FOLLOW US: facebook twitter

Ομιλία της Δρ. Αυγερινοπούλου στην πρώτη επετειακή εκδήλωση σήμανσης της υπεραιωνόβιας ελιάς στην Ηλεία

Ημερομηνία: 01-09-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”145312″ img_size=”full”][vc_column_text]Στην σκιά της υπεραιωνόβιας ιστορικής ελιάς που βρίσκεται στον χώρο της Ιεράς Μονής Παναγίας Ελεούσης τελέστηκε με επιτυχία η πρώτη επετειακή εκδήλωση στην Ηλεία σήμανσης του εν λόγω μνημειακού δέντρου και ένταξής του στο δίκτυο άυλης πολιτιστικής περιβαλλοντικής κληρονομίας, όπου παρέστην η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου.

Την επετειακή εκδήλωση διοργάνωσε το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας, στο πλαίσιο του επετειακού ερευνητικού προγράμματος «1821-2021: Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης» που τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», με αφορμή τον εορτασμό της συμβολικής επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Στον χαιρετισμό της, η κα Αυγερινοπούλου σημείωσε την υψηλή ιστορική αξία της υπεραιωνόβιας ελιάς, η οποία επιβίωσε των συνθηκών της Επαναστάσεως, αλλά και βοήθησε το Ελληνικό έθνος να επιβιώσει. Η υπεραιωνόβια ελιά, η ηλικία της οποίας χρονολογείται άνω των 1.000 με 1.200 ετών, όπως τόνισε, περικλείει στο κορμό της πολύτιμες πληροφορίες για την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής και αποτελεί «ζωντανό» μουσείο φυσικής ιστορίας που πρέπει να διαφυλαχθεί και για τις μέλλουσες γενεές. Εξήρε τον σημαίνοντα ρόλο της τοπικής κοινωνίας για την προστασία αυτού του δέντρου και επισήμανε ότι η συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος αποτέλεσε την απαρχή για την ανάδειξη της σημασίας της θεσμικής προστασίας και ανάδειξης των αιωνόβιων δέντρων που σχετίζονται με την Ελληνική Επανάσταση.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας, κ. Γερμανός,  ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, κ. Ανδρέας Φίλιας, ο Δήμαρχος Πηνειού, κ. Ανδρέας Μαρίνος, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης, Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Μαφρέδας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας, κ. Παναγιώτης Μάνδαλος, ο εφημέριος της Ιεράς Μονής Παναγίας Ελεούσης, π. Γεώργιος Χαρδαβέλλας, ο εφημέριος του Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Λυγιάς, π. Αναστάσιος Τσαμαδός, ο εφημέριος του Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Καβασίλων, π. Νικόλαος Γιαννακόπουλος,  ο τ. Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Βαρθολομιού, κ. Στάθης Σπεντζάρης, ο τ. Αντιδήμαρχος του Δήμου Πηνειού, κ. Σπύρος Βασιλείου, η Πρόεδρος του Μορφωτικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Γλύφας «Η Αγία Μαρίνα», κα Ευαγγελία Ναστούλη, καθώς και η Διευθύντρια του Γυμνασίου Τραγανού, κα Χριστίνα Μανουσιάδη. Παρεμβάσεις έκαναν δε οι κ.κ. Μιχάλης Φλίγκος και Νίκος Δεμερτζής, Καθηγητής Πολιτικής Επικοινωνίας και Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Την Πέμπτη, 26 Αυγούστου, έλαβε χώρα και η πρώτη επετειακή εκδήλωση σήμανσης της γηραιότερης λυγαριάς της Ελλάδας που βρίσκεται στον οικισμό των Κάτω Αμπελοκήπων του Δήμου Πύλου – Νέστορος και θα ακολουθήσουν και άλλες επετειακές εκδηλώσεις και στην Ηλεία και σε άλλα μέρα της Πελοποννήσου, όπου  τουλάχιστον 71 αιωνόβια δέντρα της Πελοποννήσου που σχετίζονται με ιστορίες και γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης θα σημανθούν με μεταλλική επετειακή ετικέτα και θα αποτελέσουν ένα ενιαία δίκτυο άυλης πολιτιστικής περιβαλλοντικής κληρονομίας.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot