FOLLOW US: facebook twitter

Αθηνά Παπαδοπούλου 1922-2023: Μία από τις Ηπειρώτισσες Γυναίκες του 1940…

Ημερομηνία: 18-10-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Σήμερα στον Άγ. Αθανάσιο Πύργου ο ύστατος χαιρετισμός

«Γυναίκες Ηπειρώτισσες ξαφνιάσματα της φύσης
εχθρέ γιατί δεν ρώτησες ποιον πας να κατακτήσεις.
Γιαννιώτισσες Σουλιώτισσες ξαφνιάσματα της φύσης
εχθρέ γιατί δεν ρώτησες ποιον πας να κατακτήσεις».

Με αυτούς τους στίχους του Πυθαγόρα πριν 50 χρόνια τραγούδησε η Μαρινέλλα το θάρρος και την αντρειοσύνη των γυναικών της Ηπείρου που στάθηκαν στο πλευρό του μαχόμενου Λαού μας στο Έπος του 1940. Στα βουνά της Πίνδου μετέφεραν πολεμοφόδια και τρόφιμα, πατώντας σε κορφές με χιόνια και βροχές, αλλά και υπό τον καταιγισμό των εχθρικών πυρών. Χωρίς να υπολογίζουν την ζωή τους, αρκεί να έκαναν το Χρέος προς την Πατρίδα.

Μία από αυτές, που έζησε το μέγα μέρος της ζωής της στην Ηλεία και τον Πύργο, όπου δημιούργησε οικογένεια, υπήρξε η Αθηνά Τσιτσή-Παπαδοπούλου, χήρα του Ελευθερίου Παπαδοπουλου, που έφυγε από την ζωή, βλέποντας παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα, σε ηλικία 102 ετών. Προ 5 ετών είχε τιμηθεί με Ειδική Διάκριση (όπως και ο κουνιάδος της Βασίλειος, που ήταν παρών στις μάχες του 1940) από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, σε σεμνή εκδήλωση στον Πύργο.

Την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023, στις 4.00 μμ. θα λάβει χώρα η Εξόδιος Ακολουθία της στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Πύργου. Η ταφή θα γίνει στην γενέτειρά της, τον Πλάτανο (πρώην Αχούρια Βαβουρίου), στην ακριτική Θεσπρωτία, εκεί όπου έζησε τους θρυλικούς μήνες του Έπους του 1940 βοηθώντας με συγχωριανές της τον Ελληνικό Στρατό.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot