FOLLOW US: facebook twitter

Αστέρας και Κόροιβος καταγγέλλουν 700% αύξηση των τελών χρήσης του Δ.Α.Κ. Ήλιδας

Ημερομηνία: 24-10-2024 | Συντάκτης:

Κοινή συνέντευξη Τύπου  από Ανδρέα Παπαδάκο, Σάκη Κότσιφα  και Σάκη Κάτζο

Του Κώστα Πλιάγκου

proinisports@gmail.com

Ο Αστέρας Αμαλιάδας και ο Κόροιβος «βράζουν» εναντίον της Δημοτικής Αρχής Ήλιδας και της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα για υπέρογκη αύξηση των τελών χρήσης του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Ήλιδας. Όπως είπε χαρακτηριστικά κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Πέμπτης στα γραφεία του Ανδρέα Παπαδάκου, ο πρόεδρος του Κοροίβου, Σάκης Κάτζος, από 360 ευρώ μηνιαίως, πλέον ο σύλλογος καλείται να δίνει 2.600 ευρώ μηνιαίως ως τέλη χρήσης, δηλαδή αύξηση 700%, κάτι που είναι έξω από κάθε λογική.

Τα νέα τέλη χρήσης για τον Αστέρα είναι περίπου 2.000 ευρώ, όπως ειπώθηκε, ενώ ο επικεφαλής της παράταξης «Ήλιδα 36» και επικεφαλής του Αστέρα, Ανδρέας Παπαδάκος, ζήτησε την παραίτηση του Αντιδημάρχου Αθλητισμού, κ. Γιώργου Κράλλη, λέγοντας πως εξαπάτησε το Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας και τον Δήμαρχο, καθώς και την ακύρωση της απόφασης του Δ.Σ., όπως φυσικά το ίδιο ζήτησαν ο α. πρόεδρος του Αστέρα, Σάκης Κότσιφας και ο Σάκης Κάτζος.

Σάκης Κότσιφας

«Ταφόπλακα στη χρήση του Δ.Α.Κ.»

Ο Σάκης Κότσιφας πήρε πρώτος το λόγο και ανέφερε μεταξύ άλλων: «Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ήλιδας μεταξύ των άλλων θεμάτων, ήταν και το θέμα καθορισμού αντίτιμου για την είσοδο των σωματείων και των αθλουμένων στο Αθλητικό Κέντρο Αμαλιάδας. Ήταν μία εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου, η οποία τελικά ψηφίστηκε από τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας και μόνο. Η παράταξη «Ήλιδα 36», ο κ. Παπαδάκος και εγώ καταψηφίσαμε την εισήγηση αυτή, όπως και η Λαϊκή Συσπείρωση. Η άλλη παράταξη του κ. Λυμπέρη ήταν απούσα δεν υπήρχε κανείς να πάρει θέση στην απόφαση αυτή. Η πλειοψηφία, το δημοτικό συμβούλιο που υπερψήφισε αυτή την εισήγηση, ουσιαστικά θέτει μία ταφόπλακα στην δυνατότητα των ερασιτεχνικών σωματείων της πόλης, να χρησιμοποιούν το αθλητικό κέντρο και η ταφόπλακα αναφέρεται και στην δυνατότητα οικονομικής επιβίωσης των σωματείων. Αντί δηλαδή ο Δήμος να βοηθήσει τα ερασιτεχνικά σωματεία στον αγώνα που κάνουν για την προαγωγή των αθλητικών ιδεωδών τα καταδικάζει με τα υψηλά τέλη χρήσης των αθλητικών χώρων σε οικονομικό μαρασμό και σιγά-σιγά σε κλείσιμο των δραστηριοτήτων τους. Όπως επεσήμανα και στο δημοτικό συμβούλιο ο κ. Παπαδάκος και εγώ όπως και ο κ. Πολύδωρος, η κατάσταση αυτή δημιουργεί ένα ηθικό θέμα τεράστιο. Όχι μόνο της απομύζησης των οικονομικών κεφαλαίων των σωματείων αλλά και μία αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά των κύριων αυτών που ψήφισαν για την επιβολή των τελών, που όταν έχει μία επιτυχία το ερασιτεχνικό σωματείο είτε λέγεται Κόροιβος είτε λέγεται Αστέρας ή οποιοδήποτε άλλο ερασιτεχνικό σωματείο σπεύδουν όλοι να βγάλουν φωτογραφίες για να κερδίσουν μέρος της λαϊκής συμπάθειας από την επιτυχία. Αλλά όταν φτάνει η ώρα να ανταποκριθούν κι αυτοί και να βοηθήσουν τα σωματεία, όχι μόνο δεν βοηθάνε αλλά υπονομεύουν την προσπάθεια. Αυτή η εγκληματική ενέργεια που έγινε με την λήψη της απόφασης για επιβολή τελών χρήσης των αθλητικών χώρων είναι πρωτοφανής, απαράδεκτη, αντικοινωνική και υπονομεύει όχι μόνο τα αθλητικά σωματεία αλλά και το ενδιαφέρον των αθλουμένων οι οποίοι μέσω των αθλητικών σωματείων δραστηριοποιούνται και απασχολούνται σε μία ευγενή δραστηριότητα όπως ο αθλητισμός. Αυτή τη στιγμή ο Δήμος Αμαλιάδας, η πλειοψηφία του, τα παραβλέπει όλα αυτά, βάζει ταφόπλακα σε όλες αυτές τις αγαθές και ηθικές διαθέσεις που υπάρχουν από πλευράς σωματείων και αθλουμένων και με παραπλανητικά σχόλια από πλευράς εισηγητών της πλειοψηφίας, προσπάθησαν να μας πείσουν και δεν αντέδρασε κανείς από την δημοτική πλειοψηφία παρά μόνο ο κ. Παπαδάκος και εγώ, λέγοντάς μας ότι παντού το ίδιο γίνεται.
Κάναμε λοιπόν μία στοιχειώδη έρευνα και είδαμε ότι στην Αθήνα για παράδειγμα που μας είχαν πει ότι υπάρχουν τέλη αθλουμένων, η απάντηση που λάβαμε είναι ότι η παραχώρηση είναι δωρεάν. Ακόμα λοιπόν και η ενημέρωση που υπήρχε προς υποστήριξη αυτής της άτυχους και εγκληματικής προέλευσης πρότασης είναι παραπλανητική. Όλα αυτά ειπώθηκαν και από τον κ. Παπαδάκο και από μένα αλλά ειπώθηκαν σε ώτα μη ακουόντων. Γιατί η δημοτική πλειοψηφία χωρίς να έχει καμία απορία, χωρίς να κάνουν την παραμικρή διαμαρτυρία, το ψήφισαν.
Και μείναμε ο κ. Παπαδάκος, εγώ και ο κ. Πολύδωρος να κάνουμε αντιπολίτευση σε κάτι που απ’ ότι φάνηκε ήταν ειλημμένη απόφαση. Εμείς θα δραστηριοποιηθούμε στη συνέχεια για να έρθει και να κριθεί παράνομη αυτή η απόφαση που έχει παρθεί από το δημοτικό συμβούλιο για την επιβολή τελών τα οποία ουσιαστικά είναι πρόστιμα εις βάρος των αθλητικών σωματείων».

Ανδρέας Παπαδάκος

«Να παραιτηθεί ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού»

Ο Ανδρέας Παπαδάκος τόνισε: «Θεωρώ ότι ο Αντιδήμαρχος αθλητισμού έχει εξαπατήσει το Δημοτικό Συμβούλιο με τα λεγόμενά του και ότι η απόφαση που λήφθηκε πρέπει να απορριφθεί και να συζητηθεί εκ νέου στο δημοτικό συμβούλιο. Επίσης θεωρώ πως ο συγκεκριμένος Αντιδήμαρχος δεν είναι κατάλληλος για τον αθλητισμό, υπάρχουν πολλά παράπονα και ζητώ την παραίτησή του. Εάν δεν παραιτηθεί ζητώ από τον Δήμαρχο να προχωρήσει σε αποπομπή. Εμείς πήραμε τον Αστέρα πέρυσι στις 9/8 σε κακά χάλια. Διέθεσα ένα σοβαρό ποσό δεκάδων χιλιάδων ευρώ για να κρατήσω τον Αστέρα ζωντανό. Λοιπόν, γήπεδο δεν υπήρχε, τίποτα δεν υπήρχε, ένα τρακτέρ είχαν το οποίο το φτιάξαμε εμείς.
Το γήπεδο το φτιάξαμε εμείς και το φέραμε σε μία κατάσταση για να μπορούν να παίζονται παιχνίδια. Την μισή σεζόν παίζαμε στα Σαβάλια. Και έρχονται τώρα και μας ζητούν τέλη σε κάτι που δεν χρησιμοποιήσαμε. Και το άλλο το περίεργο είναι, ότι έρχονται και μου κάνουν ένα χαρτί εδώ ότι το 2017, το 2018, και το 2019 ο Αστέρας χρωστάει για το γήπεδο 2000 ευρώ και κάτι. Εμείς τον Αστέρα τον πήραμε τον Αύγουστο του 2023. Τι δουλειά έχουμε εμείς με τα προηγούμενα έτη;  Εάν αυτοί οι κύριοι που μου κουνάνε το χαρτί έκαναν  τότε σωστά τη δουλειά τους, θα τα είχαν εισπράξει τα χρήματα. Να πάνε να βρουν τους υπεύθυνους που είχαν τότε τον Αστέρα και να τα εισπράξουν. Θεωρώ ότι η απόφαση αυτή δεν ήταν νόμιμη και μάλλον βρήκαν την περίπτωση που η αντιπολίτευση δεν ήταν εκεί και ήμασταν μόνο εγώ ο κ. Κότσιφας και ο κ. Πολύδωρας και βρήκαν την ευκαιρία να το περάσουν. Εγώ ζητώ να αντικατασταθεί ή να παραιτηθεί ο κύριος Αντιδήμαρχος και ο Δήμαρχος να το λάβει σοβαρά υπόψη του γιατί θεωρώ ότι ο κύριος Αντιδήμαρχος δεν εξαπάτησε μόνο το δημοτικό συμβούλιο αλλά εξαπάτησε και τον Δήμαρχο».

Σάκης Κάτζος

«700% αύξηση είναι πέρα από κάθε λογική»

Ο Σάκης Κάτζος από την πλευρά του ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Πριν φτάσουμε σε αυτή την απόφαση μας κάλεσε ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού στις 27 Αυγούστου και μας ζήτησε να κάνουμε συνάντηση για την τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσουν τα σωματεία της πόλης προς τον Δήμο. Τον ενημερώσαμε πως μέσα στον Αύγουστο είναι αδύνατο να συνεδριάσουμε εφόσον μιλάμε για 15μελές συμβούλιο και μάλιστα μας χλεύασε στο δημοτικό συμβούλιο λέγοντας πως είμαστε για μπάνιο! Ο Κόροιβος προ της πανδημίας πλήρωνε 360 ευρώ το μήνα και από το 2020 που ξέσπασε η πανδημία ήρθε η Γ.Γ.Α. και απάλλαξε όλα τα σωματεία από τα τέλη χρήσης λόγω του lockdown. O Κόροιβος έστειλε στις 10/9, αφότου συνεδριάσαμε, την πρότασή μας προς τον Δήμαρχο Ήλιδας και στο Δημοτικό Συμβούλιο, που δεν ξέρω αν διαβάστηκε, για να μπούμε στην διαδικασία της διαβούλευσης και να υπάρξουν συναινέσεις. Σε αυτή την πρόταση προτείναμε ως αντίτιμο να δίνουμε 1 ευρώ για τον κάθε αθλητή μας στα τμήματα υποδομής, όπου υπάρχει μηνιαία εισφορά. Ο κ. Αντιδήμαρχος Αθλητισμού δεν μας απάντησε ποτέ και δεν μας κάλεσε να συζητήσουμε. Ώσπου μάθαμε πως έλεγε ότι θα χρεώνει 5 ευρώ την ώρα. Κι έρχεται η συνεδρίαση στις 21/10, όπου μάθαμε πως τέθηκε αυτό το θέμα. Διαβάζοντας την διάταξη έστειλα επιστολή προς την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τον Δήμαρχο και ζήτησα να κοινοποιηθεί σε όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων και η επιστολή καταλήγει ως εξής: “θεωρούμε πως το Δ.Σ. ως ανώτερο δημοκρατικό όργανο λειτουργίας του Δήμου θα αποσύρει το ως άνω θέμα και θα ζητήσει από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο να προχωρήσει σε ουσιαστική διαβούλευση με τα αθλητικά σωματεία, έτσι ώστε να υπάρχουν ευρύτερες συναινέσεις με κάτι που έχει να κάνει με την βιωσιμότητα αυτών”. Πήγε μια πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς οι αρμόδιοι να την γνωρίζουν επισήμως. Αυτό είναι το σοσιαλιστικό ιδεώδες του κ. Αντιδημάρχου;  Δηλαδή να μην υπάρχει διαβούλευση των θεμάτων που πάνε στο Δ.Σ. και αφορούν τη ζωή των άλλων; Δυστυχώς αυτή η επιστολή, όπως μάθαμε, ουδέποτε διαβάστηκε στο Δ.Σ. και έγινε αυτό που έγινε.

Και πάμε στην ουσία του θέματος: για τον Κόροιβο μετατρέπονται τα 360 ευρώ που είχε μηνιαίο πάγιο μέχρι το 2020, σε 5 ευρώ την ώρα χρήσης. Αυτό ήταν πολύ μελετημένο και πονηρό και προφανώς δεν το κατάλαβε κανείς μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Καταρχάς το αντίτιμο που υπάρχει έχει την λογική να καλύπτονται τα αναλώσιμα, χαρτιά, απορρυπαντικά, χλωρίνες κ.τ.λ.. Δεν μπορεί το σωματείο να αναλάβει να πληρώνει τον υπάλληλο και δεν είναι υποχρέωσή του. Ουσιαστικά με τα 5 ευρώ ανά ώρα χρήσης μετατρέπει σωματεία που είναι μη κερδοσκοπικά σε κερδοσκοπικά. Ο Κόροιβος έχει 5 τμήματα: μπάσκετ, βόλεϊ, γυμναστική, στίβος και επιτραπέζια αντισφαίριση. Το μπάσκετ έχει 5 αγωνιστικά τμήματα, το ίδιο και το βόλεϊ, ο στίβος και το τμήμα γυμναστικής. Αυτές οι ομάδες χρειάζονται ώρες προπόνησης για να υπάρχουν σαν ομάδες, που σημαίνει πως θέλουν πάρα πολλές ώρες στο γήπεδο για τις προπονήσεις. Αυτές οι ώρες λοιπόν πληρώνονται πλέον 5 ευρώ. Τι σημαίνει αυτό; Τα 360 ευρώ μετατρέπονται σε 2.600 ευρώ το μήνα!  Αυτό το ποσό δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από κανέναν. Εκεί βάζεις λουκέτο και πας σπίτι σου. Οι τιμές που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα είναι από μηδέν ευρώ μέχρι 150 ευρώ το μήνα το κάθε τμήμα, το μπάσκετ, το βόλεϊ κλπ. Το 2.600 υπάρχει μόνο στο μυαλό του κ. Κράλλη και αυτών που το ψήφισαν. Επικοινώνησαν μαζί μου από τον Επειό Ήλιδας και μου είπαν πως καλείται να πληρώνει κοντά 3.000 ευρώ το μήνα. Ο Αρίων Αμαλιάδας 2.200 το μήνα. Αυτά τα ποσά δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από κανέναν, αυτά τα χρήματα δεν μπορούν να εισπραχθούν. Ο μόνος τρόπος είναι να πάμε στους γονείς και από 25 ευρώ να τους ζητήσουμε συνδρομή 50 ευρώ, διότι έτσι θέλει ο Δήμος. Καλά, δεν υπήρχε κάποιος από την πλειοψηφούσα δημοτική  παράταξη που ψήφισαν αυτή την απόφαση να του πει του κ. Κράλλη, «έλα εδώ μας λες 5 ευρώ, ο Κόροιβος πόσα λεφτά πλήρωνε μέχρι το 2020, που υπήρχε υποχρέωση και τώρα πόσα καλείται να πληρώσει; 700% αύξηση; Είσαι καλά;». Αυτή είναι η μεγάλη μου απορία. Εμείς ως Κόροιβος συγκαλέσαμε μια Γ.Σ. για τις 6 Νοεμβρίου. Σε αυτή τη Γ.Σ. θα παρθούν σοβαρές αποφάσεις. Ζητούμε από τον κ. Δήμαρχο, ο οποίος δεν ξέρω αν ξέρει το θέμα κι αν έχει καταλάβει τι έχει γίνει, να αποσύρει άμεσα την απόφαση για το θέμα «10» του Δημοτικού Συμβουλίου της 21/10 και να διαβουλευτεί σωστά με τα σωματεία και να βρεθεί μια σωστή λύση, που να εξυπηρετεί τους πάντες. Διαφορετικά, να ξέρετε πως η απόφαση του Δ.Σ. είναι άμεσα εκτελεστή από την ώρα που ψηφίζεται και για να ανακληθεί δικαστικώς είναι μια διαδικασία χρονοβόρα και αμφιβόλου αποτελέσματος. Που σημαίνει πως το εκάστοτε σωματείο χρεώνεται κάθε μήνα με 2.600 το μήνα και δεν μπορεί να πληρωθεί, θα φτάσει το καλοκαίρι και θα χρωστάει 25.000  Κόροιβος, ο Επειός 35.000 κλπ. Ποιος θα τα πληρώσει αυτά τα λεφτά, ο πρόεδρος; Διότι είναι συνυπεύθυνος ο πρόεδρος, και δεν θα πηγαίνει πλέον κανείς για πρόεδρος σωματείου. Περιμένω από τους κυρίους της Δημοτικής Αρχής να σοβαρευτούν, κάποιοι είναι φίλοι μου και σύντροφοί μου και πραγματικά ντρέπομαι για τέτοιες αποφάσεις. Περιμένω να πρυτανεύσει η λογική να ξαναμπεί το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση, εννοείται να μην δημοσιευτεί και να μην πάρει επίσημο χαρακτήρα αυτή η απόφαση και να συζητηθεί εκ νέου. Αυτές οι χρεώσεις δεν υπάρχουν σε καμία πόλη στην Ελλάδα, είναι έξω από κάθε λογική».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot