FOLLOW US: facebook twitter

Δούλεμα τα 7.000 ευρώ για τους πληγέντες από τον κορωνοϊό αγρότες

Ημερομηνία: 26-06-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”114577″ img_size=”full”][vc_column_text]Του Γιάννη Πανάγου

Με την περίπτωση του «ψευτογιατρού» και τη συστηματική χορήγηση φαρμάκου… δια πάσαν νόσον, αρχίζει να μοιάζει η υπόθεση με τις ειδικές ενισχύσεις μέχρι μέχρι 7.000 ευρώ που δύναται να χορηγηθούν για κάθε πληττόμενο από τον κορωνοϊό αγρότη, με ευθύνη των κρατών – μελών, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ξεκάθαρη πρόβλεψη για τον προϋπολογισμό με τον οποίο θα στηριχθούν αυτές οι ενισχύσεις.

Σημειωτέον ότι μέχρι σήμερα, αυτό το οποίο παρέχεται επίσης ως δυνατότητα, είναι η αξιοποίηση των αδιάθετων κονδυλίων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (2014-2020), πράγμα το οποίο στην περίπτωση της χώρας μας σημαίνει, ευρεία ανακατανομή ή αλλιώς περικοπή κονδυλίων από το εναπομείναν ΠΑΑ, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η νέα προτεραιότητα, δηλαδή η ανακούφιση των πληγέντων από την πανδημία αγροτών.

Στο μεταξύ, την Τετάρτη 24 Ιουνίου επισφραγίστηκε και από το Συμβούλιο της ΕΕ η σχετική απόφαση, που πλέον μένει μέσα στα επόμενα 24ωρα να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της ΕΕ και να τεθεί σε ισχύ.

Πριν από λίγο καιρό ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε ξεκαθαρίσει ότι  το 5χίλιαρο για το οποίο γίνονταν λόγος τότε και σήμερα έγινε 7χίλιαρο, είναι μέχρι 5.000 ευρώ (σήμερα μέχρι 7.000 ευρώ), δεν αφορά όλους τους αγρότες παρά μόνο τους πληγέντες και δεν υποστηρίζεται από καινούργια λεφτά αλλά δύναται να προέλθει από αναδιανομή κονδυλίων του ΠΑΑ.

Σε ανακοίνωσή του την Τρίτη (22 Ιουνίου) ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έσπευσε να χαιρετίσει την απόφαση της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας και του Ευρωκοινοβουλίου να εγκρίνουν και να υπερψηφίσουν το Εξαιρετικό Προσωρινό Μέτρο Στήριξης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Με τη συγκεκριμένη απόφαση, τονίζει, γίνεται το πρώτο σημαντικό βήμα για την αξιοποίηση αδιάθετων κονδυλίων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου αυτά να διατεθούν σε αγρότες και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό μέχρι του ποσού των 7.000 ευρώ για κάθε αγρότη και 50.000 ευρώ για κάθε μικρομεσαία αγροτική επιχείρηση. Το σχέδιο του κανονισμού προβλέπει μάλιστα τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου μέτρου σε ποσοστό 2% του ΠΑΑ… κλπ.

Τι σημαίνει αυτό το τελευταίο; Ότι στην καλύτερη περίπτωση, εφόσον υπάρχουν αδιάθετα κονδύλια προς αξιοποίηση, το ποσό που θα μπορούσε να εξασφαλισθεί ανέρχεται στο επίπεδο των 96 εκατ. ευρώ. Πως ερμηνεύεται αυτό;  Ότι αν εξαντληθεί το όριο των 7.000 ευρώ, στην καλύτερη περίπτωση θα ωφεληθούν περί τους 13.714 αγρότες. Αν το ποσό μείνει κατά μέσο όρο στα 3.500 ευρώ, τότε θα ωφεληθούνε περί τους 27.428 αγρότες.

Και για να μην αφήσω με παράπονο τον φίλο μου το Βάκη, αν παρελπίδα η κυβέρνηση εκτιμήσει ότι έχουν πληγεί και θα πρέπει να ενισχυθούν κατά κάποιο τρόπο όλοι οι αγρότες, δηλαδή οι 650.000 ΟΣΔΕ που έγιναν αυτές τις μέρες, τότε η διαίρεση μας δίνει μια μέση ενίσχυση 147 ευρώ για κάθε αγρότη (150 ευρώ λέει ο Βάκης που είναι και γαλαντόμος).

Κι όλα αυτά, χωρίς να ληφθεί υπόψη και η δεύτερη περίπτωση των μικρομεσαίων αγροτικών επιχειρήσεων (ποιες άραγε θα ήταν αυτές;) που θα μπορούσαν να ενισχυθούν με ένα ποσό μέχρι 50.000 ευρώ η κάθε μια. Τότε, το ποσό που θα έμενε για τους αγρότες θα ήταν λιγότερο από 147 ευρώ για τον καθένα.

Με άλλα λόγια, η επινόηση του 7χίλιαρου για την οποία τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύς λόγος δεν είναι παρά ένα πέπλο καπνού με το οποίο επιχειρείται να σκεπασθεί η γύμνια λύσεων και προτάσεων ενίσχυσης για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, είτε επλήγησαν άμεσα και  σοβαρά από την πανδημία, είτε δέχθηκαν εμμέσως πίεση από τις ειδικές συνθήκες λειτουργίας της αγοράς. Το περίεργο είναι ότι οι εδώ ιθύνοντες, αντί να καυτηριάσουν το έλλειμμα μέτρων και ειδικότερου προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να διεκδικήσουν περισσότερα χρήματα για την ανακούφιση των αγροτών, χαιρετίζουν τις πομφόλυγες, δηλαδή τις φούσκες με τις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Γεωργίας επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να κερδίσει χρόνο εις βάρος των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής.

Πηγή: agronews.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia