Αποζημιώσεις… γιοκ σε Μακρίσια και Καλυβάκια
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”79713″ img_size=”full”][vc_column_text]
-Δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας η απάντηση Βορίδη για τις πλημμύρες του 2013
-Θα προασπίσουμε τα συμφέροντά μας με κάθε νόμιμο τρόπο, τόνισε ο αντ/ρχος Αγροτικής Ανάπτυξης, Π. Γριβάκης
Δύσκολα θα δουν το… χρώμα του χρήματος οι πλημμυρόπληκτοι παραγωγοί στα Μακρίσια και στα Καλυβάκια του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, με βάση τα όσα προκύπτουν από την απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, στον βουλευτή Ηλείας του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλη Κατρίνη, για τις αποζημιώσεις μέσωΚΟΕ (ΠΣΕΑ) για τις πλημμύρες του 2013.
Σύμφωνα με το έγγραφο της απάντησης, οι ζημιές που προκλήθηκαν από πλημμύρα που σημειώθηκε στις 19-1-2013 στο φυτικό κεφάλαιο καλλιεργειών (πορτοκαλιές, αμπέλια, σταφίδες) της ευρύτερης περιοχής των Τοπικών Κοινοτήτων (Τ.Κ.) Καλυβακίων και Μακρισίων, εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) «Ετήσιο 2013», συνολικού προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ, το οποίο υλοποίησε ο ΕΛΓΑ. Στο Υποκατάστημα ΕΛ.Γ.Α. Πάτρας υποβλήθηκαν για το εν λόγω πρόγραμμα συνολικά 328 δηλώσεις χορήγησης κρατικής οικονομικής ενίσχυσης (παγίου κεφαλαίου: 21, φυτικού κεφαλαίου: 266 και αποθηκευμένων προϊόντων: 41), εκ των οποίων 57 δηλώσεις φυτικού κεφαλαίου υποβλήθηκαν από την Τ.Κ. Καλυβακίων και 179 δηλώσεις φυτικού κεφαλαίου υποβλήθηκαν από την Τ.Κ. Μακρισίων.
Μετά την κοινοποίηση των πορισμάτων οι παραγωγοί προέβησαν σε εργασίες ανασύστασης του φυτικού τους κεφαλαίου και ακολούθησε η επιβεβαίωση των εργασιών, ωστόσο ο κ. Βορίδης επισημαίνει ότι κατά τη μηχανογραφική επεξεργασία των πρακτικών αποκατάστασης των ζημιών, διαπιστώθηκε από τον ΕΛΓΑ η ανάγκη επανελέγχου των εργασιών αποκατάστασης στις πλημμυρισμένες εκμεταλλεύσεις τους.
Με σχετικές αποφάσεις του τότε Προέδρου του ΕΛ.Γ.Α. συστάθηκε τριμελής επιτροπή, προκειμένου να διενεργηθεί έκτακτος εσωτερικός έλεγχος σε αγροτεμάχια που βρίσκονται στην αγροτική περιοχή των Τ.Κ. Καλυβακίων και Μακρισίων, τα οποία είχαν υποστεί ζημιές, οι οποίες εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) «Ετήσιο 2013» και για τα οποία αγροτεμάχια είχε γίνει παραλαβή των εργασιών αποκατάστασης.
Τα κριτήρια και η αντίδραση του δήμου
Όπως επισημαίνει ο υπουργός, με βάση το πόρισμα, για να καταστεί κάποιος δικαιούχος κρατικής οικονομικής ενίσχυσης για τις ζημιές που έπληξαν τα Καλυβάκια και τα Μακρίσια, θα πρέπει μεταξύ άλλων οι εργασίες αποκατάστασης που πραγματοποιήθηκαν να αφορούν εκριζώσεις-επαναφυτεύσεις ή/και κοπές στη βάση ή στο ύψος του κορμού με εμβολιασμούς, να μην έχει δηλωθεί ζημιά σε μεταγενέστερα προγράμματα ΚΟΕ, με τα οποία να υπάρχει αλληλεπικάλυψη ζημιών, να μην έχει δηλωθεί η ζημιά και να μην έχει καταβληθεί αποζημίωση για ζημιά στη φυτική παραγωγή από καλυπτόμενο ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ ζημιογόνο αίτιο για τα έτη 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 και 2018.
Επισημαίνεται τέλος ότι, ο ΕΛΓΑ για τα Προγράμματα ΚΟΕ 2013, 2014 έως και 2017 έχει καταβάλει, μέχρι στιγμής, σε 221 παραγωγούς, οι οποίοι ολοκλήρωσαν την αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ενισχύσεις ύψους 727.000,00 ευρώ περίπου.
Ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Παναγιώτης Γριβάκης, εξέφρασε με δηλώσεις του στην «Πρωινή» τη δυσαρέσκειά του για την απάντηση του υπουργού, κάνοντας λόγο για «ασάφεια που προβληματίζει».
«Η απάντηση είναι ασαφής και αόριστη και δεν μας ικανοποιεί, διότι δεν αναφέρει ξεκάθαρα τι θα γίνε με την καταβολή του συνόλου των αποζημιώσεων. Όλοι οι παραγωγοί στα Μακρίσια και στα Καλυβάκια έχουν προβεί σε τεράστια έξοδα για την κορμοδέτηση και για τη γενικότερη προετοιμασία των εκτάσεών τους, ώστε να δεχθούν τα νέα φυτά, υπό την προϋπόθεση ότι θα έπαιρναν την αποζημίωση. Η παραγωγή αυτή τη στιγμή είναι μειωμένη σχεδόν 80% στην περιοχή, κυρίως στα εσπεριδοειδή. Άλλοι παραγωγοί είτε κορμοδέτησαν είτε εκρίζωσαν, με συνέπεια να χρωστάνε σήμερα μεγάλα ποσά σε φυτώρια και να μην μπορούν να ανταποκριθούν», δήλωσε ο κ.Γριβάκης και πρόσθεσε ότι θα ασκήσει κάθε νόμιμη διαδικασία για να προασπίσει τα συμφέροντα των πληγέντων παραγωγών.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]