FOLLOW US: facebook twitter

Αθανασία Μπάρκα: Τέχνη και παιδί

Ημερομηνία: 22-04-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”87194″ img_size=”full”][vc_column_text]Η τέχνη μπορεί να οριστεί ως η ελεύθερη, δημιουργική έκφραση του ανθρώπου με έργα που διέπονται από αισθητικούς κανόνες. Ενώ, σύμφωνα με την προσέγγιση του Τολστόι: «Η τέχνη είναι µια ανθρώπινη δραστηριότητα, που συνίσταται στο εξής: ένας άνθρωπος, χρησιμοποιώντας ορισμένα εξωτερικά σημάδια, µμεταβιβάζει συνειδητά σε άλλους αισθήματα που είχε βιώσει, και οι άλλοι άνθρωποι επηρεάζονται ψυχικά από τα αισθήματα αυτά, τα νιώθουν κι εκείνοι.» Ασφαλώς, όταν μιλάμε για «τέχνη», δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην αρχαιότητα ο όρος δήλωνε την απλή κατασκευή, κάθε δημιουργία νέου αντικειμένου, η οποία βέβαια απαιτούσε κάποια ικανότητα ή δεξιότητα.

Δε γινόταν δηλαδή τότε σαφής διάκριση ανάμεσα στη δραστηριότητα ενός τεχνίτη, που κατασκευάζει αντικείμενα χρήσιμα στην καθημερινή μας ζωή, και σ’ εκείνη ενός καλλιτέχνη, που ενδιαφέρεται κυρίως για την αισθητική ποιότητα των δημιουργημάτων του -παρ’ όλο που φυσικά υπήρχαν ποιητές, ζωγράφοι, μουσικοί, των οποίων ο στόχος ήταν να προκαλέσουν απόλαυση με το έργο τους. Η διάκριση αυτή αναδείχτηκε συνειδητά μόνο τα νεότερα χρόνια, οπότε και διαμορφώθηκε η έννοια των «καλών τεχνών». Έτσι, οι καλλιτέχνες άρχισαν να επισημαίνουν τον αυτόνομο χαρακτήρα της δημιουργίας τους, που αποσυνδέθηκε από στόχους με άμεση πρακτική αξία.

Η τέχνη στην εποχή μας διακρίνεται σε διάφορες μορφές που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Έχουμε, έτσι, μεταξύ άλλων: – Την αρχιτεκτονική∙ την επιστήμη και τέχνη σχεδιασμού κτηρίων με βάση τις ανθρώπινες ανάγκες, αλλά και την αισθητική πλευρά του χώρου. – Τις εικαστικές τέχνες∙ τις τέχνες δηλαδή που προσπαθούν να αναπαραγάγουν, να αναπαραστήσουν τον ορατό κόσμο, π.χ. η ζωγραφική, η γλυπτική (πλαστική τέχνη, που αποδίδει τις μορφές τρισδιάστατες ή σαν τρισδιάστατες), η φωτογραφία. – Τις τέχνες του λόγου (ποίηση, πεζογραφία). – Τη δραματική τέχνη (θέατρο). – Τη μουσική. – Το χορό∙ το καλλιτεχνικό είδος που χρησιμοποιεί το σώμα ως μέσο εκφράσεως διαθέσεων και αισθημάτων σύμφωνα με ορισμένες αρχές. – Τον κινηματογράφο, που έχει χαρακτηριστεί ως η έβδομη τέχνη. – Τα κόμικς.

Σημαντική είναι η προσφορά της τέχνης στο παιδί καθώς η ενασχόληση με αυτή επεκτείνει την ικανότητα του παιδιού να αλληλεπιδρά με το περιβάλλον και τον κόσμο γύρω του και του παρέχει ένα νέο σετ ικανοτήτων για έκφραση και επικοινωνία. Η τέχνη δε βοηθά μόνο στην ανάπτυξη του δεξιού μέρους του εγκεφάλου αλλά επίσης καλλιεργεί σπουδαίες ικανότητες και δεξιότητες. Η τέχνη μπορεί να αποτελέσει μια ζωτική λειτουργία έκφρασης του παιδιού χωρίς αναστολές. Είναι τόσο σημαντική όσο και η γλώσσα ή ίσως και όσο η αναπνοή! Είναι ένα από τα πιο βασικά συστατικά που μπορεί να μας κάνει μοναδικούς ανθρώπους! Μέσα από τις δραστηριότητες της τέχνης, το παιδί αναπτύσσει ικανότητες που του είναι χρήσιμες για τη ζωή του!Γι’ αυτό ενθάρρυνε τα παιδιά να είναι δημιουργικά και θα δεις γρήγορα ότι τα παιδιά θα υιοθετήσουν πολλά οφέλη. Πρώτα απ’ όλα οι επικοινωνιακές δεξιότητες μπορούν να αναπτυχθούν περισσότερο. Όταν ένα παιδί ζωγραφίζει μια εικόνα ή ένα πορτραίτο το παιδί έχει επικοινωνία μέσω της όρασης. Μπορεί να μεταφέρει στο χαρτί μια εμπειρία του, όπως το ότι έπαιξε στο πάρκο ή συναισθήματα χαράς ή αγάπης κι έτσι να εκφραστεί μέσω της ζωγραφικής χωρίς να χρησιμοποιήσει λόγια.

Τα παιδιά με την τέχνη μαθαίνουν να αποδέχονται τον εαυτό τους και εξασκούνται στο να μοιράζονται και να εκτιμούν τις προσπάθειες των άλλων.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot