FOLLOW US: facebook twitter

Αθάνατοι! – Το Πυροσβεστικό σώμα τίμησε χθες στον Πύργο τους εφτά Ηλείους πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους πάνω στο καθήκον

Ημερομηνία: 13-11-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου


Με την υπόσχεση πως δεν θα ξεχαστούν ποτέ οι ήρωες συνάδελφοι τους που έχασαν τη ζωή τους στο βωμό του καθήκοντος, τίμησε  μεσημέρι η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Νομού Ηλείας, τους επτά Ηλείους ήρωες  πυροσβέστες που  χάθηκαν εν ώρα υπηρεσίας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, που έχει ανακηρυχθεί επίσημα ως Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών.

Στις 12 το μεσημέρι, στο μνημείο Πεσόντων Πυροσβεστών στον Πύργο τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση, από τον πρώην Σεβ. Μητροπολίτη Ηλείας κ, Αθανάσιο Β ΄΄ παρουσία της ηγεσίας του Πυροεσβεστικού σώματος Ηλείας, των διοικητών της ΠΥ Πύργου, Αμαλιάδας και Λεχαινών, του νεοκλεγέντος δημάρχου Πύργου κ. Στάθη Καννή καθώς και των συγγενών των θανόντων στο καθήκον πυροσβεστών. . Την Ημέρα Μνήμης των τίμησε κατά την διάρκεια της επιμνημόσυνης δέησης Άγημα της Πυροσβεστικής, ενώ  παιάνισε η Φιλαρμονική Απόλλων. 

Οι Γεώργιος Διονυσόπουλος και Κωνσταντίνος Φωτακόπουλος, τα πρώτα θύματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηλείας, έπεσαν εν ώρα καθήκοντος στις 26 Ιουλίου 1990, η Ιωάννα Τασοπούλου στις 28 Αυγούστου 1999, ο Φώτης Αναγνώπουλος στις 9 Αυγούστου 2005 ενώ τα τελευταία θύματα από τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας ήταν οι εποχικοί πυροσβέστες Ιωάννης Δρακόπουλος, Αθανάσιος Νιάρχος και Ανδρέας Τζούμας, που έχασαν τη ζωή τους στις φλόγες  στις 24 Αυγούστου 2007.

“Σήμερα, το Πυροσβεστικό Σώμα τιμά την μνήμη εκείνων, που δεν επέστρεψαν από το πεδίο της μάχης και έδωσαν τη ζωή τους θυσία στο βωμό του καθήκοντος για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της περιουσίας και κυρίως της ζωής των συνανθρώπων μας. Στην μακρόχρονη ιστορία του Πυροσβεστικού Σώματος, ένας μακρύς, δυστυχώς, κατάλογος συναδέλφων που έχουν χάσει τη ζωή τους εν ώρα υπηρεσίας, έχει «σημαδέψει» την επιτυχή πορεία του σε όλους τους τομείς δράσης του.. Με αίσθημα βαθιάς ευγνωμοσύνης και ιερής συγκίνησης τιμούμε και θυμόμαστε τους ανθρώπους εκείνους που θυσιάστηκαν προασπίζοντας την δική μας ασφάλεια.», ανέφερε μεταξύ των άλλων στην Ημερήσια Διαταγή του ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος  κ. Γεώργιος Πουρναράς την οποία ανέγνωσε κατά την επιμνημόσυνη δέηση ο Τελετάρχης της εκδήλωσης, Επιπυραγός, Αναστάσιος Κοτσώνης.

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους του Πυροσβεστικού Σώματος και τους συγγενείς των θυμάτων ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ακούστηκε ο Εθνικός Ύμνος.

Εκ μέρους της οικογένειας του θανόντος επιπυραγού Φώτη Αναγνώπουλου στεφάνι κατέθεσε η σύζυγός του Ευαγγελία. Εκ μέρους  της οικογένειας του θανόντος εποχικού πυροσβέστη στεφάνι κατέθεσε η αδελφή του Αντισυνταγματάρχης Φωτεινή Αναγνωπούλου. Εκ μέρους της οικογένειας του θανόντος του εποχικού πυροσβέστη Ανδρέα Τζούμα, στεφάνι κατέθεσε ο γιος του Βασίλης Τζούμας.  Για την πυροσεβέστρια Ιωάννα Τασσοπούλου στεφάνι κατέθεσε ο Διοικητής της Π.Υ Πύργου κ. Γιώργος Κωνσταντακόπουλος.  Εκ μέρους του θανόντος δαοπυροσβέστη Γιώργου Διονυσόπουλου κατέθεσε στεφάνι ο γαμπρός του Εμμανουήλ Φλωρέντζης.  Στεφάνια κατέθεσαν ακομα,  ο Διοικητής Π.Υ Ηλείας  Ταξίαρχος κ. Βασίλης Σολδάτος, εκ μέρους της Ένωσης Πυροσεβεστικών Υπαλλήλων Ηλείας ο κ. Σωτήρης Παπαηλίου κ.α

Ο Διοικητής Π.Υ Ηλείας  Ταξίαρχος κ. Βασίλης Σολδάτος σε δήλωσή του τόνισε ότι  «. Η 12η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως «Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών» προς  τιμήν του πρώτου πυροσβεστικού υπαλλήλου Κωνσταντίνου Πούλιου, που έχασε τη ζωή του, πριν από 80 χρόνια, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς στη Θεσσαλονίκη, αλλά και όλων εκείνων που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. Σήμερα τιμούμε και θυμόμαστε όλους τους συναδέλφους μας μαζί και τους  εφτά Ηλείους πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους στο βωμό του καθήκοντος. Τους τιμούμε με αίσθημα ευγνωμοσύνης».

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Πύργου κ. Στάθης Καννής άνέφερε οτι «σήμερα τιμούμε  με συγκίνηση τους Ηλείους πυροσβέστες που έπεσαν στο καθήκον για να προστατέψουν με αυταπάρνηση τη ζωή και τις περιουσίες των πολιτών. Θα τους θυμόμαστε πάντα. Αιωνία τους η μνήμη». 

Τέλος ο  κ. Σωτήρης Παπαηλίου, πρόεδρος Ένωσης Υπαλλήλων Π.Σ. Ηλείας τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο  « θλιβερός κατάλογος των πεσόντων πυροσβεστών μας υπενθυμίζει την επικινδυνότητα του επαγγέλματος καθώς και την αυταπάρνηση και την αυτοθυσία των πυροσβεστών.  Ειδικά τώρα με την κλιματική κρίση και τις φυσικές καταστροφές  που έχουν μεγαλύτερη συχνότητα, έχει γίνει ακόμα πιο επικίνδυνο. Οι ελλείψεις είναι πολλές και σε μέσα και σε ανθρώπινο δυναμικό και η Πολιτεία οφείλει να καλύψει  αυτές τις ανάγκες και  προστατέψει και τους ίδιους τους πυροσβέστες που  θα προσπαθούμε πάντα για τις ζωές και περιουσίες των πολιτών,  Πάντα, θα θυμόμαστε και θα τιμούμε τους αδικοχαμένους συναδέλφους μας».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot