι μετά την περίοδο των διακοπών του Αυγούστου, εάν δεν ληφθούν μέτρα, θα ξεκινήσει γκρίνια…».

Οι φόροι

Η χώρα μας έχει από τους υψηλότερους φόρους στα καύσιμα σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο. Ο Φ.Π.Α. στα υγρά καύσιμα από 01-06-2016 ανέρχεται στο 24%. Ο συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) σε βενζίνες και πετρέλαια διαμορφώνεται σε 700 και 410 ευρώ ανά 1.000 λίτρα από το 2017 και μετά που ελήφθησαν οι σχετικές αποφάσεις. Ο συντελεστής ΕΦΚ στο υγραέριο διαμορφώνεται σε 430 ευρώ τα 1.000 κιλά από την ίδια εκείνη χρονιά.

Έτσι, για παράδειγμα, η τιμή διυλιστηρίου της απλής αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων για την Πέμπτη 20/07/2023 διαμορφώθηκε στα 0,689 ευρώ ανά λίτρο. Οι φόροι, τα τέλη και οι λοιπές επιβαρύνσεις αντιστοιχούν σε 1,0814 ευρώ ανά λίτρο. Η μέση τιμή λιανικής της απλής αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων για την Παρασκευή 21/07/2023 διαμορφώθηκε στα 1,891 ανά λίτρο. Το εκτιμώμενο περιθώριο των πρατηριούχων και των εταιρειών εμπορίας υπολογίζεται κατά μέσο όρο στα 0,1206 ευρώ ανά λίτρο (12,06 λεπτά του ευρώ).

Η τελική τιμή λιανικής διαμορφώνεται από την τιμή διυλιστηρίου κατά 36,44%, από τους φόρους (σταθερούς και μεταβλητούς) κατά 57,19%, και από τα εκτιμώμενα περιθώρια των εταιρειών εμπορίας, των μεταφορέων υγρών καυσίμων και των πρατηρίων κατά 6,38%, όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο Τιμών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot