FOLLOW US: facebook twitter

«Αργοσβήνουν» οι λαϊκές αγορές και στην Ηλεία

Ημερομηνία: 14-06-2024 | Συντάκτης:

-Κατακόρυφη μείωση της αγοραστικής κίνησης τα τελευταία χρόνια

-Προσφυγή κατά του νέου φορολογικού νομοσχεδίου

-Αυγερινός Παναγιωτακόπουλος: «Είμαστε αντιμέτωποι από το φορολογικό κυκεώνα και έρμαια της παρανομίας»

Γράφει η Μαρία Καραμπάτση


Σε φθίνουσα πορεία έχουν περιέλθει οι λαϊκές αγορές, τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, με την αγοραστική κίνηση να έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια ενώ οι πωλητές, είτε βιομηχανικών είτε αγροτικών προϊόντων, δέχονται το ένα χτύπημα μετά το άλλο και βρίσκονται αντιμέτωποι με τον φορολογικό κυκεώνα που αντί να τους απλοποιεί τη ζωή τους προσθέτει επιπλέον προβλήματα και υποχρεώσεις.

Οι άνθρωποι του μεροκάματου, που πασχίζουν μέσα σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, να προσφέρουν φθηνά προϊόντα στο καταναλωτικό κοινό και να μπορέσουν και οι ίδιοι να επιβιώσουν, βλέπουν ότι οι κόποι τους είναι μάταιοι και δεν είναι υπερβολή αυτό που υποστηρίζουν, ότι δηλαδή σε λίγα χρόνια οι λαϊκές αγορές θα είναι παρελθόν, αφού το υπαίθριο εμπόριο δεν έχει την απαιτούμενη στήριξη από την πολιτεία.

Με μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ο Άγιος Αθανάσιος», Αυγερινός Παναγιωτακόπουλος

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που αναφέρει στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του Συλλόγου Πωλητών Λαϊκών Αγορών Νομού Ηλείας «Ο Άγιος Αθανάσιος», Αυγερινός Παναγιωτακόπουλος, ότι οι περισσότεροι πωλητές αναγκάζονται να κάνουν και δεύτερη δουλειά για να μπορέσουν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους, αφού οι λαϊκές αγορές δεν αποδίδουν πλέον τα αναμενόμενα.

Αντιδράσεις

Οι Ομοσπονδίες βρίσκονται στα “κάγκελα” και η Παναττική Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών με τη Συντονιστική Επιτροπή Ελευθέρων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων, έχουν προσφύγει δικαστικά στο ΣτΕ κατά του νέου φορολογικού νομοσχεδίου και καλούν τη Δευτέρα 17 Ιουνίου, στις 12.00 το μεσημέρι, σε συγκέντρωση έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ημέρα κατά την οποία θα κατατεθούν στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας οι Αιτήσεις Ακυρώσεως κατά του ν. 5073/2023, με τον οποίο θεσμοθετήθηκε τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες.

Με τις Αιτήσεις Ακύρωσης θα προσβληθεί η υπ’ αριθ. Α1055/2024 απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, που αφορά στον καθορισμό της διαδικασίας αμφισβήτησης του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, του χρόνου διενέργειας του ελέγχου καθώς και των ειδικότερων θεαμάτων για την εφαρμογή συγκεκριμένων διατάξεων του Ν. 4172/2013 και η οποία αποτελεί την πρώτη χρονικά μετά την ψήφιση του νόμου κανονιστική και διοικητικά προσβλητέα πράξη εφαρμογής του.

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, εξαντλήθηκε κάθε περιθώριο διαλόγου προς κάθε κατεύθυνση, εκθέτοντας διαρκώς τις θέσεις και τα επιχειρήματα για ένα δίκαιο σύστημα φορολόγησης.

Αυτό που επισημαίνεται είναι ότι ο νέος νόμος έρχεται για να φορολογήσει με τρόπο τεκμαρτό, απολύτως όμως ανύπαρκτα εισοδήματα! 

«Για εμάς, τους ανθρώπους των λαϊκών αγορών η απόσυρση του νέου φορολογικού νόμου είναι ζήτημα επιβίωσης και αξιοπρέπειας. Πρόκειται για έναν άδικο νόμο που έχει ως μοναδικό στόχο την είσπραξη φόρων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τους ελεύθερους επαγγελματίες στη βάση της τεκμαρτής φορολόγησης για απολύτως όμως ανύπαρκτα εισοδήματα. Ως ελεύθεροι επαγγελματίες τασσόμαστε αναφανδόν υπέρ της πάταξης της φοροδιαφυγής αλλά αυτό που ζητάμε είναι ισονομία στο ζήτημα των φορολογικών επιβαρύνσεων. Δεν έχουμε και δεν θέλουμε να κρύψουμε κάτι. Ας έρθουν στον πάγκο να μας ελέγξουν. Είναι καταστροφική αυτή η πολιτική επιλογή να χτυπήσουν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, το μικρό και μεσαίο επαγγελματία, τον βιοτέχνη, τον επιστήμονα. Είναι ένα πλήγμα απέναντι στην ίδια την κοινωνία, γιατί πολύ απλά σε ότι έχει να κάνει με τον κλάδο μας, το υπάρχον φορολογικό σύστημα μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον οριστικό αφανισμό» έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΛΑ Δημήτρης Μουλιάτος.

«Τέλος οι παλιές εποχές»

«Οι λαϊκές αγορές στην Ηλεία αργοπεθαίνουν…» θα πει ο κ. Παναγιωτακόπουλος,ο οποίος περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή: «Η αγοραστική κίνηση σε όλες τις λαϊκές αγορές του νομού έχει πέσει κατακόρυφα. Ειδικά από την περίοδο της πανδημίας και του lockdown, όλοι μπήκαν στη διαδικασία των ηλεκτρονικών παραγγελιών και η λαϊκή αγορά, που τόσα χρόνια προσφέρει ποιοτικά και οικονομικά προϊόντα πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Οι λαϊκές πλέον μία κλαίνε, μία γελάνε, και δεν φτάνει που δεν υπάρχει αγοραστική κίνηση, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και έναν κυκεώνα φορολογικών υποχρεώσεων που μας έχουν καταρρακώσει. Οι παλιές εποχές έλαβαν τέλος, δουλεύουμε μόνο για να πληρώνουμε και πάλι δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας».

Ο κ. Παναγιωτακόπουλος φέρνει για μία ακόμη φορά στο προσκήνιο και το θέμα του παρεμπορίου και της παρανομίας, που επίσης λειτουργούν ανασταλτικά στην ομαλή λειτουργία των λαϊκών αγορών.

«Είμαστε απροστάτευτοι, μας ζητάνε να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας αλλά η πολιτεία δεν μας προστατεύει σε τίποτα. Που είναι η πολιτεία, οι δήμοι, για να αντιμετωπίσουν το θέμα του παράνομου εμπορίου; Ούτε έλεγχοι ούτε τίποτα. Δεν μας καλύπτει κανείς. Πώς θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε και πώς θα μπορέσουν να μείνουν ζωντανές οι λαϊκές αγορές; Με αυτές τις πολιτικές ο κλάδος οδηγείται σε αφανισμό και δεν βλέπουμε φως στον ορίζοντα». Κλείνοντας ο κ. Παναγιωτακόπουλος καλεί τους καταναλωτές να συνεχίσουν να εμπιστεύονται και να στηρίζουν τις λαϊκές αγορές, τους ανθρώπους που βρίσκονται πάντα δίπλα τους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot