Επιστήμονες του Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ Δήμητρα με το Δασαρχείο Πύργου στα καμένα του δήμου Ολυμπίας
«Απολύτως ικανοποιητική η αποδοτικότητατων αντιδιαβρωτικών έργων»
Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου
Τις πυρόπληκτες περιοχές στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας όπου έχουν εκτελεστεί μετά τις φωτιές αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στα καμένα, επισκέφθηκε κλιμάκιο επιστημόνων από το Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ Δήμητρα όπου μαζί με το Δασαρχείο Πύργου παρακολουθούν την ποσοτική και ποιοτική αποδοτικότητα των παραπάνω έργων. Τους επιστήμονες συνόδεψε ο Δασάρχης Πύργου κ. Παναγιώτης Λάττας που είχε και όλη την ευθύνη σχεδιασμού και υλοποίησης του δικτύου των αντιδιαβρωτικών έργων στα καμένα , έργα που ανατέθηκαν σε 6 δασικούς συνεταιρισμούς με 16 συνολικά αναθέσεις, προϋπολογισμού 2, 9 εκ. ευρώ.
Το κλιμάκιο του Ινστιτούτου Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ Δήμητρα και του Δασαρχείου Πύργου επισκέφθηκαν το χωριό Πόθος του δήμου Ολυμπίας και ασχολήθηκαν με την εγκατάσταση πειραματικών επιφανειών για την παρακολούθηση της αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών, στο πλαίσιο υλοποίησης του Ερευνητικού Προγράμματος «Διερεύνηση της αποτελεσματικότητας των αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων στις καμένες περιοχές», το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος με χρηματοδότηση από το «Πράσινο Ταμείο».
Όπως ανέφερε μιλώντας την Πρωινή ο Δασάρχης Πύργου κ. Παναγιώτης Λάττας, στόχος μέσα από αυτές τις μετρήσεις, είναι να εξετάσουν τον βαθμό αποδοτικότητας των αντιδιαβρωτικών έργων που έγιναν στην Ηλεία μετά τις μεγάλες πυρκαγιές και να αποκτήσουν μέσα από αυτές αριθμήσιμα μεγέθη σε ότι αφορά την συγκράτηση του νερού, των φερτών υλικών και των σπόρων. «Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι τα έργα έχουν αποδώσει σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό, το διαπιστώσαμε άλλωστε και τον χειμώνα που πέρασε αφού και τα νερά συγκράτησαν και τα φερτά υλικά και τους σπόρους και αυτή ήταν και διαπίστωση της τοπικής κοινωνίας. Γι αυτά τα έργα ξοδεύονται πάρα πολλά λεφτά και γι αυτό το σημαντικό είναι να αποδίδουν και να είναι χρήσιμα και όχι να γίνονται για να λέμε ότι κάνουμε έργα. Γι αυτό και χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση και αυτό κάνουμε μέσα από τις πειραματικές επιφάνειες. Άλλωστε από αυτήν μας την συνεργασία που είναι ιδιαίτερα παραγωγική, θα προκύψουν σημαντικά ερευνητικά αποτελέσματα για τον τρόπο λειτουργίας των αντιδιαβρωτικών έργων και θα υπάρξουν και σημαντικές δημοσιεύσεις που χρησιμεύουν και ως «πιλότος» για επόμενα έργα».
Τέλος, ο κ. Λάττας, τόνισε ότι από τα κονδύλια που είχαν τότε εγκριθεί, υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα περίπου 500.000 ευρώ, τα οποία θα τα χρησιμοποιήσουν από το φθινόπωρο για την ανάθεση κάποιων επιπλέον αντιδιαβρωτικών έργων, ανάλογα με τις ελλείψεις και τα προβλήματα που θα καταγραφούν, έτσι ώστε με αυτά τα συμπληρωματικά έργα θα ολοκληρωθεί ο συγκεκριμένος σχεδιασμός.