Αρχή μόνο με επώνυμες αναφορές περιστατικών σχολικής βίας
Μέσα στην εβδομάδα η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τo bullying
- Επιφυλάξεις και φόβοι από την εκπαιδευτική κοινότητα
Μέσα στην εβδομάδα θα τεθεί από το υπουργείο Παιδείας σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα, προκειμένου να δέχεται αναφορές για περιστατικά βίας μέσα στις σχολικές μονάδες. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επέλεξε σε πρώτη φάση η ηλεκτρονική πλατφόρμα να δέχεται μόνον επώνυμες καταγγελίες και όχι και ανώνυμες, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία. Δικαίωμα κατάθεσης περιστατικών στην πλατφόρμα θα έχουν μαθητές γονείς και κηδεμόνες. “Αρχικά θα δέχεται μόνο επώνυμες καταγγελίες και στην πορεία θα δούμε το ζήτημα των ανώνυμων καταγγελιών που προβλέπει ο σχετικός νόμος” δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας Δ. Μιχαηλίδου.
Καταγγελίες θα μπορούν να γίνονται μόνο από μαθητές και γονείς και όχι από εκπαιδευτικούς που ήδη φαίνεται να αντιδρούν εκφράζοντας φόβους και επιφυλάξεις υποστηρίζοντας πως μια τέτοια πλατφόρμα μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα μέσα στα σχολεία.
Η υφυπουργός Παιδείας ανέφερε ότι μόνο τον προηγούμενο μήνα είχαμε περίπου 1.300 αναφορές περιστατικών σχολικής βίας και κατά μέσο όρο έχουμε 1.000 με 1.500 αναφορές το μήνα.
Στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα , η οποία θα λειτουργεί με την ευθύνη του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (Ι.Τ.Υ.Ε.) «Διόφαντος», για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και των φαινομένων εκφοβισμού, πρόσβαση θα έχουν οι μαθητές και οι γονείς, καθώς και όσοι έχουν την επιμέλεια μαθητών.
Αποδέκτες – υπεύθυνοι υποδοχείς σε επίπεδο σχολικής μονάδας των αναφορών για περιστατικά εκφοβισμού και ενδοσχολικής βίας που υποβάλλονται ψηφιακά είναι στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ο Διευθυντής ή ο Προϊστάμενος της σχολικής μονάδας και ένας (1) εκπαιδευτικός που ορίζεται από εκείνον για τον σκοπό αυτόν.
Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ο Διευθυντής σε κάθε σχολική μονάδα συνεπικουρείται από έναν (1) Σύμβουλο Σχολικής Ζωής που είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση κρίσεων και την πρόληψη κάθε τύπου αντικοινωνικών συμπεριφορών.
Η επεξεργασία των αναφορών γίνεται με δική τους ευθύνη και ο χειρισμός αυτών λαμβάνει υπόψη κατά προτεραιότητα τις αναφορές για σοβαρές αντικοινωνικές και παραβατικές συμπεριφορές που πλήττουν μαθητές και διαταράσσουν την εκπαίδευση.
Αποδέκτες των αναφορών για περιστατικά εκφοβισμού και ενδοσχολικής βίας σε επίπεδο Διεύθυνσης Εκπαίδευσης είναι οι τετραμελείς ομάδες δράσης που θα συσταθούν , οι οποίες αναπτύσσουν, με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων και ειδικότερα ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, δράσεις υποστηρικτικές και επιμορφωτικές, ενώ ασκούν εποπτεία σχετικά με τον χειρισμό των υποθέσεων σε επίπεδο σχολικής μονάδας.