FOLLOW US: facebook twitter

ΑΠΘ : Πάνω από 100 οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση – Στο επίκεντρο διδάσκοντες σε δύο Σχολές

Ημερομηνία: 19-01-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”122383″ img_size=”full”][vc_column_text]

Η συγκλονιστική εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου, έδωσε θάρρος στην κοπέλα, και η μαρτυρία της το περασμένο Σάββατο ξεκίνησε μια χιονοστιβάδα αποκαλύψεων, που ακόμη είναι άγνωστο ποιους θα παρασύρει.

[/vc_column_text][vc_column_text]Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου, μετά τις καταγγελίες πρώην φοιτήτριας Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,  ότι δέχτηκε σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητή του Πανεπιστημίου.

Η συγκλονιστική εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου, έδωσε θάρρος στην κοπέλα, και η μαρτυρία της το περασμένο Σάββατο ξεκίνησε μια χιονοστιβάδα αποκαλύψεων, που ακόμη είναι άγνωστο ποιους θα παρασύρει.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, πάνω από 100 είναι οι καταγγελίες για τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις που έχουν δεχθεί φοιτήτριες από δύο καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Τις επιβεβαιώνει μάλιστα και η πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (ΣΕΓΕ) Λίνα Σαλταμπάση, απόφοιτη και η ίδια του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω τις καταγγελίες. Έχω ιδία γνώση και θα την καταθέσω όταν με καλέσει ο Εισαγγελέας και ελπίζω ότι θα ενδυναμώσουμε άλλες φοιτήτριες, από το δικό μας τμήμα, αλλά και από άλλα τμήματα να μην διστάσουν εάν υπάρχει δεδομένο περιστατικό. Δεν θέλουμε ένα κίνημα εκδίκησης, αλλά όταν για τον συγκεκριμένο άνθρωπο υπάρχουν εδώ και 30 χρόνια, πάνω 100 καταγγέλλουσες. Μιλάμε για ένα κίνημα ηθικής αποκατάστασης και δικαιοσύνης» είπε.

Η ίδια είπε ότι βρήκε τοίχο όταν προσπάθησε να καταγγείλει τέτοια περιστατικά και πως οι αποκαλύψεις είναι από το 1984. Επιτέλους σπάει ένα απόστημα είπε χαρακτηριστικά.

Στο επίκεντρο διδάσκοντες σε δύο σχολές

Πολλές ακόμη γυναίκες που φοίτησαν στο ΑΠΘ, αναφέρουν ότι έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από καθηγητή του τμήματος τους, ο οποίος πλέον έχει συνταξιοδοτηθεί και διαμένει στο εξωτερικό.

Τα όσα γνωστοποιούνται, προκάλεσαν την παρέμβαση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως η οποία ζήτησε οι έρευνες να φτάσουν έως το τέλος, ενώ ταυτόχρονα παρενέβη και η εισαγγελία πρωτοδικών.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έδωσε εντολή στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης να παραγγείλει από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες.

Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, στο επίκεντρο βρίσκονται καταγγελίες για διδάσκοντες σε δύο Σχολές του ΑΠΘ, ένας στη Φιλοσοφική και ο άλλος στο Γεωλογικό, προκειμένου να κινηθεί η ποινική διαδικασία, ενώ στην υπόθεση θα περιληφθεί και η αναφορά του Πρυτανη του ΑΠΘ.

Έσπασε το τείχος της σιωπής

Η γενναία απόφαση της Σοφίας Μπεκατώρου, να μιλήσει για τη δική της οδυνηρή εμπειρία, έδρασε σαν καταλύτης για να σπάσουν τη σιωπή τους δεκάδες γυναίκες, που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση ή παρενόχληση.

Την Τετάρτη το πρωί η Σοφία Μπεκατώρου θα περάσει το κατώφλι του εισαγγελέα πρωτοδικών Αθηνών προκειμένου να καταθέσει ύστερα από την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της εισαγγελίας.

Ωστόσο οι αποκαλύψεις οδηγήσαν σε ευρύτερες κινήσεις που ξεφεύγουν από αυτή καθ’ αυτή τη συγκεκριμένη υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης με θύμα την ίδια τη Σοφία Μπεκατώρου, καθώς με εγκύκλιο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητείται από τους αρμόδιους δικαστικούς λειτουργούς ταχύτητα στη διερεύνηση των καταγγελιών που αφορούν σε υποθέσεις προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας, ιδιαίτερη ευαισθησία σε ανήλικους και αδύναμες ομάδες, κυρίως νεαρών ατόμων  που βρίσκονται στη θέση του θύματος, αλλά και  σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας.

«Η δημόσια αποκάλυψη και η τιμωρία του εγκλήματος επουλώνει τις πληγές»

Η ίδια, η Ολυμπιονίκης, σημειώνει ότι η αποσιώπηση αυτών των εγκλημάτων είναι οδυνηρή. Όπως τονίζει και σε ανάρτησή της στο Facebook,  «η νίκη και η επούλωση των πληγών από το έγκλημα αυτό, που δεν το γιατρεύει ο χρόνος, είναι η δημόσια αποκάλυψη και η τιμωρία του».

«Είναι σημαντικό να βρούμε τη δύναμη να μιλήσουμε. Η σιωπή είναι αυτόματη αντίδραση» αναφέρει  η Ελπίδα Κόκοτα, η οποία είναι ιδρύτρια της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «MeΧοXo», που ασχολείται με την κακοποίηση των γυναικών.

Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», η κ. Κόκοτα αποκάλυψε ότι υπέστη σεξουαλική κακοποίηση όταν ήταν δέκα ετών.

