FOLLOW US: facebook twitter

Αρχαία Ολυμπία: Περιοδική πεζοδρόμηση και επέκταση στάθμευσης

Ημερομηνία: 20-05-2024 | Συντάκτης:

Η «Πρωινή» αποκαλύπτει τις δύο παρεμβάσεις που σχεδιάζει ο Δήμος Αρχ. Ολυμπίας για τη λειτουργική και περιβαλλοντική αναβάθμιση στο κέντρο της πόλης

-Ο προϊστάμενος της Δ/νης Τεχν. Υπηρεσιών, Θάν. Μπέλτσος εξηγεί στην «Πρωινή» το σκεπτικό του σχεδιασμού

-Στόχος η καλύτερη καθημερινότητα για κατοίκους και επισκέπτες, τόνισε ο Δήμαρχος Άρης Παναγιωτόπουλος

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Δύο σημαντικές αλλαγές στο κέντρο της Ολυμπίας εξετάζει η δημοτική αρχή μετά την έγκριση εφαρμογής της κυκλοφοριακής μελέτης, με στόχο τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση της ζώνης που είναι η πλέον πολυσύχναστη και ιδιαίτερα επιβαρυμένη κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα στην «Πρωινή» ο αναπλ. Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, Περιβάλλοντος & Πολεοδομίας, Θάνος Μπέλτσος, μέσα στο επόμενο τρίμηνο είναι προγραμματισμένη η περιοδική πεζοδρόμηση του κεντρικού δρόμου για τις βραδινές ώρες της τουριστικής περιόδου, ενώ θα ακολουθήσει η επέκταση του χώρου στάθμευσης μπροστά από την αρχαιολογικό χώρο, αλλά αυστηρά για αυτοκίνητα και όχι για λεωφορεία.

«Υπολογίζουμε ότι σε δύο με τρεις μήνες θα περάσει από έγκριση η περιοδική πεζοδρόμηση της Πραξιτέλους Κονδύλη από την Τσουρεκά, δηλαδή από την εκκλησία της Αρχαίας Ολυμπίας μέχρι την Κοσμοπούλου, δηλαδή ως το δημαρχείο. Η περιοδική πεζοδρόμηση πιθανότατα θα λειτουργεί από την 1η Μαρτίου ως 30 Οκτωβρίου, ουσιαστικά κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν, από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 7 τα ξημερώματα. Ο κεντρικός δρόμος, δηλαδή, θα πεζοδρομείται για αυτές τις ώρες. Εννοείται ότι θα υπάρχει και κανονισμός τροφοδοσίας και ειδικό σήμα που θα υποδεικνύει τις ώρες και τις μέρες λειτουργίας του πεζόδρομου, ενώ έχει ζητηθεί και από τις αστυνομικές αρχές να επιτηρείται -στον βαθμό του εφικτού- η λειτουργία», ανέφερε.

Επέκταση του πάρκινγκ αυστηρά για ΙΧ

Ο κ. Μπέλτσος αποκάλυψε επίσης στην «Πρωινή» ότι μελετάται προσεκτικά η επέκταση του χώρου στάθμευσης ανάμεσα στο εστιατόριο «Αμβροσία» και στην είσοδο προς τον αρχαιολογικό χώρο, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, για να κερδηθούν πρόσθετες θέσεις για τα αυτοκίνητα.

«Είναι επιδίωξή μας η επέκταση των υπαρχόντων χώρων παρκινγκ μπροστά από τον αρχαιολογικο χώρο κατά περίπου τρία στρέμματα. Έχουμε μια προέγκριση από το ΚΑΣ και πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Εφόσον προχωρήσει αυτό, θα χωρέσουν άλλα 70 με 80 αυτοκίνητα, αλλά αυστηρά επιβατικά και όχι λεωφορεία, διότι πρέπει να είναι ορατός ο αρχαιολογικός χώρος», εξήγησε.

Όσον αφορά την κυκλοφοριακή μελέτη που εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο και μπαίνει σε εφαρμογή, ο κ. Μπέλτσος σχολίασε ότι στόχος είναι να μπει μια τάξη στην πόλη και να περιοριστεί η περιβαλλοντική ρύπανση.

«Πλέον οριοθετούνται οι θέσεις των λεωφορείων και των ΤΑΞΙ στην Ολυμπία, ενώ η αποβάθρα στον αρχαιολογικό χώρο θα είναι μόνο για επιβίβαση-αποβιβαση και όχι για στάθμευση. Επίσης τώρα ξέρουμε πού επιτρέπεται να παρκάρουν τα επιβατικά και πού τα λεωφορεία. Στόχος είναι να μπει ιεραρχία, μια σειρά στην πόλη, διότι όταν φτάνουν οι τρεις κρουαζιέρες υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα, κυρίως περιβαλλοντικό. Φανταστείτε 60 και 70 λεωφορεία δίπλα στο δημαρχείο με ανοιχτούς κινητήρες και κλιματιστικά. Νομίζεις ότι είσαι στο λιμάνι του Πειραιά. Επίσης θέλουμε να μπει μια τάξη στη στάθμευση, διότι ο καθένας παρκάρει όπου θέλει. Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στους πεζούς και στους ΑμεΑ και σύντομα θα τοποθετήσουμε τέσσερις φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων δημόσια χρήσης, εκ των οποίων ο ένας θα είναι για θέση ΑμεΑ, και στην ΟΧΕ θέλουμε τη χρηματοδότηση εφαρμογών smart city για να αποκτήσει η πόλη μια πρόσβαση σύγχρον, φιλική και λειτουργική», είπε.

Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Άρης Παναγιωτόπουλος, ανέφερε πως η επιδίωξη της δημοτικής αρχής είναι να δημιουργήσει συνθήκες ασφαλούς, άνετης και «πράσινης» πρόσβασης των επισκεπτών, ώστε να μην υπάρχει επιβάρυνση ούτε στην καθημερινότητα των κατοίκων ούτε στο περιβάλλον.

«Οι παρεμβάσεις μας γίνονται σε συνεργασία με κάθε φορέα και υπηρεσία που εμπλέκεται και με αποκλειστικό στόχο να διαμορφώσουμε συνθήκες αισθητικής και περιβαλλοντικής αναβάθμισης, προκειμένου να είναι η Αρχαία Ολυμπία ελκυστική στους επισκέπτες μας και λειτουργικής στους κατοίκους, χωρίς διακρίσεις ή προνομιακή μεταχείριση για κανέναν. Με αυτόν τον τρόπο θα μεγιστοποιήσουμε τα τουριστικά οφέλη του δήμου μας και θα τα αξιοποιήσουμε προς όφελος των δημοτών μας», σχολίασε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot