FOLLOW US: facebook twitter

Αποθέματα νερού και καύσωνας οι αστάθμητοι παράγοντες για την τομάτα

Ημερομηνία: 18-07-2024 | Συντάκτης:

-Ενθαρρυντικά ξεκίνησε η παράδοση του προϊόντος στο εργοστάσιο «ΚΥΚΝΟΣ» αλλά δεν υπάρχει εφησυχασμός

-Ορατό το ενδεχόμενο να υπάρξουν επιπτώσεις στην απόδοση

-Την Παρασκευή ξεκινά η εισκόμιση και στο εργοστάσιο «ΜΙΝΕΡΒΑ»

Γράφει η Μαρία Καραμπάτση


Με το βλέμμα στραμμένο στα αποθέματα νερού και στις υψηλές θερμοκρασίες, που πλήττουν και τη Δυτική Ελλάδα, ξεκίνησε η εισκόμιση βιομηχανικής τομάτας στο εργοστάσιο επεξεργασίας τοματοπολτού «Κύκνος».

Αν και τα αρχικά δείγματα είναι ενθαρρυντικά, η ανησυχία για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο προϊόν ο παρατεταμένος καύσωνας και η έλλειψη νερού είναι ορατή και κρούεται ο κώδωνας του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή και τα μέτρα που πρέπει να λάβει η πολιτεία, για την προστασία των αγροτικών προϊόντων και γενικότερα του περιβάλλοντος.

Η παράδοση του προϊόντος στο εργοστάσιο «ΚΥΚΝΟΣ» ξεκίνησε ομαλά και χωρίς προβλήματα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει από την έναρξη της καλλιέργειας.

Ιδιαίτερη χρονιά

Η επικεφαλής της γεωπονικής διεύθυνσης του εργοστασίου, Μαριλένα Παπαθεοδώρου, σε δηλώσεις της στα ΜΜΕ χθες, ανέφερε:

«Η σεζόν της εισκόμισης ξεκίνησε τη Δευτέρα με τα πρώιμα χωράφια. Η φετινή χρονιά χαρακτηρίστηκε από έναν αρκετά ήπιο χειμώνα, από υψηλές θερμοκρασίες συγκριτικά με πέρυσι και αυτό μας επέτρεψε να έχουμε μια πιο ομαλή περίοδο μεταφύτευσης, πάντα συγκριτικά με πέρυσι που είχαμε αρκετά προβλήματα τα οποία φάνηκαν και κατά την διάρκεια της εισκόμισης,. Μια επίσης περίοδο ανομβρίας, κάτι το οποίο δεν είναι συνηθισμένο και εντείνεται όλο και περισσότερο το πρόβλημα αυτό τα τελευταία χρόνια.

Απόρροια και της κλιματικής αλλαγής που δυστυχώς είναι υπαρκτή και είναι εδώ, γι’ αυτό πρέπει όλοι να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας και να δούμε πώς θα διαχειριστούμε το πρόβλημα αυτό, που θα κρίνει πιθανόν και τη βιωσιμότητα της καλλιέργειας. Βέβαια η εταιρεία «ΚΥΚΝΟΣ» πρωτοπορεί και καινοτομεί συνεχώς, προτείνοντας λύσεις που αφορούν και τα θέματα άρδευσης. Φέτος όμως ήταν ιδιαίτερα έντονο το πρόβλημα της άρδευσης, καθότι όπως όλοι γνωρίζουμε τα αποθέματα στο φράγμα είναι πολύ περιορισμένα.

Αυτό το ζήτημα θα μας απασχολήσει και μας απασχολεί κάθε χρόνο, άρα η πολιτεία πρέπει να το δει πιο προσεκτικά. Από εκεί και πέρα εμείς ως ‘ΚΥΚΝΟΣ’, ήμασταν δίπλα στους παραγωγούς μας δίνοντας συνεχώς ορθές συστάσεις και οδηγίες και όσον αφορά την ορθότερη διαχείριση του νερού και την φροντίδα της καλλιέργειας. Ευχόμαστε ότι στο τέλος της εισκόμισης θα μείνουν όλοι ικανοποιημένοι και θα ανταμειφθούν οι κόποι τους. Τα πρώτα δείγματα μας δείχνουν ότι έχουμε καλή ποιότητα, δεδομένου ότι οι παραγωγοί μας ήταν πάνω από την καλλιέργεια και δεν την παράτησαν. Προσπαθούν μέχρι τέλους και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό και ας ελπίσουμε ότι στο τέλος θα μείνουν με ζωγραφισμένο το χαμόγελο στα χείλη τους».

Επηρεάζουν οι θερμοκρασίες

Στο ερώτημα εάν υπάρχει ανησυχία για τις υψηλές θερμοκρασίες, η κα Παπαθεοδώρου δεν έκρυψε την ανησυχία της:

«Οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν πολύ το προϊόν, επηρεάζουν την ποιότητα αλλά και ποσοτικός γιατί η τομάτα έχει μία ανοχή, είναι ένα θερμόφιλο φυτό, αλλά στην ουσία η παρατεταμένη ζέστη, ανάλογα και με το στάδιο ανάπτυξης είτε είναι όψιμη είτε είναι πρώιμη, σαφώς και θα την επηρεάσει αρνητικά. Πιθανόν να έχουμε απώλειες στο προϊόν, ειδικά στις όψιμες πιθανόν να έχουμε χαμηλότερες αποδόσεις από αυτές που αναμένουμε αυτή τη στιγμή. Εάν το φαινόμενο αυτό συνεχιστεί, δεδομένου ότι έχουμε και τα προβλήματα της άρδευσης, φοβάμαι ότι θα έχουμε προβλήματα».

Στο εργοστάσιο «ΚΥΚΝΟΣ» βρέθηκε και ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας «Εύφορη Γη», Χρήστος Βαλιανάτος, ο οποίος δήλωσε: «Ξεκινήσαμε την εισκόμιση της βιομηχανικής τομάτας και εμείς ως ομάδα θα παραδώσουμε 30.000 τόνους. Εμείς είμαστε εδώ με τους γεωπόνους μας, έχουμε προχωρήσει τη γραφειοκρατική διαδικασία και είμαστε ικανοποιημένοι αυτή τη στιγμή με την ποιότητα, αλλά φοβόμαστε ότι θα επηρεαστεί το προϊόν από τον καύσωνα. Εμείς σαν Ομάδα έχουμε αποστείλει έγγραφο στον ΕΛΓΑ για το θέμα και ήδη κάποιοι παραγωγοί μας έχουν κάνει αιτήσεις για τον καύσωνα. Ελπίζουμε στο τέλος να πάνε όλα καλά».

Την ερχόμενη Παρασκευή ξεκινά η παράδοση τομάτας και στο εργοστάσιο της «ΜΙΝΕΡΒΑ» στη Γαστούνη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap

olympia

Screenshot