FOLLOW US: facebook twitter

Άσκηση το Σάββατο στον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο Ολυμπίας

Ενημέρωση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας – Οι επισκέπτες δεν υποχρεούνται να συμμετέχουν, αλλά μπορούν να απολαύσουν κανονικά την περιήγησή τους

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου



Σε ενημέρωση του κοινού για την μεγάλη άσκηση που θα πραγματοποιηθεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Πολιτική Προστασία το Σάββατο, 4 Ιουνίου 2022 και ώρα 10 π.μ, προχώρησε χθες η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, καθώς είναι ώρα αιχμής και ενδεχομένως να υπάρχουν πολλοί επισκέπτες, οι οποίοι όμως δεν θα ενοχληθούν και δεν θα υποχρεωθούν να συμμετέχουν στην άσκηση.

Όπως επισημαίνεται, πρόκειται για άσκηση προληπτικής και οργανωμένης απομάκρυνσης των επισκεπτών του Αρχαιολογικού Χώρου και του Μουσείου Ολυμπίας στο ενδεχόμενο απειλητικής δασικής πυρκαγιάς. Το σενάριο της άσκησης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την διάσωση ενός τραυματισμένου επισκέπτη και την μεταφορά του στο Νοσοκομείο, καθώς και την ασφαλή μετακίνηση του αρχαιολογικού χώρου από κοντινή πυρκαγιά.

Η άσκηση αποσκοπεί στην βελτιστοποίηση του συντονισμού των Αρχών και στην εκπαίδευση του προσωπικού της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας απέναντι στο πιθανό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, δεν απαιτείται η συμμετοχή των πραγματικών επισκεπτών στην άσκηση, οι οποίοι απρόσκοπτα μπορούν να απολαύσουν την περιήγησή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωινής, στην άσκηση αναμένεται να παραστούν η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, συνοδευόμενοι από τον Αρχηγός της Πυροσβεστικής, Αλ. Ράπανο, ή τον Υπαρχηγό Γιάννη Πετρούτσο. Να σημειώσουμε ακόμα ότι η υλοποίησή της άσκησης έρχεται ως συνέχεια της απόφασης που είχε ληφθεί κατά την διάρκεια της σύσκεψης που είχε πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στην Αθήνα, όταν από το Υπουργείο Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής αλλά και την κυβέρνηση δόθηκε προτεραιότητα στην αντιπυρική θωράκιση και την προστασία της Αρχαίας Ολυμπίας και άλλων κορυφαίων αρχαιολογικών χώρων, προκειμένου να μη γίνουμε ξανά μάρτυρες των περσινών φαινομένων όταν οι φλόγες του περασμένου Αυγούστου έφτασαν για δεύτερη φορά μετά το 2007, μια ανάσα από τον Αρχαιολογικό χώρο. Η προστασία λοιπόν των μνημείων της Αρχαίας Ολυμπίας πρέπει να αποτελέσει ύψιστη προτεραιότητα και για την κυβέρνηση αλλά και για όλη την τοπική ηγεσία του νομού.

Όλα τα φώτα της δημοσιότητας θα είναι στραμμένα το Σάββατο στην Αρχαία Ολυμπία, γιατί εκτός από το ουσιαστικό περιεχόμενο της άσκησης, όλο το σκηνικό θα έχει εντυπωσιακές εικόνες και ας ελπίσουμε να παραμείνουν μόνο… εικόνες σε επίπεδο άσκησης και πρόληψης. Διότι κατά την άποψη των ειδικών επιστημόνων και τις προγνώσεις των μετεωρολόγων, το φετινό καλοκαίρι προβλέπεται ιδιαίτερα θερμό και η Ηλεία έχει κακή, κάκιστη εμπειρία από «καυτά» καλοκαίρια!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος