FOLLOW US: facebook twitter

Αρθρογράφος της Καθημερινής αποκαλύπτει το σχέδιο της κυβέρνησης για μείωση του αφορολόγητου

Ημερομηνία: 17-07-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”93254″ img_size=”full”][vc_column_text]Ερωτήματα για τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τον τρόπο που θα δημιουργήσει το απαραίτητο περιθώριο για να προχωρήσει στις μειώσεις φόρων που έχει εξαγγείλει γεννά άρθρο της Καθημερινής.

Σε αυτό ο αρθρογράφος Κώστας Καλλίτσης αναφέρει πως το πιθανότερο σενάριο για να βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος, είναι να υπάρξει από 1/1/2020 μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Συγκεκριμένα στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Κυριακής εκτίμησε πως ο επικεφαλής του ESM  Κλάους Ρέγκλινγκ – και εν γένει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί – δεν πρόκειται να αποδεχθούν τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από 3,5 %, κάτι που επιβεβαιώθηκε στη σημερινή συνάντηση με τον Χρήστο Σταϊκούρα.

Όπως αναφέρει, οι προεκλογικές υποσχέσεις έχουν ήδη φορτίσει αρνητικά το κλίμα. Το σαφές μήνυμα που στέλνεται στην κυβέρνηση είναι πως οι στόχοι θα πρέπει να επιτυγχάνονται.

Ο αρθρογράφος σημειώνει εξάλλου πως «η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος έχει αποκτήσει δυσανάλογα μεγάλη σημασία, για τους ασθενικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης δεν ευθύνεται το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά (α) η κατάσταση των τραπεζών και (β) η μη εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) – αυτά πρέπει να αλλάξουν για να ξεκολλήσει η οικονομία […] Το πλεόνασμα 3,5% θα διατηρηθεί και στο μεσοπρόθεσμο 2019-2023 που θα ψηφιστεί τον Σεπτέμβριο. Αν αναθεωρηθεί, αυτό θα γίνει εν καιρώ, σε άλλες συνθήκες, αφού δοθούν δείγματα γραφής».

Για την επόμενη χρονιά, το 2020, αναφέρει πως θα υπάρχει δημοσιονομικό κενό τουλάχιστον 0,4 μονάδες του ΑΕΠ και δεν θα υπάρχει χώρος για τις μειώσεις φόρων σε επιχειρήσεις, όπως έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση.

Συμπερασματικά καταλήγει: «Τι μπορεί να γίνει; Είτε οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα πεισθούν ότι δεν πειράζει να υπάρξει δημοσιονομικό κενό. Είτε ορισμένες μειώσεις φόρων θα παραπεμφθούν για αργότερα – στο δεύτερο μισό της κυβερνητικής 4ετίας. Είτε θα δημιουργηθεί νέος δημοσιονομικός χώρος, με τη μείωση (τελικά…) του αφορολόγητου ορίου από 1.1.2020, αλλά με ανεπαίσθητες συνέπειες στα χαμηλά εισοδήματα, παρέχοντας τη δυνατότητα να κτίζεται αφορολόγητο με δαπάνες από ηλεκτρονικές συναλλαγές. Πιθανότερο είναι αυτό, το τελευταίο».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia