FOLLOW US: facebook twitter

“Άραγε τόσο μηδαμινές είναι οι ζωές μας που δεν αξίζουν δικαιοσύνη;”

Ημερομηνία: 29-02-2024 | Συντάκτης:

Μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στον Πύργο για τη μαύρη επέτειο του εγκλήματος στα Τέμπη

  • Συγκλονιστικές ομιλίες από μαθητές και εκπροσώπους εργαζομένων, συνταξιούχων και αγροτών
  • 57 κόκκινα γαρύφαλλα στο Σταθμό ΟΣΕ στην μνήμη των θυμάτων

Ρεπορτάζ: Κική Κολοβέρου – kkoloverou@yahoo.gr


“Άραγε τόσο μηδαμινές είναι οι ζωές μας που δεν αξίζουν τη δικαιοσύνη;” διερωτήθηκε με τρεμάμενη φωνή, η μαθήτρια του 2ου ΓΕΛ Πύργου  Βασιλική Βαρβούνη συγκλονίζοντας με την εναρκτήρια ομιλία της, όλους όσους είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία Πύργου, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας για την συμπλήρωση ενός έτους από την μαύρη επέτειο του σιδηροδρομικού εγκλήματος που συντελέστηκε στα Τέμπη και που 57 αθώες ψυχές, κυρίως νέοι, έχασαν μαρτυρικά την ζωή τους.

Με λόγια που μιλούν στην ψυχή, η Βασιλική μίλησε για δολοφονία και απαίτησε δικαιοσύνη… “Έναν χρόνο μετά από το τραγική δολοφονία 57 συνανθρώπων μας, δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη. Ακόμα. Την ίδια στιγμή που το κράτος κυνηγά με μανία και τον τελευταίο πολίτη οφείλει χρέη σε εκείνο. Άραγε τόσο μηδαμινές είναι οι ζωές μας που δεν αξίζουν τη δικαιοσύνη; ΔΕΝ ήταν μόνο 57. Ήταν και εκείνοι που αμαυρώθηκε η μνήμη τους όταν τους σκέπασαν με μπετόν, ήταν εκείνοι που δεν βρέθηκαν ποτέ.

Ήταν οι οικογένειες τους, ήταν το παιδί που ρωτούσε τον μπαμπά του “μαμά πότε θα έρθει η μαμά σπίτι; ” Η θέση μου δεν είναι να εκπροσωπήσω τους μαθητές, δεν εκπροσωπώ κανένα σωματείο ή σχολείο. Εκπροσωπώ τον εαυτό μου για να μπορώ να λέω στα παιδιά μου αύριο πως δεν έμεινα αδρανής, πως δεν δέχτηκα ό,τι μου έδειχναν στις ειδήσεις και στα μέσα. Για να νιώθω πως δεν πρόδωσα τη μνήμη τόσων ανθρώπων. Εκπροσωπώ εμένα γιατί θα μπορούσε να είναι εγώ στη θέση τους. Έναν χρόνο μετά, η ίδια ιστορία. Δεν ήτανε ατύχημα, ήταν δολοφονία!”.

Η χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση και πορεία που κατέληξε στο σταθμό του ΟΣΕ όπου και άφησαν στην μνήμη των νεκρών, 57 κατακόκκινα γαρύφαλλα όσα και τα θύματα της εθνικής αυτής τραγωδίας, μετατράπηκε από ημέρα μνήμης και αγώνα σε διαμαρτυρία ενάντια στην ακρίβεια και τις κυβερνητικές πολιτικές που δυσκολεύουν την επιβίωση και τις ζωές μας.

Στην απεργιακή συγκέντρωση που συμμετείχαν μαθητές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι και αγρότες απεύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι μαθητών και συλλόγων με περιεχόμενο και κοινές διεκδικήσεις για απονομή Δικαιοσύνης και διατρανώνοντας την βούληση τους πως δεν θα επιτρέψουν να συγκαλυφθεί το έγκλημα των Τεμπών.

“Εκτροχιάζουν καθημερινά τη ζωή μας”

Την κεντρική ομιλία στη χθεσινή κινητοποίηση εκφώνησε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Κώστας Γιάνναρος ο οποίος αρχικά κατήγγειλε τη ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Πύργου τονίζοντας πως είναι οι μόνοι που δεν συμμετέχουν καθώς συντάσσονται και υπηρετούν την κυβερνητική πολιτική και στη συνέχεια τόνισε πως “οι ίδιες ράγες, οι γραμμές της εγκληματικής πολιτικής του κόστους – οφέλους προδιαγράψανε το έγκλημα στα Τέμπη. Με την απώλεια 57 συνανθρώπων μας κυρίως νέων παιδιών, εκτροχιάζουν καθημερινά κάθε πλευρά της ζωής μας και των οικογενειών μας. Ένα χρόνο μετά κάνουμε την υπόσχεση μας πράξη. Το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί. Οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρηθούν”.

Νωρίτερα, χαιρετισμό είχαν απευθύνει ο πρόεδρος Εργαζομένων Εργοστασίου Τριανταφυλλιάς Χρήστος Κουής ο οποίος τόνισε πως “Δεν πάει άλλο με τους χαμηλούς μισθούς με τις χαμηλές συντάξεις, με την ακρίβεια. Είμαστε εδώ για να φωνάξουμε ότι δεν θα ανεχτούμε να συνεχιστεί αυτή η κατρακύλα στο εισόδημα μας, που ο μισθός δεν φτάνει για να βγει όλος ο μήνας”.

Ακολούθως ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στους Δήμους Πύργου-Ολυμπίας-Ζαχάρως Χρήστος Γαρύφαλλος, διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσουν τον αγώνα για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να ακυρώσουν κάθε προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών. “Το έγκλημα των Τεμπών είναι συνέπεια της πολιτικής του πάμε και οπού βγει. Της πολιτικής που όλα βρίσκονται στον αυτόματο πιλότο και υπάρχει μόνο συνεννόηση και συνέπεια όταν πρόκειται να οργανωθεί ρεμούλα και να μεθοδευτεί ληστεία σε βάρος του δημοσίου και των πολιτών.  Είναι η αντεργατική πολιτική που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις και στόχο έχουν τα δημοσιά αγαθά να γίνονται θυσία στο βωμό του εύκολου κέρδους αδιαφορώντας πλήρως για τις ζωές των ανθρώπων και το μέλλον της κοινωνίας”.

Κραυγή απόγνωσης και αγανάκτησης

Ο Σωκράτης Σωτηρόπουλος, μέλος ΠΟΕΔΗΝ τόνισε πως η πανεργατική απεργία δεν έχει μόνο το νόημα μνήμης και τιμής των ανθρώπων που χάθηκαν, έχει το νόημα μιας κραυγής, μιας κραυγής απόγνωσης αγανάκτησης, εφαλτηρίου και ξεσηκωμού ενάντια σε κάθε αδικία σε κάθε παράληψη σε κάθε “Πάμε και όπου βγει! Ποτέ ξανά τέτοια τραγωδία!”

O πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Πύργου Γιάννης Γεωργίου επισήμανε πως οι οικογένειες των θυμάτων περιμένουν δικαίωση και αντί για αυτό συντελούνται πράξεις συγκάλυψης, απόκρυψη στοιχείων με μπαζώματα και τσιμέντα. “Η κυβέρνηση ξεπουλά και ιδιωτικοποιεί τα κοινωνικά αγαθά, υγεία, παιδεία στο βωμό του χρήματος. Ο πολίτης αναγκάζεται να πληρώνει ακόμα και στο ΕΣΥ λες και δεν πληρώνει ασφαλιστείς εισφορές, λες και το ΕΣΥ δεν συντηρείται από τους φόρους των Ελλήνων. Απέναντι σε αυτή τη λαίλαπα οφείλουμε να αντισταθούμε, να βάλουμε φρένο στις ορέξεις τους. Όλοι μαζί με ένα σύνθημα «οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους».

Η Μένια Παπουτσή, πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πύργου- Ολυμπίας στο χαιρετισμό της, μετά την αναφορά της για το έγκλημα στα Τέμπη επισήμανε πως η απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων συναντιέται χρονικά με τις καταλήψεις των φοιτητών και τα μπλόκα των αγροτών, των εργαζομένων στην Υγεία, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στους Δήμους που δίνουν τις δικές τους κλαδικές μάχες με κοινωνικά αιτήματα να στηριχτεί ο δημόσιος χαρακτήρας των βασικών κοινωνικών αγαθών. “Το μέτωπο ενάντια στην ακρίβεια με μισθούς που να μας επιτρέπουν να ζούμε με αξιοπρέπεια, οι αγώνες των εκπαιδευτικών, των υγειονομικών, των αγροτών και φοιτητών με φαινομενικά διαφορετικά αιτήματα, συνδέονται ως αποτελέσματα των σκληρά ταξικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Όλοι στον αγώνα, για τις ζωές μας, τους μισθούς μας, την αξιοπρέπεια μας, τη δικαιοσύνη, δεν πάει άλλο!

Ο Θανάσης Βομπίρης, πρόεδρος της ΟΑΣΗ μίλησε για τον περήφανο και αξιοπρεπή αγώνα των αγροτών τονίζοντας πως θα συνεχίσουν και το επόμενο διάστημα μαζί με τους εργαζόμενους μέχρι να κερδίσουν τις διεκδικήσεις τους ενώ κατήγγειλε την κυβέρνηση για το έγκλημα στα Τέμπη τονίζοντας πως δεν γίνεται ο θύτης να είναι και δικαστής. “Δε θα συγκαλυφθεί το έγκλημα, πρέπει να βρεθούν οι ένοχοι και να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Δεν ξεχνάμε τους νεκρούς. Η κυβέρνηση μπορεί να δικάζει τους αγρότες επειδή βγαίνουν στο δρόμο και διεκδικούν αλλά αυτούς δεν τους δικάζει….”.

Ο Φώτης Κωσταράς, πρόεδρος των Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών Ηλείας τόνισε πως στέκονται δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων και πως ένα χρόνο μετά επιβεβαιώνεται ότι ο πραγματικός ένοχος είναι η πολιτική του ξεπουλήματος και της ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ. “Είναι η πολιτική που εμπορευματοποιεί κάθε δημόσιο αγαθό. Νερό παιδεία υγεία ασφάλεια. Είναι η πολιτική που επιτίθεται με σφοδρότητα στις συντάξεις και στο εργατικό εισόδημα που δεν φτάνει πέρα από 15 ημέρες. Είναι η πολιτική των επιδομάτων και των καναλιών της ντροπής, και της συντριβής κάθε απόμαχου και νέου εργαζόμενου, κάθε πολίτη”.

Αποστόλης Παπαμιχαήλ μαθητής 4ο ΓΕΛ Πύργου

“Σε αυτό το τρένο θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς…”

«Οργή, Ήταν έγκλημα, Δεν ξεχνώ, Τέμπη, Στείλε μου όταν φτάσεις, τα κέρδη τους, οι ζωές μας…» Αυτά γράφτηκαν σήμερα στα σχολεία όλης της χώρας μήπως και καταφέρουμε με αυτές τις λέξεις να περιγράψουμε τα συναισθήματα μας για το τραγικό δυστύχημα, αυτό το έγκλημα, που συνέβη στα Τέμπη με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες ανάμεσα τους πολλά παιδιά, φοιτητές… Σε αυτό το τρένο θα μπορούσε να ήταν ο καθένας και η καθεμία από εμάς, από τα αδέρφια μας, τους φίλους μας. Μόνο οργή και θλίψη αισθανόμαστε για τους δεκάδες νεκρούς, τις οικογένειες τους. Ακόμα μια φορά, φάνηκε με τον πιο τραγικό τρόπο πως οι ανθρώπινες ζωές, οι ζωές μας δεν μετράνε καθόλου μπροστά στα κέρδη των εταιριών, τα κόστη που υπολογίζουν οι κυβερνήσεις και το κράτος. Εδώ και ενάμιση μήνα είμαστε στους δρόμους για το πιο δίκαιο και αυτονόητο αίτημα. Η δημόσια και δωρεάν παιδεία να είναι δικαίωμα για όλους και όχι ευκαιρία. Συνεχίζουμε και δυναμώνουμε τον αγώνα για να κατακτήσουμε τα δικαιώματα μας στη μόρφωση, το σχολείο και το μέλλον που μας αξίζει. Παραμένουμε η φωνή όλων των νεκρών, δυναμώνουμε τη δική μας φωνή για να μην υπάρξουν άλλα Τέμπη. Απαιτούμε το έγκλημα των Τεμπών να μην συγκαλυφθεί. ΟΙ ένοχοι να πληρώσουν”.

Χαρά Πολυχρονίδου, εκπρόσωπος Συντονιστικού Μαθητών Πύργου

“Αν θες να λέγεσαι άνθρωπος, δε ξεχνάς τα Τέμπη”

“28 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από εκείνο το πρωινό που ξυπνήσαμε και τίποτα δεν ήταν ίδιο. Έναν χρόνο μετά από εκείνες τις μέρες που γεμίσαμε θλίψη, οργή, αγανάκτηση… Έναν χρόνο μετά από την στιγμή που αποφασίσαμε αυτά τα συναισθήματα να τα κάνουμε αγώνα. Που σχηματίσαμε συνθήματα με τις τσάντες μας “Ήταν έγκλημα”, “Στείλε όταν φτάσεις” και πολλά άλλα. Που δεκάδες χιλιάδες μαθητές πλημμυρίσαμε τους δρόμους. Ήταν και είναι αίτημα όλων των μαθητών και του λαού μας να αναδειχθούν όλες οι αιτίες και οι ένοχοι του εγκλήματος. Για αυτό και δεν ανεχόμαστε ότι η απαραίτητη διαδικασία και έρευνα δεν έχει προχωρήσει σχεδόν καθόλου. Μας εξοργίζει ότι πάνε να τα κουκουλώσουν, σταμάτησαν μέσα σε μια νύχτα ακόμα και τις απαραίτητες διαδικασίες στη Βουλή. Θέλουν να ξεμπερδέψουν ρίχνοντας όλες τις ευθύνες μόνο σε ένα ανθρώπινο λάθος. Να μην πληρώσουν δηλαδή για τις ευθύνες τους το κράτος, οι κυβερνήσεις, η εταιρία. Όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα θέλουν να ξεχάσουμε ότι ευθύνονται για το προδιαγεγραμμένο αυτό έγκλημα. Αν θες να λέγεσαι άνθρωπος, όμως, δε ξεχνάς τα Τέμπη. Δεν επιτρέπουμε το έγκλημα αυτο να συγκαλυφθεί!”.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος