FOLLOW US: facebook twitter

Απώλειες έως 15 δις. στο ΑΕΠ

Ημερομηνία: 30-03-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”44311″ img_size=”full”][vc_column_text]Αίτημα στους εταίρους να μην πληρώσουμε φέτος τις δόσεις ή τους τόκους των 5 δισ. των μνημονιακών δανείων πρόκειται να απευθύνει η κυβέρνηση, βλέποντας τον κορονοϊό να κάνει τη μεγάλη ανατροπή και να οδηγεί για πρώτη φορά, ύστερα από πέντε χρόνια, την ελληνική οικονομία σε δημοσιονομικό έλλειμμα. Το σερί με τα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα φτάνει στο τέλος του, όπως επιβεβαιώνουν τα μοντέλα οικονομικής άσκησης που τρέχουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτά, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν κινείται ολοταχώς σε απώλειες 14-15 δισ. ευρώ (!), οι οποίες θεωρούνται μαμούθ για μια οικονομία που δεν είναι σε πόλεμο.

Αυτό σημαίνει ότι σε τρέχουσες τιμές το ΑΕΠ από τα 187,5 δισ. ευρώ, που είχε διαμορφωθεί στο τελευταίο τρίμηνο του 2019 με βάση τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, θα κατρακυλήσει στα επίπεδα των 172,5 δισ. ευρώ. Όσο δηλαδή είχε φτάσει να παράγει η χώρα στα «πέτρινα» χρόνια των μνημονίων και συγκεκριμένα τη διετία 2014-2015.

Αναζητούν καταφύγιο

Απώλειες σαν κι αυτές προετοιμάζουν τη χώρα για πολύ μεγάλη ύφεση το 2020, η οποία θα είναι σχεδόν τρεις φορές βαθύτερη από την τελευταία εκτίμηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα για επιβράδυνση 3%, αφού θα αγγίξει το 8%. Οσο κι αν οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να ευθυγραμμιστούν με τις επίσημες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που έως την περασμένη Δευτέρα έδινε ύφεση από 1% έως 3% φέτος για την Ελλάδα, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα.

Και θα παραμείνουν έτσι, από τη στιγμή που το 90% του εγχώριου επιχειρείν έχει μπει σε αδράνεια. Σε δραστηριότητα βρίσκεται μόλις το 10% του συνόλου, με αποτέλεσμα 900.000 επιχειρήσεις να αναζητούν καταφύγιο στη λίστα με τα μέτρα διάσωσης του υπουργείου Οικονομικών.

Ολόκληροι κλάδοι της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, το εμπόριο και η ναυτιλία, έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό προκαλώντας πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, η οποία κινείται μεταξύ σφύρας και άκμονος: από τη μία πλευρά θα πρέπει να καλύψει τις ανάγκες του «λογαριασμού» με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που αυξάνει κάθε μέρα, και από την άλλη να προσέχει τις παρενέργειες στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και στον κρατικό προϋπολογισμό λόγω των έκτακτων συνθηκών στις οποίες έχει βρεθεί η χώρα.

Ελλείμματα

Στην πλατεία Συντάγματος τα οικονομικά μοντέλα προβλέψεων έχουν πάρει φωτιά επιβεβαιώνοντας ότι το πλήγμα που υφίσταται η πραγματική οικονομία θα μεταφερθεί και στον προϋπολογισμό. Οι επιπτώσεις από τα δημοσιονομικά μέτρα και την ακινητοποίηση της δραστηριότητας θα οδηγηθούν σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από το 2,5% του ΑΕΠ, με τον κίνδυνο για δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος να μην μπορεί να αποσοβηθεί.

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει και για το χρέος, όπως και για την εξυπηρέτηση των αναγκών του, τόκους και χρεολύσια. Η καθίζηση του ΑΕΠ θα αλλάξει προς το χειρότερο τη σχέση χρέους προς το ΑΕΠ και έτσι από τα επίπεδα 173,3% του ΑΕΠ (330 δισ. χρέος Γενικής Κυβέρνησης) θα ανέλθει σε ακόμη πιο υψηλά, στο 191,1% του ΑΕΠ.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ετοιμάσει μια πρόταση για ενίσχυση της ρευστότητας, την οποία θα βάλουν στο τραπέζι της συζήτησης με τους εταίρους σε περίπτωση που το σενάριο με τα ευρωομόλογα καταλήξει σε οριστικό ναυάγιο. Η πρόταση της ελληνικής πλευράς προβλέπει αναστολή πληρωμής τόκων ή χρεολυσίων, δηλαδή 4,5 και 5 δισ. αντίστοιχα, για το 2020 προκειμένου αυτά τα χρήματα να διατεθούν για τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας. Μια θετική απόφαση από τους θεσμούς στο αίτημα της ελληνικής πλευράς απομακρύνει το σενάριο να χρησιμοποιηθεί μέρος των διαθεσίμων από το «μαξιλάρι» της ρευστότητας των 32 δισ. ευρώ για τις ανάγκες που επιβάλλουν οι έκτακτες οικονομικές συνθήκες.

Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia