FOLLOW US: facebook twitter

Άρης Παναγιωτόπουλος: Οι προκλήσεις του 2023 στην Αρχαία Ολυμπία

Ημερομηνία: 16-01-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

*Του Άρη Παναγιωτόπουλου

Τα τελευταία τρία χρόνια η Αρχαία Ολυμπία δέχθηκε σωρεία πληγμάτων, τα οποία κλόνισαν την κοινωνική της συνοχή και την οικονομική της ανάπτυξη, διαμορφώνοντας κλίμα αβεβαιότητας στους κατοίκους της.

Πρώτα η πανδημία και η συνακόλουθη τουριστική «καθίζηση» και ύστερα η καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου του 2021 συρρίκνωσαν το εισόδημα των συνδημοτών μας και διόγκωσαν το αίσθημα της ανασφάλειας για το μέλλον.

Το 2023 βρίσκει τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας πρωταθλητή στη δημογραφική συρρίκνωση, με κατεστραμμένο μεγάλο μέρος του φυσικού πλούτου και συρρικνωμένη την αγροτική παραγωγή, με τουριστική κίνηση σε φάση αναιμικής ανάπτυξης και χωρίς καμία προοπτική βελτίωσης των υποδομών, με προβλέψεις σοβαρής επιβάρυνσης εξαιτίας της υπερθέρμανσης που προκαλεί η κλιματική αλλαγή και με ελάχιστες σοβαρές παρεμβάσεις για να αλλάξει αυτή η κατάσταση.

Το 2023 βρίσκει τους δημότες της Αρχαίας Ολυμπίας να παλεύουν καθημερινά μόνοι και αβοήθητοι, με αίσθημα ανησυχίας για την επόμενη μέρα, αφού δεν έχουν να ελπίζουν σε τίποτα περισσότερο από μικροπαρεμβάσεις και «χάρες».

Θα προσπαθήσω στις επόμενες γραμμές να απαριθμήσω ενδεικτικά κάποιες από τις μεγάλες προκλήσεις που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε ως Δήμος και δεν είναι άλλες από τις κάτωθι: 

  1. Ο τουρισμός αποτελούσε πάντοτε για τον Δήμο μας τον μοχλό κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, πολλώ δε μάλλον τη συγκεκριμένη περίοδο μετά από δύο χρόνια εγκλεισμού λόγω COVID-19. Η αναζήτηση επενδύσεων, η καινοτομία, η συνδεσιμότητα και η προσβασιμότητα, η εξωστρέφεια, η αναβάθμιση του λιμανιού του Κατακόλου (Home Port)  είναι οι άξονες στους οποίους θα πρέπει να κινηθεί ο Δήμος μας προκειμένου να εδραιωθεί ως κατεξοχήν τουριστικός προορισμός και όχι απλά ως αξιοθέατο και επίσκεψη  διάρκειας μόνο μερικών ωρών. Περαιτέρω η άμεση υλοποίηση του  σχεδίου πόλεως της Αρχαίας Ολυμπίας, καθώς και η επαναλειτουργία του Μουσείου Ολυμπιακών Αγώνων φαντάζουν πιο καίρια από ποτέ. 
  2. Η αγροτική οδοποιία θα πρέπει να αποτελέσει επίσης μία από τις βασικότερες προκλήσεις και προτεραιότητές μας, καθώς αφορά στην καθημερινότητα των συνδημοτών μας που ως επί το πλείστον ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα. Παράλληλα τα αντιπλημμυρικά έργα, η αποκατάσταση του δασικού μας πλούτου καθώς και η αποκατάσταση του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2021 αποτελούν αναγκαιότητες ζωτικής σημασίας.
  3. Αθλητισμός-Πολιτισμός: Η κατασκευή ενός μεγάλου αθλητικού κέντρου, το οποίο θα αποτελέσει πόλο έλξης μεγάλων διεθνών και εθνικών αθλητικών διοργανώσεων, αποτελούσε και αποτελεί διακαή πόθο και υψίστης σημασίας πρόκληση  για τον Δήμο μας. Παράλληλα, κύριο μέλημα θα πρέπει να αποτελέσει η ενίσχυση των παραμελημένων αθλητικών μας Σωματείων και η ανακαίνιση και συντήρηση των εγκαταστάσεών-γηπέδων  τους.
  4. Τέλος το υποβαθμισμένο ελέω πανδημίας και άστοχων επιλογών Διεθνές Φεστιβάλ μας θα πρέπει να ξαναβρεί τη χαμένη αίγλη του, την ταυτότητά του και την ποιότητά του κάνοντας άνοιγμα και σε διεθνείς πολιτιστικές δράσεις, ενώ παράλληλα δημιουργική και καινοτόμα πρόκληση θα αποτελούσε και η διεξαγωγή παράλληλων εκδηλώσεων στις τοπικές κοινότητες του Δήμου μας, που τόσο το έχουν ανάγκη. 

Tο 2023 είναι χρονιά εκλογών, για αυτό και αποτελεί μεγάλη πρόκληση η κάλπη του ερχόμενου Οκτωβρίου. Είτε θα συνεχιστεί μια πολιτική που αρκείται σε φωτογραφήσεις, δημόσιες σχέσεις και ρουσφετολογικές εξυπηρετήσεις που εκμεταλλεύονται τις δυσκολίες των κοινωνικά ευάλωτων συμπολιτών μας, είτε θα χαραχθεί μια νέα πολιτική που θα σέβεται τον δημότη, θα είναι δίπλα στον ευάλωτο με όρους αξιοπρέπειας και θα δώσει στην Ολυμπία τη χαμένη λάμψη και την οικονομική ισχύ που τόσο έχει ανάγκη. Είμαι σίγουρος για την σωστή επιλογή.

*Ο Άρης Παναγιωτόπουλος είναι δικηγόρος και δημοτικός σύμβουλος Αρχαίας Ολυμπίας


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος