FOLLOW US: facebook twitter

Άρης Παναγιωτόπουλος: «Όχι» στην κατάργηση του Ειρηνοδικείου Πελοπίου

Ημερομηνία: 16-02-2024 | Συντάκτης:

Τη διατήρησή του ζητά ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας με την έγκριση ψηφίσματος

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Την αντίθεσή του στην επικείμενη κατάργηση του Ειρηνοδικείου Ολυμπίων στο Πελόπιο εξέφρασε με την έγκριση σχετικού ψηφίσματος το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, τονίζοντας ότι το προωθούμενο σχέδιο του νέου Δικαστικού Χάρτη της χώρας, με το οποίο προτείνεται μεταξύ άλλων η κατάργηση και του μοναδικού Ειρηνοδικείου του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, δεν έχει λάβει υπόψη του την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Άρης Παναγιωτόπουλος, δεν έχει ληφθεί υπόψη ότι ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση Δήμος της Ηλείας και ο κατεξοχήν ορεινός Δήμος του Νομού.

«Ειδικότερα, τα 16 από τα 41 χωριά του Δήμου μας απέχουν απόσταση πέραν της μίας ώρας από το Πρωτοδικείο Ηλείας (Πύργου), γεγονός το οποίο σε συνδυασμό με το κακό οδικό δίκτυο και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούν τον χειμώνα, παραβιάζει ευθέως το δικαίωμα των πολιτών για άμεση πρόσβαση στον φυσικό δικαστή τους με σκοπό την επίλυση των θεμάτων τους. Μοιραία αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες συνδημότες μας αφενός θα επιβαρυνθούν οικονομικά, αφετέρου θα είναι αναγκασμένοι να χάνουν ολόκληρες μέρες έστω και για πολύ απλά ζητήματα», εξήγησε.

Παράλληλα, υπενθύμισε πως στο Ειρηνοδικείο Ολυμπίων έχει συγχωνευτεί πέραν των υπολοίπων και το Ειρηνοδικείο Κοντοβάζαινας, του όμορου Νομού Αρκαδίας, γεγονός που σημαίνει ότι οι πολίτες θα εξαναγκαστούν σε ακόμα πιο μεγάλη ταλαιπωρία αφού οι αποστάσεις της ως άνω περιοχής είναι δραματικά μεγαλύτερες από αυτές που ο Νομοθέτης είχε κατά νου κατά τη σύνταξη του Νέου Δικαστικού Χάρτη σε συνδυασμό με την άμεση προσφυγή στον φυσικό Δικαστή.

«Δεν έχει ληφθεί επίσης υπόψη ότι η Αρχαία Ολυμπία, εκτός από το τεράστιο ιστορικό της φορτίο και τη βαριά πολιτιστική κληρονομιά, πρέπει να λειτουργεί και ως ένα σύγχρονο διοικητικό κέντρο με υπηρεσίες και παροχές στους χιλιάδες κατοίκους και επισκέπτες της. Ο τόπος που γέννησε την ευγενή άμιλλα, το ευ αγωνίζεσθαι και τις οικουμενικές αξίες δεν πρέπει να στερηθεί υπηρεσίες απονομής δικαιοσύνης», επισήμανε και πρότεινε τη διατήρηση του Ειρηνοδικείου Ολυμπίων, με αρμοδιότητες τουλάχιστον του σημερινού Ειρηνοδικείου, διατρανώνοντας τη σαφή αντίθεσή του στην κατάργησή του.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι Proini_05.07.2024-704x1024.jpg

Καιρός Πύργος