«Ήμουν 10χρονων και συνέβη στη γειτονιά, από άνθρωπο που γνώριζα. Κατάφερα να αντιδράσω τον πρώτο καιρό. Αλλά η σιωπή είναι αυτόματη αντίδραση, γιατί δεν μπορείς να συνειδητοποιήσεις αρχικά τι συνέβη» σημείωσε, τονίζοντας ότι την βοήθησε πολύ το συγγενικό και οικογενειακό της περιβάλλον για να ξεπεράσει αυτό που της συνέβη.

Επιπλέον, ο κακοποιητής της, όπως είπε, τιμωρήθηκε για την αποτρόπαια πράξη του από την Δικαιοσύνη.

«Απελευθερωτική στιγμή»

Η Ελπίδα Κόκοτα μίλησε πρώτη φορά για την κακοποίησή το 2015, ούσα στο εξωτερικό. «Πρώτη φορά δημόσια το είπα μετά από πολλά χρόνια στο συνέδριο στο ίδρυμα Clinton. Ήταν απελευθερωτική και δυναμική στιγμή. Και για μένα και για όσους βρίσκονταν στην αίθουσα. Το 80% της αίθουσας σηκώθηκε και είπε ‘’έχει συμβεί και σε μένα’’. Μεταξύ αυτών ήταν η Μπάρμπαρα Στρέιζαντ, η Ναόμι Κάμπελ» σημείωσε.

Όπως, υπογράμμισε, η κακοποίηση είναι «βίαιη εμπειρία για οποιονδήποτε άνθρωπο. Σημαντικό να βρούμε τη δύναμη και να μιλήσουμε», ενώ είπε «χίλια μπράβο» στη Σοφία Μπεκατώρου για την αποκάλυψή της.

«Η μακροχρόνια παραμονή σε θέσεις εξουσίας δημιουργεί αλαζονικές και καταχρηστικές συμπεριφορές»

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, σημείωσε πως η κοινωνική αντίδραση πρέπει να μεταφραστεί σε πολιτική δράση και το βασικό είναι να δημιουργηθεί θεσμική θωράκιση. Για τους φερόμενους ως δράστες της σεξουαλικής κακοποίησης, οι οποίοι είναι παράγοντες της ομοσπονδίας, ο κ. Μαυρωτάς υποστήριξε πως η μακροχρόνια παραμονή σε θέσεις εξουσίας δημιουργεί αλαζονικές και καταχρηστικές συμπεριφορές.

Πλέον υπάρχει το νομικό πλαίσιο που λέει πως όσοι έχουν κάνει τρεις θητείες δεν μπορούν να βάλουν ξανά υποψηφιότητα, ανέφερε μιλώντας στο MEGA.

 Από την πλευρά του ο αθλητής ιστιοπλοΐας, Γιάννης Μιτάκης υποστήριξε πως τέτοιες τοποθετήσεις και καταγγελίες, πρέπει να είναι και η κοινωνία έτοιμη να τις ακούσει.

Ο αθλητής μίλησε και για τη δική του προσωπική εμπειρία, η οποία ανάγεται στα όρια ενός κλίματος τρομοκρατίας και ψυχολογικού εκβιασμού.

Τη θλίψη και το σοκ του εξέφρασε ο παγκοσμίου φήμης αθλητής Ιωάννης Μελισσανίδης για την καταγγελία της κυρίας Μπεκατώρου και άλλων αθλητριών, ενώ παράλληλα εξέφρασε και τον απόλυτο σεβασμό και την αγάπη του για το τεράστιο θάρρος τους που τις οδήγησε στο να εξωτερικεύσουν τις τραυματικές εμπειρίες τους.

«Οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης είναι κατακριτέα και κατάπτυστη», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, είπε πως και ο ίδιος έχει υποστεί ψυχολογικό εκβιασμό από την τότε ομοσπονδία λίγο πριν από τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα.

«Αν θέλουν, οι ομοσπονδίες σε καταστρέφουν»

«Αν θέλουν, οι ομοσπονδίες σε καταστρέφουν», ανέφερε η πρωταθλήτρια κολύμβησης Τόνια Μαχαίρα, η οποία μίλησε για τη δική της εμπειρία.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας (2004) και ενώ είχε πιάσει τα όρια, δυσφημίστηκε από την ομοσπονδία της και αποκλείστηκε από τους Αγώνες. Καθόλη τη διάρκεια των 15 χρόνων που ασχολήθηκε με τον πρωταθλητισμό τα μέλη της διοίκησης ήταν ίδια και παραμένουν έως σήμερα.

«Αν είσαι με το μέρος τους θα σε βοηθήσουν», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «τα πράγματα είναι τραγικά αλλά κανείς δεν ασχολείται».

Πώς θα αντιμετωπιστούν νομικά οι καταγγελίες

Σε ό,τι αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστούν νομικά οι καταγγελίες αθλητών και αθλητριών εις βάρος παραγόντων διαφόρων ομοσπονδιών, ο ποινικολόγος, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, υποστήριξε πως για την περίπτωση της κυρίας Μπεκατώρου, το αδίκημα έχει παραγραφεί καθώς έχουν παρέλθει τα χρόνια, επομένως ο κατηγορούμενος δεν μπορεί να διωχθεί ποινικά.

Για αντίστοιχες όμως καταγγελίες, προσβολής γενετήσιας ελευθερίας και αξιοπρέπειας, όπου δεν έχει παρέλθει ο χρόνος, η δίωξη μπορεί να είναι από 10 έως 15 χρόνια.

Τόνισε ότι η προσφορά της κυρίας Μπεκατώρου είναι ότι έσπασε το φράγμα της σιωπής και ότι άνοιξε ένας δρόμος πολύ σημαντικός.

Πηγή: in.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia