FOLLOW US: facebook twitter

Αποτίμηση των κρίσεων στελεχών εκπαίδευσης και τετραετίας

Ημερομηνία: 18-04-2023 | Συντάκτης:

Το καλοκαίρι του 2019, όταν ανελάμβανε την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ η Νίκη Κεραμέως, υπήρχαν μεγάλες προσδοκίες για δικαιοσύνη, λογική, ισονομία και μεταρρυθμίσεις. Λίγο νωρίτερα, ένα Σάββατο του Νοεμβρίου του 2018, είχε παρουσιαστεί το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ από το δίδυμο Μητσοτάκη- Κεραμέως. Είχαν μιλήσει για διαγωνισμό ΑΣΕΠ για μόνιμους διορισμούς εκπ/πων, αξιολόγηση, δίκαιες κρίσεις στελεχών στην ώρα τους, μεταρρυθμίσεις παντού κ.ά.  -Είχε προηγηθεί μια καταστροφή για την παιδεία περίοδος 4,5 ετών, με αποκορύφωμα την αντισυνταγματική επιλογή στελεχών με ψηφοφορία το 2015, κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί στα παγκόσμια χρονικά της εκπαίδευσης.

Τα σχολεία έγιναν εκλογικά κέντρα, οι σύλλογοι εκπαιδευτικών διχάστηκαν και το κλίμα στα σχολεία έγινε υπερβολικά τοξικό. Τελικά, ξαναβγήκαν οι ίδιοι σχεδόν διευθυντές και η τότε κυβέρνηση δεν έβγαλε τα δικά της στελέχη. Το κατάφερε το 2017. Οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές εκείνη την εποχή αλώνιζαν στο ΥΠΑΙΘ.

-Η Κεραμέως είχε, υποτίθεται, έτοιμους τους νόμους για όλα τα θέματα. Και αντί να υπάρξει κινητικότητα επικράτησε στασιμότητα άνευ προηγουμένου. Ο χρόνος σταμάτησε στο 2019. Πλήρης ακινησία. Δεν γινόταν τίποτα. Π.χ. ο νόμος για τα πανεπιστήμια. Υπήρχε ο νόμος Διαμαντοπούλου που είχε ψηφιστεί στη Βουλή με περίπου 250 ψήφους. Θα μπορούσε να εφαρμοστεί αμέσως με μικρές αλλαγές. Όμως, ο νόμος έπρεπε να λέγεται “νόμος Κεραμέως”. Αντί να κάνει κρίσεις στελεχών που είχε λήξει η θητεία τους, παράταση στην παράταση, 4 χρόνια κύλησαν με διαδοχικές παρατάσεις.

Οι προϊστάμενοι περιβαλλοντικών κέντρων είναι στις θέσεις τους από το 2011, δηλαδή ισόβιοι.

Οι συντονιστές εξωτερικού είναι από το 2015, οι προϊστάμενοι εκπαιδευτικών θεμάτων είναι ακόμη στις θέσεις τους , αν και η θητεία τους έληξε το 2018. Οι διευθυντές σχολείων σε τρεις παρατάσεις από το 2020 κλπ. 

– Γενικά, τα χαρακτηριστικά της 4ετίας ήταν: προχειρότητα, ανευθυνότητα, καθυστέρηση, παράταση, παλινωδίες, παραλογισμός, αλαζονεία, έπαρση, αναβολή, μπάχαλο, κουτοπονηριά και ασυνειδησία. Θεωρούσαν ότι είναι οι μόνοι φορείς της γνώσης και της σοφίας. -Σε όλα αυτά ΔΟΕ και ΟΛΜΕ απούσες. Ούτε μια ανακοίνωση για τις παρατάσεις στελεχών ούτε μια ανακοίνωση για το νόμο 4823/2021 επιλογής στελεχών που μοριοδοτούσε π.χ. το πτυχίο Νομικής το ίδιο με 3 Εrasmus ή 6 ΕΔΕΑΥ ή συμβούλια. Μια δράση έκαναν φανατικά κι ήταν σε λάθος κατεύθυνση. Πολέμησαν την τηλεψηφοφορία για την εκλογή αιρετών, ένα από τα λίγα σωστά του ΥΠΑΙΘ.

-Και πάμε στις κρίσεις στελεχών που έγιναν ανέκδοτο. Άφησαν 4 χρόνια εκατοντάδες πρώην συμβούλους που είχαν τα περισσότερα επιστημονικά προσόντα αναξιοποίητους, να βολοδέρνουν σε τμήματα ένταξης κυρίως. Και διορίζουν μόνο 800 συμβούλους- αξιολογητές ενώ έπρεπε να διορίσουν διπλάσιους. Δηλαδή 160.000 εκπαιδευτικοί : 800 σύμβουλοι = 1 σύμβουλος για 200 εκπαιδευτικούς. Πότε ο σύμβουλος θα αξιολογήσει 200 άτομα; Σε κάθε νομό έπρεπε να διορίσουν από έναν τουλάχιστον σύμβουλο ειδικής αγωγής γιατί τα περιστατικά είναι πάρα πολλά πλέον. Μετά είναι ο νόμος 4823/2021 για τα στελέχη της εκπ/σης.

Διαφημίστηκε ως ο καλύτερος νόμος όλων των εποχών. Μετρούσε τα πάντα. Εκεί χάθηκε η μπάλα. Μόνο προβλήματα δημιούργησε. Δυσεφάρμοστος στην πράξη. Έγιναν αδικίες στην μοριοδότηση. Και πλήθος αγωγές. Τα δικαστήρια θα έχουν πολλή δουλειά. Ένα παράδειγμα: μέχρι τον Ιούλιο του 2022 δεν αναγνώριζε τα μεταπτυχιακά της Ε.Ε. αν δεν εξετάζονταν οι υποψήφιοι στην ξένη γλώσσα. Τώρα δεν αναγνωρίζει μόνο τη γλώσσα αν δεν εξεταστεί ο υποψήφιος. Και 50 εκπ/κοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια. Μετά από 6 αναβολές εκδικάστηκε τον Φεβρουάριο και αναμένεται η απόφαση.

Σημειωτέον, οι προσφυγές της ΥΠΑΙΘ εναντίον των απεργών εκδικάζονταν αυθημερόν. Από αυτή την απόφαση ευνοούνταν τα κυπριακά πανεπιστήμια. Δεύτερο παράδειγμα: οι σύμβουλοι έκαναν έναν χρόνο για να επιλεγούν. Από Πάσχα σε Πάσχα. Και αν δεν είχε προηγηθεί το δυστύχημα στα Τέμπη και είχαν γίνει εκλογές στις 9 Απριλίου, θα είχαν αναλάβει υπηρεσία οι μισοί σύμβουλοι από τον Φεβρουάριο και οι άλλοι μισοί θα ανακοινώνονταν -αν η Κυβέρνηση δεν άλλαζε μετά τις εκλογές- το καλοκαίρι. Και δεν θα είχαν προλάβει να κάνουν διευθυντές σχολείων σε 4 χρόνια. Σκόπιμα στο ΥΠΑΙΘ δεν έβγαλαν ερμηνευτικές- εφαρμοστικές εγκυκλίους.

Το αποτέλεσμα τραγελαφικό. Με τον ίδιο νόμο ο ίδιος υποψήφιος είχε άλλη μοριοδότηση ως υποψήφιος δευθυντής εκπ/σης, άλλη για σύμβουλος, άλλη για ΔΣΜ, άλλοι για πειραματικό και άλλη για πρότυπα. Το παιχνίδι, λοιπόν, παίχτηκε στη μοριοδότηση και λιγότερο στη συνέντευξη. Άλλοι υπερμοριοδοτήθηκαν κι άλλοι είδαν τα μόριά τους τα περικόπτονται. Ο ΕΠΑΦΟΣ είχε αναλάβει την κατασκευή και διαχείριση της πλατφόρμας για ανάρτηση αιτήσεων και δικαιολογητικών υποψηφίων στελεχών εκπ/σης. Ο νόμος έλεγε ξεκάθαρα ότι αν κάποιος ήταν δ/ντης σχολείου ακόμα και για 20 έτη, δεν μοριοδοτούνταν ταυτόχρονα για θητεία σε υπηρεσιακά συμβούλια ή ΕΔΕΑΥ και τα σχετικά γιατί ήταν επικαλυπτόμενα.

Κάποιοι, λοιπόν, έκαναν την εξής “εξυπνάδα”: δήλωσαν μόνο 4 χρόνια δ/ντες, απέκρυψαν τα υπόλοιπα κι έλαβαν το σύνολο των 6 μορίων που είναι το ανώτερο δυνατό. Δήλωσαν μετά 6 χρόνια ( που υποτίθεται δεν ήταν δ/ντες) υπηρεσία σε συμβούλια ή ΕΔΕΑΥ και τσίμπησαν άλλα 3 μόρια. Αν δήλωναν και 2 χρόνια υποδιευθυντές άλλο ένα μόριο. Σύνολο 4 μόρια επιπλέον στα διοικητικά. Τα συμβούλια επιλογής μπορούσαν τα δουν το ΠΥΜ, τα πραγματικά χρόνια δ/ντη και να μη μοριοδοτήσουν παράνομα. Αυτό είναι καταδολίευση της διαδικασίας, απόκρυψη στοιχείων με δόλο για εξαπάτηση της υπηρεσίας, πειθαρχικό και ποινικό αδίκημα.  Αν ήθελαν οι αρμόδιοι , θα έδιναν εντολή στον ΕΠΑΦΟ να απορρίπτει τα επικαλυπτόμενα μόρια, όπου δηλ. ήταν δ/ντης κι ΕΔΕΑΥ ή συμβούλιο δεν θα μετρούσαν τα δεύτερα. Θα μετρούσε μόνο η θητεία δ/ντη.

Άλλα 3 μόρια δώρο ήταν η συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα (3γβ). Εκεί πολλοί βρέθηκαν με erasmus χωρίς όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ή κακώς προσμετρήθηκαν απλές συμμετοχές σε διαγωνισμούς μαθηματικών, φυσικών κ.λ.π. Έτσι, έγιναν όλα αυτά με την ανοχή των υψηλά ιστάμενων φυσικά. Κάποιοι περιφερειακοί δ/ντες εκπ/σης έστελαν οδηγίες- ανυπόγραφες φυσικά- στους κατά τόπους δ/ντες εκπ/σης να μετρήσουν τα πάντα  παρακάμπτοντας τον ψηφιασμένο στη Βουλή νόμο. Λίγοι ήταν οι δ/ντες εκπ/σης που εφάρμοσαν κατά γράμμα το νόμο και δεν έκαναν υπερμοριοδοτήσεις.

— Σε μια δίκαιη διαδικασία επιλογής ΔΣΜ τα συμβούλια επιλογής έπρεπε να απαρτίζονται από τον δ/ντη εκπ/σης κι όλους τους συμβούλους του νομού. Στα τωρινά τοπικά συμβούλια τα μέλη ήταν κυρίως φίλοι και έμπιστοι του δ/ντη εκπ/σης, συνήθως δεν είχαν προσόντα ούτε ήξεραν τον νόμο ούτε είχαν καμία σχέση με επιλογές στελεχών παλιότερα και η παρουσία τους ήταν περισσότερο τυπική. Σε μια δ/νση μάλιστα, τη μοριοδότηση , τις ενστάσεις και τα σχετικά , τις έκαναν ο πράσινος αιρετός και η πράσινη πρώην δ/ντρια εκπ/σης. Με την εποπτεία του ΠΔΕ, ο οποίος είναι σε παράταση φυσικά. Είναι ο ίδιος που ως σχ. σύμβουλος το 2014 δεν προχώρησε την αξιολόγηση τότε, έγινε ήρωας για τη ΔΟΕ και- αντί να παυθεί από σύμβουλος- αναβαθμίστηκε από την επόμενη κυβέρνηση. Φυσικά, τώρα, ήταν ο πρώτος που προώθησε την αξιολόγηση. Και όταν λέμε αξιολόγηση, εννοούμε μια ατέρμονη γραφειοκρατία που έχει αγχώσει τους εκπ/κους χωρίς κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αν κάποιος εκπ/κος δεν κάνει για την τάξη λόγω ψυχολογκών ή άλλων προβλημάτων, δεν θα απομακρύνεται από την τάξη, αλλά με κατάλληλη επιμόρφωση θα συνεχίζει στην τάξη… θεραπευμένος πλέον!

-Γιατί το ΥΠΑΙΘ δεν έλεγξε όλα τα διδακτορικά για λογοκλοπή αφού εδώ και χρόνια υπάρχουν τα κατάλληλα ψηφιακά εργαλεία; 

-Καλώς ιδρύθηκαν νέα πειραματικά στην επαρχία το 2021 και 2022. Όμως δεν στηρίχθηκαν όπως θα έπρεπε σε επίπεδο δ/ντη. Γιατί ο δ/ντης του πειραματικού θα πρέπει να είναι αυτός με τα περισσότερα μόρια στον νομό. Ωστόσο η 12μηνη προϋπηρεσία που τέθηκε ως προϋπόθεση για υποψηφίους δ/ντες των πειραματικών που ιδρύθηκαν το 2021, άφησε εκτός τα καλύτερα στελέχη που υπηρετούσαν με θητεία στα κοινά σχολεία. 

– Μια από τις επιτυχίες τις ΥΠΑΙΘ είναι ότι εξαφάνισε την ΔΑΚΕ. Πολλοί δακίτες δηλώνουν στα ΜΜΕ ότι δεν θα ψηφίσουν την κυβέρνηση εξαιτίας της εκπαιδευτικής πολιτικής. Πιστεύουν ότι αντί για μεταρρυθμίσεις έγιναν… απορρυθμίσεις.

Με λίγα λόγια η κυβέρνηση έχασε τους εκπ/κούς. 

-Δεν κατάφεραν να αλλάξουν ούτε το ΠΔ79/ 2017 που ρυθμίζει τα των σχολείων. Ξέρετε ότι πουθενά σε αυτό δεν προβλέπεται έπαρση της σημαίας; 

-Διάβασα και τις ανακοινώσεις των κομμάτων: πουθενά δεν αναφέρουν στα αρνητικά της Κεραμέως τις διαδοχικές παρατάσεις στελεχών. Γιατί;

-Διαβάζω κι εφημερίδες: τίποτα για τις παρατάσεις.

-Και πάμε στα εργαστήρια δεξιοτήτων που έφεραν… επανάσταση στην εκπ/ση. Στη φιλοσοφία του ΥΠΑΙΘ και της κυβέρνησης η εργασία έχει αντικατασταθεί με την απασχόληση και η μόρφωση με τις δεξιότητες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

-Η κυρία Υπουργός επισκέπτεται κυρίως τα νηπιαγωγεία γιατί συνεννοείται με τα νήπια εις την … αγγλικήν. Αποφεύγει τα λύκεια. Αποφεύγει και τις δημόσιες εμφανίσεις γιατί… αποθεώνεται. Όπως συνέβη και στο ΟΑΚΑ το περασμένο καλοκαίρι για το ράλλυ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ. Όταν ανακοινώθηκε το όνομά της από τα μικρόφωνα ουρανομήκεις ιαχές 60.000 θεατών δονούσαν τον αττικό ουρανό. 

-Αυτά τα λίγα για την ανασκόπηση της 4ετίας της μακροβιότερης ΥΠΑΙΘ. Ο αείμνηστος Μάριος Πλωρίτης, είχε γράψει για το ΥΠΑΙΘ: Υπουργείο Α-Παιδείας, Υπνο-Παιδείας και Παρα-Παιδείας. Δεν είχε φανταστεί το Παράτασης και Αριστείας. 

Πηγή: fresh-education.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia