FOLLOW US: facebook twitter

Άρης Παναγιωτόπουλος: «Βάζουμε την Ολυμπία σε τροχιά ανάπτυξης και εξωστρέφειας»

Ημερομηνία: 03-11-2023 | Συντάκτης:

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, στην πρώτη του συνέντευξη
μετά τις εκλογές, μιλάει στην Πρωινή για τον σχεδιασμό
της επόμενης πενταετίας

Τους βασικούς άξονες του οράματός του για τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας αποκαλύπτει σήμερα στην «Πρωινή» ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Άρης Παναγιωτόπουλος. Στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις εκλογές, μοιράζεται τα συναισθήματά του για το πώς βίωσε την προεκλογική περίοδο και το νικηφόρο εκλογικό αποτέλεσμα της 8ης Οκτωβρίου, ενώ παράλληλα ιεραρχεί τις προτεραιότητες της επόμενης πενταετίας και μιλά για τα σχέδια της νέας δημοτικής αρχής. Ας μην ξεχνάμε ότι το 2024 είναι Ολυμπιακή χρονιά, έχουμε την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι και η Αρχαία Ολυμπία θα βρεθεί ξανά στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Φωτεινόπουλο


Ποια είναι τα πρώτα συναισθήματά σας μετά την εκλογική σας νίκη στις 8 Οκτωβρίου;

Σίγουρα νιώθω χαρούμενος και ικανοποιημένος που κατάφερα με τους συνεργάτες μου να συγκροτήσουμε έναν νικηφόρο συνδυασμό και να πετύχουμε την αλλαγή στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας. Νιώθω δικαιωμένος για την απόφαση που πήρα πριν από δύο χρόνια να είμαι υποψήφιος δήμαρχος, γιατί όταν ξεκινήσαμε αυτό το εγχείρημα, κυριαρχούσε η αμφιβολία και η αμφισβήτηση για το αν μπορούμε να πετύχουμε. Εκτός από χαρά, όμως, αισθάνομαι πλέον και πολύ μεγάλη την ευθύνη που απορρέει από το να είσαι δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας και να εκπροσωπείς την κοιτίδα του Πολιτισμού σε όλο τον κόσμο.

Πού πιστεύετε ότι κρίθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα;

Θεωρώ ότι οι συνδημότες μας αποφάσισαν να δώσουν την ευκαιρία στη νεότερη γενιά να αναλάβει τη διοίκηση του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και στήριξαν τον συνδυασμό μας, που εξέφραζε την ανανέωση, την πρόοδο και το πνεύμα συνεργασία, μακριά από παλαιοκομματικές πρακτικές και προτάσεις που αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου μιλήσαμε με ειλικρίνεια στον κόσμο, παρουσιάσαμε ρεαλιστικές προτάσεις και δείξαμε στην πράξη ότι πιστεύουμε στη συνεννόηση και τη συνεργασία. Για αυτόν τον λόγο, πιστεύω πως οι δημότες του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας επέλεξαν να αλλάξουν πορεία κα να μας εμπιστευτούν τη διοίκηση του δήμου για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Πώς ζήσατε την πρώτη σας προεκλογική περίοδο ως υποψήφιος δήμαρχος; Υπήρξαν στιγμές που να σας ενόχλησαν ή να σας έκαναν να αλλάξετε γνώμη;

Όταν ξεκίνησα με τους συνεργάτες μου να συγκροτώ τον συνδυασμό, διαπίστωσα ότι ήταν πάρα πολύς ο κόσμος που διψούσε για μια αλλαγή και για κάτι νέο. Αυτό μου έδωσε δύναμη να συνεχίσω με ακόμα μεγαλύτερη όρεξη την προσπάθεια. Η συνεργασία μου με τον Σωτήρη Παπαηλιού ήταν επίσης μια έντονη στιγμή, διότι αποδείξαμε έμπρακτα πως προέχει το κοινό καλό κι όχι το ατομικό. Έκτοτε, δεν σκέφτηκα ούτε στιγμή να κάνω πίσω, διότι ήμουν πια σίγουρος ότι η μάχη θα κερδηθεί.

Προσωπικά είμαι υπέρμαχος της σύνθεσης και της υγιούς πολιτικής αντιπαράθεσης, που δεν υπερβαίνει τα όρια της ευπρέπειας. Καταλαβαίνω φυσικά ότι σε μια προεκλογική περίοδο το κλίμα είναι πιο έντονο, διότι όλοι παθιαζόμαστε για να πετύχουμε τη νίκη. Όταν πήρα την απόφαση να ηγηθώ μιας νέας παράταξης, ήξερα τι θα αντιμετωπίσω, δεν είμαι αφελής. Αυτό που με ενόχλησε, ήταν ορισμένες προσωπικές επιθέσεις που δέχθηκα προεκλογικά, οι οποίες θεωρώ πως ξεπέρασαν τα όρια του πολιτικού πολιτισμού, που θα έπρεπε να διακρίνει τον δήμο μας. Δεν μπήκα όμως στη διαδικασία να απαντήσω και πιστεύω πως οι συνδημότες μου εκτίμησαν την πολιτική μας στάση και το γεγονός ότι εκφράζουμε μια νέα και διαφορετική νοοτροπία, μακριά από τοξικότητες και στείρες συγκρούσεις.

Ποια είναι τα πρώτα σχέδιά σας για τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας;

Όπως γνωρίζετε, ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, όπως διαμορφώθηκε από τον «Καλλικράτη», έχει τέσσερις δημοτικές ενότητες, που η καθεμία έχει διαφορετικές ανάγκες και προτεραιότητες. Αυτό σημαίνει ότι στο γενικό πρόγραμμά μας πρέπει να έχουμε «υποπρογράμματα» στοχευμένα και σχεδιασμένα με βάση τα προβλήματα της κάθε δημοτικής ενότητας.

Το 2024 είναι Ολυμπιακή χρονιά και η Αρχαία Ολυμπία θα βρεθεί στο επίκεντρο της παγκόσμιας κοινότητας, για αυτό και έχουμε ξεκινήσει την προετοιμασία μας για την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στις 16 Απριλίου και για τις εκδηλώσεις που θα προηγηθούν, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τους επισκέπτες που θα κατακλύσουν την περιοχή μας. Ήδη συναντήθηκα με τα στελέχη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και το επόμενα διάστημα θα έχω σειρά επαφών και συναντήσεων, ώστε να διασφαλίσουμε την επιτυχία του εγχειρήματος.

Ταυτόχρονα, δρομολογώ μαζί με τους συνεργάτες μου τις πρώτες βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις μόλις αναλάβουμε την πρώτη μέρα του έτους, οι οποίες αφορούν τη βελτίωση της καθημερινότητας, δηλαδή Πολιτική Προστασία, καθαριότητα, φωτισμός, αγροτική οδοποιία, διότι θέλουμε ο πολίτης να βλέπει και να αισθάνεται πως ο δήμος είναι δίπλα του από την πρώτη μέρα. Δεν θέλουμε να χαθεί χρόνος και για μας δεν υπάρχει η δικαιολογία της μετάβασης στη νέα δημοτική αρχή.

Ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας υπέστη μια πρωτοφανή καταστροφή από την πυρκαγιά το 2021 και έκτοτε προσπαθεί να ανακάμψει οικονομικά. Πόσο εύκολο πιστεύετε ότι είναι αυτό;

Πρόκειται για ένα δύσκολο στοίχημα που θέλουμε να κερδίσουμε, διότι ο δήμος μας είχε ήδη δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την πανδημία και την καραντίνα. Η πυρκαγιά έδωσε τη χαριστική βολή τόσο στον τουρισμό όσο και στην αγροτική παραγωγή, που είναι δύο ισχυροί πυλώνες για την ανάπτυξη και το εισόδημα του τοπικού πληθυσμού, και ταυτόχρονα επιβάρυνε το φυσικό περιβάλλον. Δικό μας μέλημα είναι να υλοποιήσουμε έργα και δράσεις που θα συμβάλουν στην μακροπρόθεσμη ανάκαμψη και των δύο κλάδων, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο εθνικό και ευρωπαϊκό πόρο. Είναι θετικό το ότι υπάρχει το σχέδιο «Ηλεία 2030» της ΔιαΝΕΟσις και είναι επίσης θετικό το γεγονός ότι το σχέδιο έχει «υιοθετηθεί» από την κυβέρνηση. Αυτό που προέχει, όμως, είναι εμείς ως δημοτική αρχή να ιεραρχήσουμε προτεραιότητες, να τις εντάξουμε σε ένα ενιαίο σχέδιο και να διεκδικήσουμε τη χρηματοδότησή τους.

Σας απασχολεί το γεγονός ότι τα ακραία καιρικά και φυσικά φαινόμενα (πλημμύρες, πυρκαγιές, κλπ) είναι πλέον συχνότερα και απειλούν τους πολίτες περισσότερο από ποτέ;

Η επώδυνη εμπειρία του 2021, οι καταστροφές σε όμορους δήμους αλλά και σε όλη τη χώρα, μας δείχνουν ότι επιβάλλεται να αναθεωρήσουμε τον τρόπο σκέψης και δράσης μας. Πλέον η Πολιτική Προστασία είναι η ύψιστη προτεραιότητά μας, διότι αν δεν θωρακίσουμε τον δήμο μας από τις συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής, δεν θα πετύχουμε ποτέ την ανάκαμψη που θέλουμε. Έχω προγραμματίσει επαφές με τα αρμόδια υπουργεία και τους αρμόδιους τοπικούς φορείς και υπηρεσίες, για να δούμε τις στοχευμένες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, για να αποτρέψουμε δυσάρεστα φαινόμενα στο μέλλον και για να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα.

Αρκετοί πολίτες επισημαίνουν ότι η Αρχαία Ολυμπία έχει αδικηθεί από την πολιτεία σε επίπεδο μεγάλων έργων και υποδομών, τονίζοντας ότι υπάρχει η αίσθηση της απομόνωσης. Ποια είναι η γνώμη σας;

Οι πολίτες έχουν δίκιο να το επισημαίνουν, διότι η πρόσβαση στον δήμο μας, από όπου και να έρχεται κάποιος, δεν είναι και η καλύτερη ή τουλάχιστον δεν είναι αντάξια του κύρους που εκπέμπει αυτός ο ιερός τόπος. Είμαι αποφασισμένος να διεκδικήσω σθεναρά τη δρομολόγηση μεγάλων έργων υποδομής, ειδικά σε ό,τι αφορά τους οδικούς άξονες. Είναι ευτύχημα που ο δρόμος Πάτρα-Πύργος είναι σε τροχιά ολοκλήρωσης, όμως θα πρέπει να συνδεθεί και με την Αρχαία Ολυμπία. Πρέπει οι κάτοικοι και οι επισκέπτες να κυκλοφορούν σε έναν δρόμο σύγχρονο και ασφαλή, που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις τους. Επίσης, πρέπει να δούμε ξανά σε ρεαλιστική βάση τη σύνδεση της Αρχαίας Ολυμπίας με την παραλιακή ζώνη της νότιας Ηλείας και τις δυνατότητες κατασκευής του οδικού άξονα που μας συνδέει με τη Βυτίνα και την Τρίπολη. Όταν λέμε πως η Αρχαία Ολυμπία είναι το παγκόσμιο κέντρο του πολιτισμού και του αθλητισμού, πρέπει να το εννοούμε και στην πράξη βελτιώνοντας την πρόσβαση από κάθε σημείο.

Πώς θα θέλατε να είναι ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας το 2030;

Θα σας απαντήσω όσο πιο συνοπτικά και περιεκτικά μπορώ, για να μην πλατειάσω. Θα ήθελα ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας να αποπνέει δυναμισμό και εξωστρέφεια. Στόχος μου να δημιουργήσουμε έναν δήμο οικονομικά ανθηρό που να κρατά τους νέους του εδώ για δουλειά, να είναι περιβαλλοντικά βιώσιμος και θωρακισμένος από την Κλιματική Αλλαγή, να έχει δημιουργήσει ανταγωνιστικό πρωτογενή τομέα και να εξάγει την αγροτοκτηνοτροφική του παραγωγή, να προσφέρει μοντέρνες υπηρεσίες πολιτισμού και τουρισμού και να έχει βγει από την απομόνωση και την εσωστρέφεια. Επαναλαμβάνω πως δεν είμαι αφελής και ξέρω ότι θα έρθουν δυσκολίες που δεν μπορούμε να τις προβλέψουμε, για αυτό και θέλω με τα στελέχη της παράταξής μου να δημιουργήσουμε έναν δήμο που θα μπορεί να ανταποκριθεί σε κάθε πρόκληση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap

olympia

Screenshot