FOLLOW US: facebook twitter

Αυτοματοποιημένη η προστασία της πρώτης κατοικίας

Ημερομηνία: 25-06-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”46829″ img_size=”full”][vc_column_text]Ανοίγει την 1η Ιουλίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας και θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένη. Η πλατφόρμα, όπως είναι γνωστό, θα είναι συνδεδεμένη με το ΤΑΧΙSnet, τα ασφαλιστικά ταμεία (ΚΕΑΟ, ΕΦΚΑ) αλλά και τις τράπεζες και θα αναζητά απευθείας τα δικαιολογητικά που θα πιστοποιούν κατ’ αρχάς την επιλεξιμότητα των δανειοληπτών και στη συνέχεια, βάσει της εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης του αιτούντος, θα ρυθμίζεται το δάνειο και θα καθορίζεται το ύψος της επιδότησης της δόσης του δανείου από το Δημόσιο.

Ειδικότερα, μέσω της πλατφόρμας θα αναζητούνται, θα ελέγχονται και θα ταξινομούνται οι φορολογικές δηλώσεις (Ε1, Ε3, Ε9) της τελευταίας 5ετίας του ενδιαφερόμενου δανειολήπτη και του ή της συζύγου του, τα δικαιολογητικά που αφορούν τις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, τις ΔΟΥ, το υπόλοιπο της οφειλής του «κόκκινου» δανείου, το οποίο για να είναι «επιλέξιμο» θα πρέπει να ήταν «κόκκινο», δηλαδή σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών στις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Σε ό,τι αφορά το πιστοποιητικό βαρών, δηλαδή εγγραφή υποθήκης/προσημείωσης, δεν θα αναρτάται αυτοματοποιημένα στην πλατφόρμα καθώς εκδίδεται χειρόγραφα από τα αρμόδια υποθηκοφυλακεία.

Μπορεί λοιπόν η πλατφόρμα να ανοίγει έξι μέρες πριν από τις εκλογές, εκτιμάται ωστόσο ότι το μεγάλο κύμα αιτήσεων θα υποβληθεί από τον Σεπτέμβριο και μετά, καθώς πολλοί δανειολήπτες θα περιμένουν να δουν πώς θα τρέξει το σύστημα και κυρίως το θέμα της επιδότησης της δόσης του δανείου.

Για τον λόγο αυτόν, η πλατφόρμα είναι το «μικροσκόπιο» του Δημοσίου και των πιστωτικών ιδρυμάτων που θα έχουν πλήρη εικόνα εισοδημάτων, περιουσίας κινητής και ακίνητης (καταθέσεις κ.λπ.).

Αυτό πάντως που έχει ξεκαθαριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ότι η πλατφόρμα θα πρέπει να κλείσει στις 31 Δεκεμβρίου 2019 καθώς οι καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στην έναρξη λειτουργίας δεν δικαιολογούν παράταση πέραν του 2019.

Ετσι, σε διάστημα πέντε μηνών το σύστημα αναμένεται να δεχτεί 180.000 αιτήματα, εκ των οποίων τα 50.000 θα αφορούν επιχειρηματικά και επαγγελματικά δάνεια που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία.

Η μεγάλη πρόκληση λοιπόν είναι η ομαλή λειτουργία της πλατφόρμας –7 μέρες την εβδομάδα, Κυριακές και αργίες– και η διασύνδεσή της με τα πληροφορικά συστήματα του Δημοσίου και των τραπεζών, καθώς θα υπολογίζεται και το ποσοστό επιδότησης.

Ειδικότερα, για τους οφειλέτες στεγαστικών δανείων θα κυμαίνεται από 20% έως 50% βάσει των εισοδημάτων και της οικογενειακής κατάστασης του δανειολήπτη. Το αντίστοιχο ποσοστό για επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη σε πρώτη κατοικία είναι οριζόντιο, 30% για όλους τους επιλέξιμους δανειολήπτες.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot