FOLLOW US: facebook twitter

Σταύρος Αραχωβίτης: «Τα πορίσματα του ΕΛΓΑ θα ληφθούν υπόψη όταν καταβληθεί η συνδεδεμένη»

Ημερομηνία: 27-03-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Απάντηση για το θέμα της χορήγησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης για την κορινθιακή σταφίδα, έδωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρος Αραχωβίτης, μετά από ερώτηση των Ηλείων βουλευτών Κ. Τζαβάρα και Γ. Κουτσούκου. Ο κ. Αραχωβίτης έδωσε στοιχεία σε ότι αφορά το ύψος των ενισχύσεων που έχει καταβάλλει ως τώρα ο ΕΛΓΑ στους παραγωγούς της ΠΕ Ηλείας, καθώς και λεπτομέρειες για το υπάρχον καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων και την επιλεξιμότητα σε ότι αφορά τη σταφίδα και τόνισε ότι τα πορίσματα του ΕΛΓΑ θα ληφθούν υπόψη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ κατά την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης.

«Όσον αφορά στις ζηµιές που προξενήθηκαν στις καλλιέργειες, συµπεριλαµβανοµένων και των αµπελοειδών (σταφίδα κ.λπ.), από διάφορα καλυπτόµενα ασφαλιστικά ζηµιογόνα αίτια (όπως βροχοπτώσεις, πληµµύρες, χαλαζοπτώσεις κ.λπ.) το έτος 2018 στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Ηλείας, σηµειώνεται ότι ο ΕΛ.Γ.Α. έχει µέχρι στιγµής καταβάλει αποζηµιώσεις ύψους 4.810.000 ευρώ περίπου. Ο σχεδιασµός του Οργανισµού είναι οι πληρωµές να πραγµατοποιούνται κάθε µήνα, µε χρονικό ορίζοντα µέχρι τους µήνες Ιούνιο-Ιούλιο του έτους 2019 να έχουν εκκαθαριστεί  οι ζηµιές του έτους  2018  ως προς  το µεγαλύτερο  και  σηµαντικότερο µέρος τους σε όλη την Επικράτεια.

Αναφορικά µε την καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας, σηµειώνεται ότι η εν λόγω καλλιέργεια εντάχθηκε στο καθεστώς της συνδεδεµένης ενίσχυσης από το έτος 2017 στο πλαίσιο της δυνατότητας αναθεώρησης των εθνικών αποφάσεων για τις συνδεδεµένες ενισχύσεις. Συγκεκριµένα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων (ΥΠΑΑΤ) ανακοίνωσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την 1η-08-2016 δυνάµει του άρθρου 53 (6) του Κανονισµού (ΕΕ) αριθµ. 1307/2013 την απόφαση της Ελλάδας να χορηγήσει συνδεδεµένη ενίσχυση και στην κορινθιακή σταφίδα από το έτος ενίσχυσης 2017. Σκοπός της εν λόγω απόφασης ήταν η περαιτέρω ενίσχυση των παραγωγών, ώστε να παραµείνει η συγκεκριµένη καλλιέργεια στις περιοχές που παραδοσιακά καλλιεργείται και να σταθεροποιηθεί η παραγωγή προκειµένου να καλύπτει και τη διεθνή ζήτηση.

Όσον αφορά στη χρηµατοδότηση του µέτρου, έχουν προβλεφθεί τα παρακάτω:

Έτος ενίσχυσης 2017 2018 2019 2020
Προϋπολογισµός 5,000,000 € 4,946,168 € 4,892,920€ 4,892,920€
Ενδεικτική τιµή 352 €/εκτάριο 348 €/εκτάριο 345 €/εκτάριο 345 €/εκτάριο

Όσον αφορά στην ενδεικτική τιµή των 352 €/εκτάριο για το έτος ενίσχυσης 2017, η οποία αναγράφεται στον ανωτέρω πίνακα, σηµειώνεται ότι το ύψος της συνδεδεµένης στήριξης στον τοµέα της καλλιέργειας κορινθιακής σταφίδας για το έτος ενίσχυσης 2017 έχει πλέον καθοριστεί στην πραγµατική τιµή των 493 €/εκτάριο (Α∆Α 646Ψ4653ΠΓ-ΛΛΡ).

Οι λεπτοµέρειες εφαρµογής της συνδεδεµένης ενίσχυσης της καλλιέργειας κορινθιακής σταφίδας καθορίζονται στη µε αριθµ. 1571/62616/9-6-2017 απόφαση του Υπουργού και του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων

«Καθορισµός λεπτοµερειών χορήγησης της συνδεδεµένης ενίσχυσης στον τοµέα της καλλιέργειας κορινθιακής σταφίδας σε εκτέλεση του άρθρου 52 του Κανονισµού (ΕΕ) αριθ. 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου» (Β’ 2083/16-6-2017).

Οι όροι χορήγησης της στήριξης, σύµφωνα µε τα άρθρα 52-54 του Κανονισµού (ΕΕ) αριθµ. 1307/2013, µπορούν να αναθεωρούνται και να κοινοποιούνται στην Ε.Ε.

µέχρι την 1η Αυγούστου κάθε έτους, µε εφαρµογή από το επόµενο  ηµερολογιακό  έτος.

Σύµφωνα µε το Άρθρο 4 (Όροι επιλεξιµότητας) της προαναφερθείσας ΥΑ, δικαιούχοι της συνδεδεµένης ενίσχυσης κορινθιακής σταφίδας είναι οι γεωργοί που πληρούν τους παρακάτω όρους επιλεξιµότητας:

1. Καλλιεργούν κορινθιακή σταφίδα σε επιλέξιµες εκτάσεις ελάχιστης έκτασης 0,1 εκταρίου ανά αγροτεµάχιο στις Π.Ε. Αχαΐας, Αργολίδας, Ηλείας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας.

2. Παραδίδουν κατ’ ελάχιστο 150 κιλά προϊόντος ξηρής σταφίδας ανά στρέµµα σε εγκεκριμένες µεταποιητικές επιχειρήσεις, από την 1η Αυγούστου έως, το αργότερο, την 30η Νοεµβρίου του έτους υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ). Η αναλογία αυτή υπολογίζεται βάσει του συνόλου των παραδόσεων προς τις εγκεκριµένες µεταποιητικές επιχειρήσεις και του συνόλου των εκτάσεων κορινθιακής σταφίδας για τις οποίες ο δικαιούχος υποβάλλει αίτηµα χορήγησης συνδεδεµένης ενίσχυσης στο πλαίσιο της ΕΑΕ.

Επιπλέον, προβλέπεται ότι σε περίπτωση που υπάρχουν εξατοµικευµένες  ζηµιές ανά δικαιούχο, διαπιστωµένες από τον ΕΛ.Γ.Α., δύναται οι ποσότητες αυτές να προσµετρούνται στη συνολική επιλέξιµη ποσότητα. Ειδικότερα, σηµειώνεται ότι ο ΕΛ.Γ.Α., το αργότερο έως το τέλος του µηνός Φεβρουαρίου του έτους που έπεται του έτους υποβολής της ΕΑΕ, υποχρεούται στην αποστολή στον ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικού ηλεκτρονικού αρχείου µε τα αποτελέσµατα εκτιµήσεων ζηµιών.

Όσον αφορά στο ύψος της παραδιδόµενης ποσότητας, σηµειώνεται ότι, κατά τον σχεδιασµό του µέτρου, προσδιορίστηκε στoυς 1,5 τόνους ανά εκτάριο, αρκετά χαµηλότερη από τη µέση παραγωγή ανά εκτάριο ξηρής σταφίδας, που, σύµφωνα µε τις αρµόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, ανέρχεται σε 2,1 τόνους.

Το ακριβές ύψος της ενίσχυσης για κάθε έτος καθορίζεται µετά τον προσδιορισµό από τον ΟΠΕΚΕΠΕ του συνολικού αριθµού των επιλέξιµων εκταρίων κορινθιακής σταφίδας ανά έτος.

Σύµφωνα µε τα ανωτέρω και όσον αφορά σε τυχόντα προβλήµατα από φυσικά αίτια στην παραγωγή του έτους 2018, σηµειώνεται ότι τα πορίσµατα του ΕΛ.Γ.Α. θα ληφθούν υπόψη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ κατά την καταβολή της συνδεδεµένης ενίσχυσης. Ως εκ τούτου, στοιχεία σχετικά µε τον αριθµό των παραγωγών της Π.Ε. Ηλείας που δεν πληρούν το κριτήριο της ελάχιστης παράδοσης 150 κιλών προϊόντος ξηρής σταφίδας ανά στρέµµα, θα είναι δυνατό να εξαχθούν, εφόσον ολοκληρωθούν οι σχετικές καταχωρήσεις από τον ΕΛ.Γ.Α.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος