Ασημένιο για τον Ηλείο Νεκτάριο Ραφαήλ Μπερκουτάκη!
Έξι μετάλλια στην 65η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα για την ελληνική ομάδα στη Μεγάλη Βρετανία
Γράφει η Κική Κολοβέρου
Έξι μετάλλια στην 65η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο (πανεπιστήμιο του Bath) απέσπασε η Ελληνική ομάδα ενώ ο Ηλείος μαθητής του 3ου ΓΕΛ Πύργου, Νεκτάριος Ραφαήλ Μπερκουτάκης κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο κάνοντας υπερήφανους, όχι μόνο την οικογένεια του αλλά και ολόκληρη την χώρα!
Η εξαμελής ελληνική ομάδα, κατάφερε εξαιρετική επίδοση και βρέθηκε στην 27η θέση από τις 108 χώρες που συμμετείχαν, με τα έξι μεγάλα ελληνικά μαθηματικά ταλέντα να κερδίζουν ένα χρυσό (το πέμπτο της Ελλάδας από το 1975), δυο αργυρά και τρία χάλκινα!
Στατιστικά, όπως επισήμανε σε ανάρτηση της η κ. Αθηνά Καλαμπόκα, Μαθηματικός MSc
Ειδική Γραμματέας Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας,Μέλος Επιτροπής Διαγωνισμών ΕΜΕ, αυτή είναι η τέταρτη καλύτερη επίδοση της ελληνικής ομάδας στην ιστορία της Διεθνούς Μαθηματικής Ολυμπιάδας, μετά από αυτές του 2017, του 2023 και του 2022, πάνω από παραδοσιακές δυνάμεις, όπως η Γερμανία, η Αυστραλία και το Βιετνάμ! «Οι υψηλές επιδόσεις των τελευταίων ετών επαναλαμβάνονται! Θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που “πάλεψαν” με πολύ δύσκολα θέματα και πέτυχαν το τέλειο στα πρώτα προβλήματα κάθε ημέρας. Η επίλυση και μόνο ενός τέτοιου προβλήματος σε 4,5 ώρες είναι επίτευγμα. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους για ακόμη μια μεγάλη επιτυχία!».
Μάλιστα, η κ. Καλαμπόκα πρόσθεσε πως στο 39ο Συνέδριο Μαθηματικής Παιδείας που θα πραγματοποιηθεί 1-2/11/2024 στην Αρχαία Ολυμπία, θα έχει το δικό της Ολυμπιονίκη, τον Νεκτάριο Ραφήλ Μπερκουτάκη!
«Ήταν άπιαστο όνειρο και τα κατάφερε»
Στην διάκριση του γιού του, Νεκτάριου Ραφαήλ, αναφέρθηκε με ανάρτηση του, ο πατέρας του Μιχάλης Μπερκουτάκης, επισημαίνοντας πως στην αρχή της διαγωνιστικής διαδικασίας το ενδεχόμενο της διάκρισης του μικρού Νεκτάριου-Ραφαήλ ήταν κυριολεκτικά ένα άπιαστο όνειρο.
«Βλέποντάς τον να αγωνίζεται σθεναρά πολλές ώρες και σε καθημερινή βάση στο στίβο της μαθηματικής παιδείας, είχα την αίσθηση πως κυνηγά μια σκιά ή καλύτερα ένα φάντασμα. Ενώ ήταν μαθητής της Α΄ λυκείου, έπρεπε να συναγωνιστεί σε πανελλαδικό επίπεδο με τους μαθητές της Β΄ και της Γ΄ λυκείου. Ενώ φοιτούσε σε δημόσιο σχολείο, έπρεπε να συναγωνιστεί με μαθητές που φοιτούσαν σε πανάκριβα ιδιωτικά σχολεία και κολέγια.
Ενώ προερχόταν από μία λαϊκή και με περιορισμένες δυνατότητες υποστήριξης οικογένεια, έπρεπε να συναγωνιστεί με μαθητές που προέρχονται από μεγαλοαστικές οικογένειες και έχουν σαφώς ποσοτικά και ποιοτικά πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες υποστήριξης και προετοιμασίας. Στις αντικειμενικές και ανθρωπίνως ανυπέρβλητες αντιξοότητες ο Νεκτάριος-Ραφαήλ μπορούσε να αντιπαραθέσει μόνο το θεόσδοτο φυσικό χάρισμα της μαθηματικής του ιδιοφυΐας, την φιλόπονη εργατικότητά του και την αμέριστη αγάπη και υποστήριξη της εκλεκτής διευθύντριας, κ. Ιουλίας Χάρμπαλη, και όλων των εκπαιδευτικών του Συλλόγου των Διδασκόντων του 3ου ΓΕ.Λ. Πύργου» τονίζει και προσθέτει πως καθοριστική για την πορεία του Νεκτάριου-Ραφαήλ υπήρξε η συνεισφορά του εκλεκτού φροντιστή και παιδαγωγού του, κ. Κωνσταντίνου Δημητρόπουλου, ο οποίος διέγνωσε έγκαιρα το μαθηματικό του ταλέντο και κατόρθωσε σε μέσα σε μικρό αναλογικά χρονικό διάστημα να το καλλιεργήσει και να το αναδείξει σε μέγιστο βαθμό, μοχθώντας σε αυτό το έργο επί μία ήδη τετραετία σε καθημερινή σχεδόν βάση.
«Εάν το έργο αυτό είχε ανατεθεί σε οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο, είναι βέβαιο πως σήμερα ο Νεκτάριος-Ραφαήλ δεν θα βρισκόταν σε αυτή τη θέση. Στην επιλογή του για το έργο της φροντιστηριακής υποστήριξης των παιδιών μου αναγνωρίζω, ως χριστιανός και θεολόγος, την ενέργεια της πρόνοιας του Θεού. Πέρα όμως και πάνω από όλα η δοξολογία και η ευχαριστία ανήκει πρώτιστα στον αγαθό δωρεοδότη Χριστό, την Παναγία μητέρα Του και τη βοήθεια των αγίων Του, τους οποίους ο Νεκτάριος-Ραφαήλ είχε στη δύσκολη πορεία του συμπαραστάτες και οδηγούς».